9/3/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak na zrušení odběrného místa elektřiny?

Se zrušením odběrného místa elektřiny se může občas setkat každý z nás. Jak procesem bezproblémově projít? Provedeme vás krok za krokem, upozorníme na důležité části a poradíme, jak se vyhnout komplikacím. A nakonec si můžete třeba najít svého nového dodavatele.

Zrušení odběrného místa elektřiny

Kdy může být nutné zrušení odběrného místa?

Ukončení odběru elektřiny může člověk řešit v několika situacích. Nejběžněji se jedná o stěhování do nového bydliště. V tomto případě je důležité zrušit odběrné místo na staré adrese a zajistit si ho na adrese nové.

S tím souvisí i případný prodej nebo pronájem nemovitosti. Při něm byste měli odběrné místo zrušit a umožnit tak novému majiteli založení nového. V tomto případě je možný také přepis energií na nového zákazníka.

V případě, že v některém objektu ukončujete podnikatelskou činnost, tak je nutné zrušit toto odběrné místo. Ať už se jedná o kancelář, nebo kadeřnický salon.

Rovněž je potřeba odpojit elektřinu v případě demolice budovy. To se však týká i veškerých energií.

Najděte si toho nejvýhodnějšího dodavatele

Jak postupovat při zrušení odběrného místa elektřiny?

Prvotním krokem by mělo být kontaktování vašeho dodavatele elektřiny a předání informace, že se chystáte zrušit odběrné místo. 

Každý dodavatel nejspíše bude mít pro danou věc trochu jiný proces, nicméně obecně se můžete připravit na to, že budete muset vyplnit formulář se žádostí o ukončení a případně doložit některé další dokumenty.

Následně proběhne poslední odečet elektroměru. Na jeho základě vám bude vystavená závěrečná faktura. Někdy ho budete moci provést sami, některé společnosti vám pošlou technika, který provede závěrečný odečet a případně i odmontuje elektroměr. 

Počítejte s tím, že si technik bude chtít domluvit schůzku, takže budete muset být v daném termínu k dispozici. A pokud se váš elektroměr nachází na hůř přístupném místě, bude potřeba technikovi umožnit bezproblémový přístup.

Po vystavení poslední faktury je potřeba uhradit všechny závazky vůči dodavateli. Jakmile tak učiníte, dodavatel zruší vaši smlouvu a zajistí fyzické odpojení odběrného místa od distribuční sítě.

Na co si dát pozor?

Jednou z nejdůležitějších věcí je informovat svého dodavatele elektřiny o zrušení odběrného místa s dostatečným předstihem. Můžete tak předejít řadě komplikací.

Doporučujeme i celou záležitost zrušení odběrného místa pečlivě zdokumentovat. Uložit si veškerou komunikaci a kopii formulářů, které se tohoto úkonu týkají. Kontrolou by zcela jistě mělo projít i závěrečné vyúčtování.

A v případě, že se daný objekt bude bourat, je skutečně nezbytné důkladně ověřit, že je dané místo od elektřiny odpojeno. Předejde se tím opravdu nebezpečným nehodám.

Hledáte nového dodavatele elektřiny?

Pokud zvažujete zrušení odběrného místa a přechod k novému dodavateli elektřiny, nebo jen hledáte výhodnější podmínky, může vám pomoci naše kalkulačka cen elektřiny

Tento online nástroj umožňuje porovnat nabídky od různých dodavatelů, zjistit aktuální ceny a vybrat si tak pro sebe tu nejvýhodnější možnost.

Kalkulačka je dostupná na našich webových stránkách a její použití je jednoduché – stačí zadat pár základních údajů a ona už se o vše postará. A když si nebudete vědět rady, tak neváhejte kontaktovat naše specialisty, kteří vám mohou být po celou dobu k dispozici.

Elektřina na pár kliknutí

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.