8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vlakem do Itálie aneb na dovolenou pohodlně a ekologicky

Je vám blízká udržitelnost? Tak se letos vydejte na dovolenou vlakem! Tímhle příjemným a pohodlným způsobem můžete vycestovat například do Itálie. V našem článku pro vás máme všechny důležité informace. Ať už jde o trasy vlaků do Itálie, ceny lístků, nebo možné slevy.

Vlakem do Itálie

Které společnosti vypravují vlaky do Itálie?

Přímým spojem se do Itálie z České republiky nedostanete, ale na druhou stranu najdete vlaky pouze s jedním přestupem, což je pořád krásné. 

Z Česka spoje do Itálie vypravují České dráhy ve spolupráci s ÖBB a Die Länderbahn, což značí, že jejich trasy vedou přes Rakousko a Německo.

Cestovní pojištění do Itálie online

Do Itálie vlakem přes Rakousko

V tomhle případě se vlakem do Itálie snadno dostanete například do Benátek a neméně známého Milána. 

  • PRAHA – Pardubice – Česká Třebová – Brno – Břeclav – VÍDEŇ
  • přestup
  • VÍDEŇ – Judenburg – St. Veit – Villach – Udine – Treviso – BENÁTKY  

 

  • PRAHA – Pardubice – Česká Třebová – Brno – Břeclav – VÍDEŇ
  • přestup
  • VÍDEŇ – Knittelfeld – St. Veit – Villach – Padova – Verona – Brescia – MILÁN

A právě z Vídně je vypravovaný autovlak do Itálie, takže zde stačí naložit i vaše vozidlo a poté si v Itálii užít třeba road trip po vlastní ose. 

Jen si v tomhle případě kromě sjednání cestovního pojištění prověřte také stav a míru krytí u vašeho povinného ručení a havarijního pojištění. Abyste jednoduše měli jistotu, že se do zahraničí vypravujete s opravdu kvalitním autopojištěním, které se o vás správně postará.

Ke srovnání i sjednání autopojištění můžete využít naši online kalkulačku.

Do Itálie vlakem přes Německo

Přes Německo se s jedním přestupem dostanete nejen do Benátek a Milána, ale také třeba do Bologni. A na samotné trase navíc leží skvosty jako Verona či Padova.

  • PRAHA – Plzeň – Domažlice – Cham – Regensburg – Landshut – MNICHOV
  • přestup
  • MNICHOV – Innsbruck – Bolzano – Trento – Verona – Padova – BENÁTKY

 

  • PRAHA – Ústí n. Labem – Děčín – Drážďany – Lipsko – Basel – CURYCH
  • přestup
  • CURYCH – Bellinzona – Chiasso – MILÁN

 

  • PRAHA – Plzeň – Domažlice – Cham – Regensburg – Landshut – MNICHOV
  • přestup
  • MNICHOV – Rosenhaim – BOLOGNA
  • přestup
  • BOLOGNA – Faenza – RIMINI

Zvládnete klidně i více než jeden přestup? Pak je možností, kam se dostanete, samozřejmě mnohem více. A problémem není ani cesta vlakem do Itálie k moři

Cestovat je pak možné nejen denními, ale tako nočními vlaky do Itálie, ve kterých si můžete zarezervovat místa k sezení, lehátka i lůžka.

Cestovní pojištění do Itálie online

Kolik stojí cesta vlakem do Itálie?

Cena jízdenky se odvíjí od toho, jakým typem vlaku a třídou se do Itálie chystáte jet. Vliv má samozřejmě také předstih, s jakým lístek na vlak kupujete. Pokud chcete výhodnější cenu, pořiďte si jízdenku s předstihem několika týdnů, ideálně pak měsíců. 

Vyplatí se také sledovat speciální akce jednotlivých vlakových dopravců, kteří vás do Itálie dovezou. U Českých drah ušetříte například nákupem skupinových jízdenek, s jízdným NRT i Jízdenkou Interrail.

Cena cesty vlakem do Itálie

Trasa Cena jízdenky
Praha–Mnichov–Milánod 2 506 Kč
Praha–Vídeň–Milánod 2 955 Kč
Praha–Mnichov–Benátkyod 3 343 Kč
Praha–Vídeň–Benátkyod 3 159 Kč
Praha–Mnichov–RiminiCena jízdného není aktuálně na webu ČD dostupná.

Zdroj: Idos.cz, aktuální k 14. 6. 2024. Jedná se o cenu za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Jak dlouho trvá cesta vlakem do Itálie?

Délka samotné cesty vlakem do Itálie se samozřejmě odvíjí od toho, které město je vaším cílem i kterou trasu jste si pro cestování zvolili. V tabulce se můžete podívat na orientační časy.

TrasaDélka cesty
Praha–Mnichov–Milán18 hod. 40 min.
Praha–Vídeň–Milán17 hod. 5 min.
Praha–Mnichov–Benátky12 hod. 40 min.
Praha–Vídeň–Benátky13 hod. 10 min.

Zdroj: Idos.cz, aktuální k 14. 6. 2024.

Cestování vlakem po Itálii

Určitě vás potěší zpráva, že vlaky v Itálii jsou opravdu na skvělé úrovni a jízdenky jsou navíc za přátelské ceny. Díky tomu tuhle nádhernou zemi můžete snadno a poměrně flexibilně poznávat také prostřednictvím železniční dopravy. 

Pro cestování lze zvolit vlaky regionální i dálkové. Pro cestování po Itálii vlakem si pak můžete vybrat ze spojů:

  • Trenitalia: Spoje má na většině italských tratí.
  • Italo: Zaměřuje se především na rychlovlaky po Itálii.

Cestovní pojištění do Itálie online

Výhody a nevýhody cestování vlakem

Cestování vlakem nabízí řadu výhod, ale také některé nevýhody. O jaké se jedná?

Výhody cestování vlakem

  • Pohodlí a prostor: Vlaky obvykle nabízejí více prostoru na nohy a širší sedadla než letadla nebo autobusy. Cestující mají možnost volně se pohybovat po vlaku, což je obzvláště příjemné a užitečné na dlouhých cestách.
  • Krásný výhled: Při cestě vlakem můžete pozorovat okolní krajinu a obdivovat tak přírodní scenérie, města a vesnice z pohodlí svého sedadla.
  • Udržitelnost: Vlaky jsou oproti autům a letadlům ekologičtějším způsobem dopravy, protože produkují méně emisí oxidu uhličitého.
  • Žádné dopravní zácpy: Jednou z hlavních výhod cestování vlakem je absence dopravních zácp. Sice se můžete setkat s nějakým zpožděním, to ale při cestování mezinárodními spoji nebývá nijak velké. 
  • Volný čas: Vlaky nabízejí klidné prostředí, které je ideální pro práci nebo relaxaci. Mnoho vlaků poskytuje připojení na Wi-Fi, což umožňuje cestujícím pracovat na cestě. Rovněž možnost číst, sledovat filmy nebo prostě relaxovat bez stresu z řízení je velkou výhodou.

Nevýhody cestování vlakem

  • Menší flexibilita: Při cestování vlakem je třeba se držet časů jejich odjezdů, stejně jako přesných tras. Není zde tedy prostor pro osobní flexibilitu a spontánní rozhodnutí, které umožňuje například cestováním autem do Itálie.
  • Potenciální zpoždění: I když vlakům nehrozí, že zůstanou v dopravní zácpě, i tak se mohou vyskytnout neočekávané situace, které mohou vyústit ve zpoždění.
  • Méně soukromí: Při cestování vlakem sdílíte prostor s dalšími cestujícími, což může být nepříjemné pro ty, kteří preferují soukromí. 
  • Přestupy a přenášení kufrů: Ne všechny vlakové spoje jsou přímé, takže je třeba mezi různými spoji přestupovat. To může být nepohodlné především v případě, kdy cestujete s objemnými zavazadly.

Cestovní pojištění do Itálie

Než se vydáte na své vlakové dobrodružství, sjednejte si přes online kalkulačku to nejlepší cestovní pojištění do Itálie. Pomůže vám s porovnáním nabídek cestovního pojištění přímo vám na míru a navíc si přes ni cestovní pojištění můžete také během pár minut uzavřít. 

Kromě samotných léčebných výloh, ze kterých plynou případné náklady na ošetření, léky, hospitalizaci atd., můžete mít v cestovním pojištění také šikovná připojištění

Mezi ta patří například pojištění odpovědnosti (pokud byste někomu nechtěně způsobili škodu na zdraví či majetku), pojištění zavazadel či pojištění úrazu. A navíc tu pro vás budou také asistenční služby 24/7 v českém jazyce.

Cestovní pojištění do Itálie online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.