2/23/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Co vše byste měli vědět o reflexních vestách do auta?

Reflexní vesta je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici. Její použití je v mnoha zemích povinné a má výrazný vliv na viditelnost a bezpečnost řidiče i ostatních účastníků provozu. V tomto článku se podíváme na vše, co byste měli vědět o reflexních vestách jako řidiči aut nebo motocyklů.

Reflexní vesta

Reflexní vesta dle zákona

Reflexní vesta jako bezpečnostní prvek zvyšuje viditelnost osob a snižuje tak například riziko srážky s chodci na pozemních komunikacích. I proto zákon ukládá mít ji na sobě při opuštění vozidla na dálnici nebo silnici

Až do roku 2018 ukládala vyhláška o schvalování technické způsobilosti vozidel povinnost vozit s sebou v povinné výbavě vedle například výstražného trojúhelníku a lékárničky také oděvní doplněk z retroreflexního materiálu, zjednodušeně řečeno reflexní vestu. 

Tato povinnost zmizela spolu s vyhláškou č. 206/2018 Sb., kterou se změnil zákon č. 341/2014. Od října 2018, kdy vstoupila v platnost, tak reflexní vesta není součástí povinné výbavy vozidla

Přesto však česká legislativa na nutnost nošení reflexní vesty pamatuje. A to konkrétně v zákoně č.361/2000. Ten nařizuje řidičům „mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu“, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci. Prakticky tak platí, že by řidiči ve vozidle reflexní vestu vždy měli vozit – pro případ, že budou muset z jakéhokoli důvodu opustit vozidlo na pozemní komunikaci. 

Je vhodné mít ve vozidle několik reflexních vest. Ideálně tolik, kolik je v autě cestujících, aby mohli v případě nehody vystoupit všichni pasažéři.

Sjednejte si výhodné havarijní pojištění

Proč je reflexní vesta důležitá?

Vesta z retroreflexního materiálu zaručí, že člověk, který ji má na sobě, je pro účastníky silničního provozu daleko lépe viditelný, ať už za denního světla, nebo v noci. Výrazně se tak snižuje reakční doba ostatních řidičů při spatření osoby pohybující se po vozovce, a tudíž i riziko že někoho takového omylem srazí. 

Kde by měla být vesta uložena?

Reflexní vestu by měl mít každý cestující snadno dostupnou, například ve dveřích nebo pod sedadlem. Není vhodné, aby cestující museli vystoupit a hledat vestu v kufru auta, zvláště v situacích, kdy rychlá reakce a zajištění vlastní bezpečnosti mohou být klíčové. Rychlý a snadný přístup k reflexní vestě může v případě havárie nebo nehody minimalizovat riziko nebezpečí na silnici.

Jakou barvu by měla mít reflexní vesta?

Tradičně jsou reflexní vesty v barvách, které jsou snadno rozpoznatelné i za snížené viditelnosti. Dle českého zákona by reflexní vesta nebo jiný schválený kus oděvu s reflexními vlastnostmi (např. triko, bunda nebo kalhoty) měl být fluorescenčně žlutý nebo oranžovo-červený. Tento oděv by také měl obsahovat retroreflexní pásy, které musí být vhodně rozmístěny na dostatečně velké ploše. 

Kde koupit reflexní vestu?

Základní reflexní vesta do auta je poměrně snadno dostupným zbožím. Obvykle ji seženete na kterékoliv benzince. Pokud chcete mít lepší výběr, můžete zvolit specializované auto-moto prodejny, případně internetové obchody. Cena se obvykle pohybuje v rámci desítek či nižších stovek korun. 

Srovnejte si povinné ručení online

Jak vybrat reflexní vestu do auta?

Bezpečnostní reflexní vesta coby výbava vozidla musí v první řadě splňovat náležitosti dané zákonem, jež jsme si popsali výše. Například musí mít odpovídající barvu a zmíněné reflexní pásy. Dobrým vodítkem při koupy takové vesty je, že by měla splňovat harmonizovanou evropskou normu EN ISO 20471:2013. Tuto informaci byste měli najít na štítku vesty i v přiloženém letáku. 

Při koupi vesty můžete dále zvažovat její velikost – například pokud pořizujete vestu pro děti – či množství retroreflexních pruhů, případně i další design. 

Reflexní vesta na motorku

Motorkářům zákon nenařizuje mít u sebe reflexní vestu. Jsou dokonce vyňati z výše uvedené povinnosti obléknout si oděv s reflexními prvky, pokud se na silnici či dálnici nachází mimo vozidlo. Přesto je ale v jejich vlastním zájmu s sebou reflexní vestu vozit. Ještě lepší je mít reflexní prvky rovnou na sobě. Každý takový prvek totiž zvyšuje bezpečí motorkářů na silnici. 

Existuje celá řada oděvních doplňků s reflexními prvky určených přímo na motorku. Jsou to buď kalhoty či bundy, které jsou již samy o sobě reflexní, nebo mají reflexní pásy, případně může jít o vesty uzpůsobené k přetažení právě přes bundy. Populární jsou také reflexní kšandy. 

Dětská reflexní vesta

V otázce bezpečnosti samozřejmě nesmíme zapomenout na ty nejmenší. Na trhu se nachází velký výběr bezpečnostních reflexních vest určených pro děti. Nejen, že existují v odpovídající velikosti, ale někdy disponují i zábavními prvky, jako jsou různé malůvky. 

Reflexní vesta v zahraničí

Používání reflexní vesty v zahraničí je regulováno zákony konkrétní země, a proto je důležité se před cestou seznámit s místními předpisy. Některé země mají přísné požadavky na nošení bezpečnostní vesty, zejména v případě nouzových situací. 

Níže jsme vám vypsali nejčastěji navštěvované destinace a jejich předpisy týkající se povinné reflexní vesty v zahraničí. 

ZeměPovinnost reflexní vesty
Německoreflexní vesta je povinná pouze pro řidiče vozidel registrovaných v Německu
Rakouskoreflexní vesta je povinná pro řidiče, pro ostatní pasažéry je pouze doporučená
Polskoreflexní vesta je povinná pro všechny pasažéry
Slovenskoreflexní vesta je povinná pro všechny pasažéry
Itáliereflexní vesta je povinná pro všechny, kteří na silnici či dálnici vystupují z vozidla
Chorvatskoreflexní vesta je povinná pouze pro řidiče
Franciereflexní vesta je povinná pro všechny pasažéry
Velká Britániereflexní vesta není povinná
Maďarsko reflexní vesta je povinná pro všechny pasažéry

Před cestou mimo ČR nezapomeňte na pojištění auta do zahraničí.

Pojistěte se na své cesty 

Teď, když jste připraveni na bezpečnou cestu s reflexní vestou, je na čase posunout péči o své vozidlo na další úroveň s optimálním havarijním pojištěním a povinným ručením. Tím zajistíte svému vozidlu kompletní ochranu. 

Naše kalkulačka vám umožní snadno srovnat aktuální nabídky obou pojištění. Všechno zvládnete rychle a pohodlně během několika minut, aniž byste museli opustit pohodlí domova.

Povinné ručení online

Povinné ručení

Vyzkoušejte naši kalkulačku povinného ručení a vyberte si tu nejvýhodnější nabídku přímo u nás. Budete to mít rychle, přehledně a se sjednáním vám mohou pomoci naši specialisté.

Povinné ručení zpravidla kryje: 

  • škody na cizím majetku – nabouraný vůz, poničená svodidla, zbořený plot atd., 
  • škody na zdraví jiných – zranění, trvalé následky nebo smrt,
  • ušlý zisk poškozených osob – pokud kvůli nehodě nemohou pracovat a přijdou o výdělek,
  • náklady na právní zastoupení.  

Havarijní pojištění

Typy škod, na které se povinné ručení vztahuje, určuje zákon. Lze jej však ještě rozšířit o doplňková pojištění nebo havarijní pojištění. To pokryje i případné škody na vašem voze a zdraví. 

Havarijní pojištění zpravidla kryje: 

  • škody na vašem majetku a zdraví, pokud zaviníte nehodu,
  • krádež vozidla,
  • poničení vozidla vandalem, 
  • škody způsobené přírodním živlem.

Opět platí, že různé pojišťovny nabízí havarijní pojištění za rozdílné ceny. Některé dokonce za zvýhodněné ceny jako doplněk k povinnému ručení. I tady vám můžeme pomoci s orientací v nabídkách na trhu. Kalkulačka havarijního pojištění funguje zcela zdarma

Podívejte se na nabídky havarijního pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.