5/7/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vydejte se na dovolenou do zahraničí vlakem. Do kterých zemí jezdí z Česka přímé spoje?

Cestování vlakem do zahraničí je oblíbeným a ekologickým způsobem, jak si rozšířit obzory. Z ČR jezdí celá řada přímých vlaků hned do několika evropských států. Podívejte se, o které země se jedná, jak dlouho do nich cesta vlakem do ciziny trvá i na kolik vás vyjdou jízdenky.

Vlakem do zahraničí

Kam se z Česka dostanete přímým vlakem do zahraničí?

Slovensko

Vlakem na Slovensko se přímými spoji dostanete s Českými drahami, RegioJetem i s těmi od společnosti LEO Express. Mezi hlavní linky patří spoje z Prahy do Bratislavy, které jsou velmi oblíbené nejen u turistů, ale také u obchodních cestujících. 

Přímým vlakovým spojem se dostanete také do Košic, přičemž dané vlaky zastavují hned v několika dalších zajímavých místech, která stojí za návštěvu (např. Liptovský Mikuláš, Poprad, nebo Spišská Nová Ves).

Vlakem na Slovensko (Bratislava)

Praha–BratislavaČas na cestěCena jízdenky
České dráhy4 hod. 20 min.od 490 Kč
RegioJet4 hod. 35 min.od 429 Kč

Zdroj: Idos.cz, RegioJet; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Vlakem na Slovensko (Košice)

Praha–Košice Čas na cestěCena jízdenky
LEO Express8 hod. 40 min.od 709 Kč
RegioJet8 hod. 30 min.od 499 Kč

Zdroj: RegioJet, LEO Express; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Rakousko

Rakousko je další populární destinací dostupnou přímými vlaky z České republiky. Mezi hlavní cíl patří bezpochyby Vídeň, do které turisté rádi zavítají nejen na dovolenou, ale také na prodloužený víkend, vánoční trhy, nebo klidně jen na otočku. 

Do Vídně navíc jezdí vlaky Railjet, které jsou rychlé, komfortní a nemívají zpoždění. Určitě oceníte i to, že sedadla jsou běžně vybavená zásuvkami a k dispozici je také Wi-fi. 

Přímé spoje jezdí také z Prahy do Lince, odkud se dalším vlakovým spojením dostanete pohodlně do Salcburku. 

Vlakem do Rakouska (Vídeň)

Praha –VídeňČas na cestěCena jízdenky
České dráhy 4 hod. 10 min.od 903 Kč
RegioJet4 hod. 20 min.od 669 Kč

Zdroj: Idos.cz, RegioJet; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Německo

Německo je pro nás z Česka přístupné prostřednictvím několika klíčových vlakových tras. Přímými spoji se dostanete například do Berlína, Mnichova a Drážďan

České dráhy a Deutsche Bahn spolupracují na nabídce EuroCity vlaků, které zajišťují rychlé a efektivní cestování mezi Českem a těmito velkými městy. 

Velmi oblíbené jsou u českých turistů především Drážďany, které leží jen kousek od našich hranic s Německem. Obdivovat zde můžete celou řadu zajímavých a krásných míst a v období Vánoc byste si určitě neměli nechat ujít zdejší adventní trhy.

Vlakem do Německa

Praha–DrážďanyČas na cestěCena jízdenky
České dráhy2 hod. 30 min.od 542 Kč
Praha–BerlínČas na cestěCena jízdenky
České dráhy4 hod. 20 min.od 748 Kč
Praha–MnichovČas na cestěCena jízdenky
České dráhy6 hod.od 717 Kč

Zdroj: Idos.cz; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Cestovní pojištění do zahraničí online

Polsko

Také do Polska vede hned několik přímých vlaků do zahraničí, a to hlavně do turisticky oblíbeného Krakova, stejně jako do Varšavy, případně i do Katowic, odkud čeští turisté často odlétají dál do světa. 

Co se týče Krakova, tohle město vás svou atmosférou zaujme po celý rok. Zvlášť na jaře a na podzim je Krakov krásně romantický. V létě si zde užijete spoustu kulturních akcí a v době adventu pro změnu pohádkové adventní trhy. 

Vlakem do Polska (Krakov)

Praha–KrakovČas na cestěCena jízdenky
České dráhy6 hod. 30 min.od 800 Kč
RegioJet7 hod. od 572 Kč
LEO Express6 hod. 15 min.od 1 139 Kč

Zdroj: Idos.cz, RegioJet, LEO Express; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Vlakem do Polska (Varšava)

Praha–VaršavaČas na cestěCena jízdenky
České dráhy8 hod. 20 min.od 800 Kč

Zdroj: Idos.cz; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Maďarsko

Maďarsko je další zemí střední Evropy, do které lze z České republiky cestovat přímo vlakem, a to především do hlavního města Budapešti. Toto město je u turistů velmi oblíbené, a to pro svou jedinečnou atmosféru, bohatou historii i typickou maďarskou gastronomii. 

Do Budapešti se pohodlně dostanete vlaky od Českých drah i společnosti RegioJet, které nejčastěji jezdí z Prahy přes Brno a Břeclav.

Vlakem do Maďarska (Budapešť)

Praha–BudapešťČas na cestěCena jízdenky
České dráhy 6 hod. 50 min.od 903 Kč
RegioJet7 hod. od 659 Kč

Zdroj: Idos.cz, RegioJet; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu.

Chorvatsko

V posledních letech se velké oblibě těšily také přímé vlakové spoje do zahraničí společnosti RegioJet. Jedny z nich směřovaly také do Rijeky, odkud bylo možné se dalšími spoji dostat do známých turistických míst. 

V roce 2024 vlaky RegioJet do Chorvatska nepojedou, nahradí je ovšem přímé linkové autobusy.

Nizozemsko a Belgie

Od konce března můžete z Prahy vycestovat také do těchto dvou států, a to nočními vlaky společnosti European Sleeper. 

Vlakem do Belgie (Brusel)

European SleeperČas na cestěCena jízdenky
Praha–Brusel15 hod. 30 min.od 2 754 Kč

Zdroj: European Sleeper; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu. Přepočet z ceny jízdenek v eurech na Kč dle kurzu k 21. 4. 2024

Vlakem do Nizozemí (Amsterdam)

European SleeperČas na cestěCena jízdenky
Praha–Amsterdam12 hod. 30 min.od 2 502 Kč

Zdroj: European Sleeper; aktuální k 21. 4. 2024. V tabulce jsou uvedeny ceny za jednosměrnou jízdenku pro jednu dospělou osobu. Přepočet z ceny jízdenek v eurech na Kč dle kurzu k 21. 4. 2024

Země, do kterých se z Česka také dostanete vlakem

Pokud vám při cestování vlakem do zahraničí nějaký ten přestup nevadí, pohodlně se také dostanete vlakem do Paříže (třeba na LOH 2024) nebo vlakem do Švýcarska, které poté můžete procestovat některým ze známých vlakových spojů, jako je např.:

  • Bernina Express: Dráha, která je zapsaná na seznam UNESCO.
  • Glacier Express: Ledovcový expres a nejslavnější panoramatická železnice na světě.
  • Swiss Chocolate Train a Sýrový vlak: Co je cílem tohoto poznávání, vám podle názvů spojů asi nemusíme zdlouhavě představovat.

Obstojné spoje zahrnující minimálně dva přestupy najdete také při cestě vlakem do Itálie

Vlaky vedoucími přes Německo či Rakousko se dostanete například do Benátek (cesta vlakem trvá cca 14 hodin) nebo do Verony (cca 14 hod. a 30 min. ve vlaku), stejně jako do Milána (cca 13 hod. a 30 min. trvající cesta).

Vlakem Švýcarsko

Noční vlaky do zahraničí

Do zahraničí můžete cestovat také nočními vlaky. U Český drah nesou označení NightJet a rozhodně se v nich nemusíte bát o svou bezpečnost. 

Disponují totiž moderními, pohodlnými lůžkovými vozy, které mají bytelné neprůhledné dveře. Ty je možné zamknout, a to také přídavným bezpečnostním zámkem. V lehátkových vozech se pak o váš nerušený spánek postarají posuvné dveře zajištěné otočným zámkem a řetízkem.

Novinkou jsou od konce března 2024 také noční vlaky společnosti European Sleeper, které vás přímým nočními spoji dovezou do Německa, Nizozemska i Belgie. Tato společnost chystá také speciální noční vlaky na EURO 2024 konající se v Německu.

Nejlevnější cesta vlakem do zahraničí

Pokud chcete na vlakových jízdenkách do zahraničí ušetřit, sledujte speciální akce jednotlivých dopravců. Můžete totiž narazit na zajímavé slevy nebo na možnost koupit skupinovou jízdenku, která vás vyjde levněji. Určitě také ušetříte při nákupu zpátečních jízdenek.

Pro cestování v Evropě se pak hodí výhodná jízdenka Interrail, která umožňuje cestování ve zvolené zemi bez omezení počtu ujetých kilometrů. Navíc díky ní budete mít bezplatnou přepravu pro doprovázené děti a slevy pro studenty i seniory. 

Jízdenku Interrail můžete zakoupit na přepážce nebo online na webu Interrail.eu.

Na cenu vlakové jízdenky má také vliv předstih, s jakým si ji koupíte. Zkuste tedy svou cestu naplánovat minimálně několik týdnů předem. 

Počítejte také s tím, že v období velkých kulturních nebo sportovních událostí se po vlakových jízdenkách do atraktivních míst doslova zapráší. Zcela jistě se to dá očekávat letos v létě při cestě na EURO 2024, stejně jako při cestě do Paříže na LOH 2024.

Jestli jste vlakem zatím moc necestovali, ale určitě vás tohle cestování láká, vydejte se nejdřív vlakem na výlet po České republice. Seznamte se s tím, jak to v něm chodí, a pak se bez obav vydejte na své první vlakové dobrodružství do zahraničí. 

Cestovní pojištění do zahraničí online

Cestovní pojištění do zahraničí

Před každou cestou do zahraničí bychom si měli automaticky sjednat také cestovní pojištění

Ve státech Evropské unie nám sice platí EHIC (Evropský průkaz zdravotního pojištění), ale určitě se nevyplatí spoléhat pouze na něj. Komerční cestovní pojištění vám totiž nabídne mnohem více. 

Uplatnit ho můžete také v soukromých lékařských zařízeních, zahrnuje krytí pro spoluúčast při ošetření, kterou byste jinak museli platit z vlastní kapsy, repatriaci zpět do Česka, stejně jako asistenční služby v českém jazyce 24/7.

To nejlepší cestovní pojištění vám navíc nabídne řadu šikovných připojištění, jako je pojištění zavazadel, pojištění storna či pojištění odpovědnosti.

Pro srovnání i sjednání můžete využít naší online kalkulačky cestovního pojištění, v níž si z dostupné nabídky prověřených pojišťoven vyberete a během chvilky si danou pojistku můžete také rovnou uzavřít – vše online z pohodlí vašeho domova.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.