10/14/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Dálniční známka v Rumunsku 2024: Kde koupit a za kolik?

Léto začalo a dovolené jsou v plném proudu. Pokud jste se rozhodli vyrazit poznávat krásy Rumunska, a to autem po vlastní ose, určitě se vám budou hodit naše praktické informace o tom, kde a za kolik koupit rumunskou dálniční známku, zda vás na cestě mohou potkat i další poplatky, jakou povinnou výbavu musíte mít v autě i proč mít sjednané cestovní pojištění a vhodné autopojištění. 

Dálniční známka Rumunsko

Rumunskou dálniční známku koupíte (nejen) online

V Rumunsku jsou zpoplatněné dálnice i rychlostní silnice a poplatek je povinný pro všechna dvoustopá vozidla. Dálniční známku v Rumunsku pro motocykl tedy řešit nemusíte. Naopak pokud jedete autem, bez dálniční známky se neobejdete. 

Koupit jí můžete pohodlně doma online, ideálně na oficiálních stránkách roviniete.ro, které jsou k dispozici také v angličtině. Zde si můžete koupit známku i s odloženou platností a potřebovat budete pouze SPZ svého vozidla. Platit můžete svojí běžnou platební kartou. 

Prodej rumunských dálničních známek nabízejí i další weby, většinou ale jde o přeprodejce, kteří je nabízejí za mnohem vyšší ceny. Pokud nejste příznivcem online nákupů, můžete si dálniční známku zakoupit na běžných prodejních místech, jako jsou pobočky rumunské pošty, na hranicích nebo na čerpacích stanicích

Najděte si autopojištění na cesty

Ceny rumunských dálničních známek 2024

Kategorie1 den10 dní30 dní60 dní12 měsíců
Osobní vozidla do 3,5 t2,5 EUR3,3 EUR5,3 EUR8,4 EUR28 EUR
Užitková vozidla do 3,5 t8,6 EUR11,5 EUR18,2 EUR28,8 EUR96 EUR
Užitková vozidla od 3,5 t do 7,5 t4 EUR16 EUR32 EUR-320 EUR
Užitková vozidla od 7,5 t do 12 t7 EUR28 EUR56 EUR-560 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 27. 7. 2024.

Kam nalepit rumunskou dálniční známku

Jelikož si můžete dálniční známku v Rumunsku zakoupit pouze v elektronické podobě, nemusíte poté řešit otázku, kam známku nalepit. V případě silniční kontroly si policisté v systému dohledají, zda je k vaší SPZ přiřazena dálniční známka i jakou má platnost. 

Jestliže jste ale nákup známky vyhodnotili jako nedůležitý a na dálnice vyrazili bez platného kuponu, pak vás čeká pokuta ve výši až 4 500 RON (více než 22 000 Kč). Platnost dálniční známky je navíc v Rumunsku kontrolována stacionárními kamerami, které jsou umístěné na zpoplatněných úsecích. Pokuta vám tedy hrozí, i když se silniční kontrole vyhnete. 

Sjednejte si cestovní pojištění do zahraničí online

Dálniční poplatky v Rumunsku

Při cesta do Rumunska je třeba kromě zpoplatněných dálnic počítat také s případným mýtným na některých mostech a tunelech nejen v Rumunsku, ale také při cestě přes tranzitní země (Rakousko, Slovensko, Maďarsko). Například v Rumunsku zaplatíte za přejezd mostů přes Dunaj a platit můžete pouze v rumunské měně (rumunský lei). 

Zpoplatněny jsou také mosty spojující Rumunsko s Bulharskem (Calafat-Vidin a Giurgeni-Rousse), jejichž přejezd lze zaplatit v eurech.  

Ceny za přejezd mostů v Rumunsku

Úsek mostuCena pro automobily do 3,5 t
Calafat-Vidin6 EUR
Fetesti-Cernavoda13 RON (cca 66 Kč)
Giurgeni-Vadul Oii13 RON (cca 66 Kč)
Giurgeni-Rousse6 EUR

Zdroj: tolls.eu, ceny platné k 27. 7. 2024.

Dálniční známky a další poplatky v tranzitních zemích do Rumunska

Dálnice jsou zpoplatněné také v zemích, kterými budete do Rumunska projíždět. Za nepořízení známky vás čekají pokuty, proto je určitě lepší si známky opatřit. 

Ceny dálničních známek v Rakousku v roce 2024

Rakouskou dálniční známku koupíte na čerpacích stanicích, včetně těch na hraničních přechodech. K dispozici jsou jak elektronické známky, tak klasické ve formě nálepky. K dostání je také online na oficiálních stránkách asfinag.at, což je rakouská obdoba našeho Ředitelství silnic a dálnic. Nákup známky rozhodně nepodceňte – za jízdu na zpoplatněných úsecích bez dálniční známky se připravte na pokutu až 120 EUR.

PlatnostCena za vozidlo do 3,5 t
1 den8,6 EUR
10 dní11,5 EUR
2 měsíce28,9 EUR
12 měsíců28,9 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 27. 7. 2024.

Zpoplatněné tunely v Rakousku

V Rakousku se setkáte s dodatečným mýtným na šesti úsecích rakouské dálnice. Jde o tunely a průsmyky, kde za průjezd zaplatíte okolo 10 EUR. Naopak v Maďarsku a Slovensku si vystačíte pouze s dálničními známkami dané země. 

ÚsekVzdálenost Cena
Arlberg tunnel16,7 km11,5 EUR
Bosruck tunnel8,9 km6,5 EUR
Brenner motorway (AT/IT)34,3 km11 EUR
Gleinalm tunnel14,2 km10,5 EUR
Karawanken tunnel (AT/SL)9,9 km7,8 EUR
Katschberg tunnel8,5 km13,5 EUR

Zdroj: tolls.eu, ceny platné k 27. 7. 2024.

Cena dálničních známek na Slovensku

Také u našich východních sousedů musíte mít dálniční známku, pokud chcete Slovenskem projet s čistým štítem. Koupíte ji online na www.eznamka.sk nebo přes mobilní aplikaci. Vzhledem k tomu, že Slovensko používá pouze elektronické známky, není třeba si dělat starosti s lepením na sklo. Za jízdu bez slovenské dálniční známky se ale připravte na pokutu od 150 EUR.

PlatnostCena pro automobily do 3,5 t
10 dní12 EUR
30 dní17 EUR
12 měsíců60 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 27. 7. 2024.

Cena dálničních známek v Maďarsku

Dálniční známku do Maďarska koupíte jak v kamenných prodejnách (hraniční přechody, čerpací stanice, pošta), tak online na oficiálním e-shopu ematrica.nemzetiutdij.hu. Za jízdu bez platné známky můžete v Maďarsku čekat pokutu okolo 70 EUR. 

PlatnostCena pro automobily do 3,5 t
10 dní16 EUR
30 dní26 EUR
12 měsíců146 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 27. 7. 2024.

Sjednejte si povinné ručení

Povinná výbava je nutnost

Povinnou výbavu musíte mít nejen na silnicích v ČR, ale také ve všech zemích, kterými projíždíte. Silniční kontrola vás může potkat kdekoli a pokuty mohou pořádně znepříjemnit celou dovolenou. Proto si před cestou zkontrolujte, zda vaše vybavení splňuje požadavky všech států, které se chystáte navštívit. 

Povinná výbava Rumunsko

Povinná výbava Rakousko

K povinné výbavě v Rakousku patří:

  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta (povinná pro řidiče)
  • Lékárnička (povinná v původním balení)

V Rakousku pozor na zákaz palubních kamer. 

Povinná výbava Slovensko

Na Slovensku je povinná výbava tato: 

  • Výstražný trojúhelník
  • Lékárnička
  • Reflexní vesta pro cestující vystupující z auta
  • Hasicí přístroj (doporučeno)

Povinná výbava Maďarsko

  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta pro všechny cestující
  • Lékárnička
  • Hasicí přístroj (doporučeno)

Pozor na rychlost a další prohřešky

Pravidla silničního provozu platí ve všech zemích, většinou se liší pouze v detailech a výše udělených pokut. Při cestě do Rumunska je nutné na dálnicích dodržovat maximální povolenou rychlost, která je pro Rumunsko, Maďarsko, Slovensko i Rakousko stanovena na 130 km/h, stejně jako u nás v ČR. 

Také ohledně alkoholu za volantem se většina těchto zemí shodla na nulové toleranci. Jediné Rakousko povoluje nejvyšší hodnotu alkoholu v krvi na 0,5 promile. Jedno malé pivo si tedy ve Vídni k obědu dát můžete, pro klid duše ale doporučujeme sáhnout po jeho nealkoholické verzi. 

Auto pojištěné na cesty do zahraničí

Jestliže jste se rozhodli vydat na cesty svým vozem, zkontrolujte před cestou stav svých pojištění. U povinného ručení se ujistěte o jeho platnosti a nastavených pojistných limitech. Uhradí totiž škody, které případně způsobíte vy na majetku nebo zdraví ostatních. 

Pokud si nejste jistí, zda je vaše současné povinné ručení to pravé, využijte naši online kalkulačku povinného ručení, ve které si jednoduše porovnáte nabídky produktů od různých pojišťoven. 

Kromě povinného ručení je také výhodné zvážit možnost havarijního pojištění. To vás totiž podrží i při řešení vzniklých škod na vašem autě a poskytuje také vhodná doplňková připojištění. 

Havarijní pojištění ušetří statisíce

Jak už jsme uvedli, havarijko pokrývá škody na vašem autě nebo zdraví. Narozdíl od povinného ručení ho mít nemusíte, může vám ale ušetřit mnoho starostí i peněz. Je třeba zvážit, zda v případě nehody nebo jiného poškození auta máte dostatek prostředků na jeho opravu, ať už doma, nebo v zahraničí. 

Základní havarijní pojištění totiž kryje i případy, kdy vám vozidlo někdo ukradne nebo ho poškodí přírodní živly. Nabízí také rozšířená doplňková pojištění, například pojištění čelního skla, pojištění zavazadel nebo rozšíření asistenčních služeb

Ty můžete především v zahraničí rádi využít. V případě nutnosti vám zajisti odtah, nejbližší autoservis, transport všech cestujících nebo třeba tlumočníka pro komunikaci se servisem. To vše 24 hodin denně a v češtině. Se sjednáním havarijka vám pomůže online kalkulačka havarijního pojištění, která vám nabídne vhodná pojištění dle vámi zadaných údajů a vy už si pak jen vyberete takové, které bude vám i vašemu autu nejvíce sedět. 

Možnost krátkodobého havarijního pojištění

Rádi byste si sjednali havarijní pojištění na vaši cestu do Rumunska, ale máte pocit, že se vám nevyplatí ho uzavírat na celý rok? Využijte možnost krátkodobého havarijního pojištění. Funguje stejně jako běžné havarijní pojištění včetně připojištění a asistenčních služeb, můžete si ho ale sjednat na kratší časový úsek. 

Minimálně však na dobu 14 dní. Také pro výběr krátkodobého havarijního pojištění je vám k dispozici naše kalkulačka, díky které nebudete platit více, než je nutné, a zároveň ochráníte svůj vůz před nečekanými komplikacemi. 

Najděte ideální havarijní pojištění online

Nezapomeňte pojistit také sebe 

Nejen vaše auto potřebuje vhodná pojištění, pojistit byste se měli i vy. Cestovní pojištění vám zajistí poskytnutí adekvátní zdravotní péče v zahraničí a postará se také o uhrazení nákladů na lékařské ošetření, léky, hospitalizaci a případně i transport do ČR. 

Pokryje také péči v soukromých zdravotnických zařízení, na jejíž úhradu nelze uplatnit evropský průkaz zdravotního pojištění. I k cestovnímu pojištění si můžete sjednat některé z široké škály asistenčních služeb. Ty vám pomohou vybrat nejbližšího lékaře, zajistí komunikaci s nemocnicí apod. Samozřejmě v češtině a nonstop

K základnímu cestovnímu pojištění do Rumunska si můžete také přihodit pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění nebo připojištění rizikových sportů. A rozhodně se nemusíte trmácet na pobočku pojišťovny. Všechno sjednáte pohodlně z gauče díky srovnávači a kalkulačce cestovního pojištění

Sjednejte si cestovní pojištění do Rumunska

Ptáte se nás

Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky.

Vysvětlíme vám to na praktickém příkladu: Pan Tomáš, nezkušený lyžař, zavinil srážku na sjezdovce se zdatným a rychle jedoucím rakouským snowboardistou, který při pádu utrpěl zranění ramene. Pan Tomáš si při srážce způsobil zlomeninu dolní končetiny. Náklady na ošetření, léčbu a způsobenou škodu dosáhly téměř milionu korun. Toto vše by musel pan Tomáš z velké části zaplatit z vlastní kapsy, kdyby nebyl pojištěn. V tomto případě zaplatil pouze pojistné za cestovní pojištění na 8 dní, které ho stálo pouhých 77 Kč.

Žádné starosti. Cestovní pojištění do jedné země platí obvykle na území celého kontinentu. Například pojištění do Chorvatska platí po celé Evropě.

Nejobvyklejší územní platnost cestovního pojištění:

  • Evropa a vybrané země Středomoří (např. Egypt, Turecko, Tunisko),
  • svět bez USA,
  • svět s USA,
  • Česká republika. 

Připojistit lze vyšší limit krytí pro léčebné výlohy a repatriaci, nadstandardní asistenční a právní služby pro případ, že by výše pojistné částky základní nabídky nebyla dostačující. Mezi další důležitá připojištění patří:

  • úrazové pojištění – pro případ trvalých následků nebo smrti následkem úrazu,
  • pojištění odpovědnosti – za škodu způsobenou na zdraví a majetku třetí osobě,
  • pojištění zavazadel  pro případ ztráty a poškození,
  • pojištění storna – pro případ zrušení nebo neuskutečnění cesty.

Rozhodně to doporučujeme. Obzvláště připojištění zimních a rizikových sportů je velmi důležité. Při jeho sjednávání věnujte náležitou pozornost výlukám jednotlivých pojišťoven, aby vámi zvolený sport byl vybranou pojišťovnou pojistitelný. Podrobně rozepsané rizikové sporty naleznete například v kalkulačce cestovního pojištění po kliknutí na informační ikonu „Detail“ u jednotlivých pojišťoven.

Vybrat si můžete ze široké škály platebních možností. Platební informace obdržíte na e-mail společně s pojistnou smlouvou. Pojištění je platné od okamžiku provedení platby pojistného. U většiny pojišťoven je rozhodující čas zadání platebního příkazu

Každá pojišťovna má ke koronaviru a hrazení léčby nebo storna zájezdu jiný přístup. Některé pojišťovny jsme proto vyzpovídali a zeptali se na vaše nejčastější otázky. Přečtěte si, jak se ke koronaviru staví pojišťovny

Nenašli jste odpověď?

Napište nám – a my hned odpovíme.

Poslat zprávu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.