10/14/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Dálniční známka v Bulharsku 2024: Kolik stojí a kde ji koupit?

Bulharsko je oblíbenou prázdninovou destinací a díky svojí poloze je dostupné nejen letadlem, ale také autem. Jestliže jste se rozhodli vyrazit do Bulharska právě svým vozem, pak určitě čtěte dál. Poradíme vám, kde a jak koupit bulharskou dálniční známku, kolik stojí, jaké jsou případné další silniční poplatky na cestě do Bulharska, na co si dát pozor i proč před cestou pojistit sebe i svůj vůz. 

Dálniční známka Bulharsko

Dálniční známka v Bulharsku 

Stejně jako v ČR, i v Bulharsku funguje elektronická dálniční známka. Bez platného kuponu se v Bulharsku opravdu neobejdete, kromě dálnic jsou totiž zpoplatněné také rychlostní silnice a většina silnic nižších tříd, a to pro všechna dvoustopá vozidla. Naopak se povinnost dálniční známky nevztahuje na motorky. 

Sjednejte si cestovní pojištění do Bulharska online

Kde koupit dálniční známku do Bulharska a kolik stojí

Elektronickou dálniční známku do Bulharska koupíte nejjednodušeji online na webu bgtoll.bg, který je oficiálním prodejcem a je dostupný také v angličtině. Zaplatit můžete platební kartou. 

Neoficiálním e-shopům se ve vlastním zájmu vyhněte, známku vám prodají mnohem dráž. Jestliže jste na nákup známky doma před cestou autem do Bulharska zapomněli, můžete ji zakoupit také na čerpacích stanicích

Vzhledem k tomu, že známku získáte v elektronické podobě, nemusíte řešit její lepení na sklo. V případě silniční kontroly si policisté najdou vaši SPZ v systému a rychle uvidí, zda známku máte a s jakou platností. V Bulharsku je také nutné počítat s mýtným na některých mostech a přívozech přes Dunaj na hranicích s Rumunskem. Většinou se ceny pohybují okolo 6 EUR. 

Cena elektronické dálniční známky v Bulharsku

PlatnostCena – bulharský leva (Kč)
víkend (pátek-neděle)9 BGN (117 Kč)
7 dnů13 BGN (169 Kč)
30 dnů27 BGN (350 Kč)
90 dnů48 BGN (623 Kč)
rok87 BGN (1 128 Kč)

Zdroj: web.bgtoll.bg; data i kurz k české koruně aktuální k 28. 7. 2024.

Poplatky a mýtné na cestě do Bulharska

Kromě dálniční známky se po cestě do Bulharska také připravte na některé další poplatky a mýtné, především za tunely a mosty. Ty najdete hlavně v Rakousku a Rumunsku a je tak třeba připočítat další náklady na cestu. Ceny však nejsou tak vysoké. 

Poplatky za cestu přes Rakousko

V Rakousku pořídíte dálniční známku na čerpacích stanicích a na hraničních přechodech, zakoupit si ale můžete také elektronickou verzi známky. Doporučujeme využít oficiální rakouské webové stránky asfinag.at, kde se nemusíte bát vyšších cen jako na stránkách různých přeprodejců. Dálniční známku si ale rozhodně pořiďte, za jízdu bez ní vám totiž hrozí pokuta ve výši až 120 EUR. 

PlatnostCena (vozidlo do 3,5 t)
1 den8,60 EUR
10 dnů11,50 EUR
2 měsíce28,90 EUR
rok96,40 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 28. 7. 2024

Poplatky za tunely v Rakousku

Kromě dálniční známky se v Rakousku setkáte také s dodatečným mýtným, a to na šesti úsecích. Jde o tunely a průsmyky a za průjezd zaplatíte okolo 10 EUR. 

ÚsekVzdálenost Cena
Arlberg tunnel16,7 km11,5 EUR
Bosruck tunnel8,9 km6,5 EUR
Brenner motorway (AT/IT)34,3 km11 EUR
Gleinalm tunnel14,2 km10,5 EUR
Karawanken tunnel (AT/SL)9,9 km7,8 EUR
Katschberg tunnel8,5 km13,5 EUR

Zdroj: tolls.eu, ceny platné k 28. 7. 2024.

Vyberte si kvalitní cestovní pojištění do Bulharska

Dálniční známka na Slovensku

Na Slovensku vás jiné poplatky na dálnicích nečekají, potřebujete pouze slovenskou dálniční známku. Naši východní sousedé používají, stejně jako my, systém elektronických známek, koupíte ji tedy pohodlně online na www.eznamka.sk. Za jízdu bez známky vás může stihnout pokuta od 150 EUR.

PlatnostCena pro automobily do 3,5 t
10 dní12 EUR
30 dní17 EUR
12 měsíců60 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 28. 7. 2024.

Dálniční známka a poplatky v Rumunsku

V Rumunsku počítejte, kromě nutnosti pořízení rumunské dálniční známky, také se zpoplatněnými mosty a tunely. Ceny mýtného sice nejsou vysoké, ale některé z nich můžete platit pouze v hotovosti v rumunské měně (rumunský lei). Kromě dálnic a mostů jsou v Rumunsku také zpoplatněné i rychlostní silnice. Koupit známku můžete online na stránkách roviniete.ro nebo na čerpacích stanicích. 

Kategorie1 den10 dní30 dní60 dní12 měsíců
Osobní vozidla do 3,5 t2,5 EUR3,3 EUR5,3 EUR8,4 EUR28 EUR
Užitková vozidla do 3,5 t8,6 EUR11,5 EUR18,2 EUR28,8 EUR96 EUR
Užitková vozidla od 3,5 t do 7,5 t4 EUR16 EUR32 EUR-320 EUR
Užitková vozidla od 7,5 t do 12 t7 EUR28 EUR56 EUR-560 EUR

Zdroj: cebia.cz, ceny platné k 28. 7. 2024.

Mýtné na mostech v Rumunsku

Úsek mostuCena pro automobily do 3,5 t
Calafat-Vidin (spojuje Rumunsko s Bulharskem)6 EUR
Fetesti-Cernavoda13 RON (cca 66 Kč)
Giurgeni-Vadul Oii13 RON (cca 66 Kč)
Giurgeni-Rousse (spojuje Rumunsko s Bulharskem)6 EUR

Zdroj: tolls.eu, ceny platné k 28. 7. 2024.

Dálniční známka v Maďarsku

Maďarskou dálniční známku nakoupíte buď na e-shopu ematrica.hu, nebo na čerpacích stanicích, poštách nebo hraničních přechodech. Za jízdu bez kuponu hrozí pokuta okolo 70 EUR.

PlatnostCena pro automobily do 3,5 t
10 dní16,50 EUR
30 dní27 EUR
12 měsíců14 EUR

Zdroj: nemzetiutdij.hu, ceny platné k 28. 7. 2024.

Povinná výbava v Bulharsku

Stejně jako je i v zahraničí nutné dodržovat platné dopravní předpisy a pravidla, tak je také nutné mít adekvátní povinnou výbavu. Ačkoli podle Vídeňské úmluvy musíte mít ve voze výbavu povinnou v země registrace vozidla, tzn. v ČR, můžete se setkat s lokálními výjimkami, a proto je vhodné si předem zjistit, co povinná výbava dané země zahrnuje. 

Povinnou výbavu musíte mít v pořádku v každé zemi, kterou projíždíte, nejen ve vaší cílové destinaci. Povinná výbava v Bulharsku je následující: 

Povinná výbava v Rakousku

Povinná výbava v Rakousku zahrnuje:

  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta (povinná pro řidiče)
  • Lékárnička (povinná v původním balení)

V Rakousku pozor na zákaz palubních kamer

Povinná výbava na Slovensku

K povinné výbavě na Slovensku patří: 

  • Výstražný trojúhelník
  • Lékárnička
  • Reflexní vesta pro cestující vystupující z auta
  • Hasicí přístroj (doporučeno)

Povinná výbava v Maďarsko

V Maďarsku povinná výbava představuje: 

  • Výstražný trojúhelník
  • lékárnička
  • Reflexní vesty pro všechny cestující

Povinná výbava v Rumunsku

  • Výstražný trojúhelník
  • Lékárnička
  • Hasicí přístroj

Dopravní předpisy a limity v Bulharsku

Stejně jako v ČR, i z v zahraničí musíte dodržovat pravidla silničního provozu. Ta se mohou od těch doma lišit, například co se týče maximální povolené rychlosti, povinné výbavy nebo tolerance alkoholu. Každá země má své vlastní zákony a nařízení, před cestou je tedy vhodné si zjistit, co je nutné dodržovat. 

Například v Bulharsku se určitě připravte na horší stav silnic, které vyžadují zvýšenou opatrnost při jízdě. Tamní policie bývá především na cizince dost přísná a nekompromisní. Maximální povolená rychlost na bulharských dálnicích je pro vozidla do 3,5 tuny 140 km/h, platí navíc celoroční povinnost mít zapnutá světla

Naopak zde neplatí nulová tolerance alkoholu v krvi, maximální povolená hranice je 0,5 promile. Při přesáhnutí této hodnoty vás ale čeká pokuta od 150 EUR do 300 EUR.

Najděte si kvalitní cestovní pojištění

Pojištěné auto do zahraničí je základ

Svůj vůz musíte mít samozřejmě pojištěný nejen při cestě do zahraničí, ale také při ježdění v tuzemsku. Vaše povinné ručení je zákonem dané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, bez kterého nesmíte vyjet ani před dům. Hradí za vás totiž škody, které způsobíte svým autem na majetku nebo zdraví třetích osob

Každý řidič ví, že nehoda se může stát během vteřiny a díky povinnému ručení se nemusíte bát, že byste museli sáhnout na úspory při kompenzaci škod. Často se jedná o milionové částky, které za vás pojišťovna uhradí. 

Povinné ručení navíc nabízí množství praktických připojištění, která vám vaše cesty mohou ještě více usnadnit. Jedná se například o odtah vozu do nejbližšího servisu, asistenci při výměně pneumatiky nebo zapůjčení náhradního vozu. Díky doplňkovým připojištění si pojistíte navíc třeba čelní sklo, střet se zvěří nebo pojištění zavazadel.

Kde sjednat povinné ručení

Povinné ručení sjednáte u každé pojišťovny, nabídky se ale mohou lišit nejen svými podmínkami, ale také cenou. Nejjednodušším řešením je využití naší online kalkulačky autopojištění, do kterého zadáte pár údajů o vás a vašem vozidle a kalkulačka vám během chvíle ukáže ty nejlepší produkty vybraných pojišťoven. 

Vše navíc uvidíte přehledně srovnané tak, abyste si mohli pohodlně vybrat tu nejlepší nabídku. Pojištění poté uzavřete online a bez nutnosti navštívit pobočku dané pojišťovny. 

Najděte si povinné ručení na míru

Havarijní pojištění uhradí škody na vašem majetku

Zatímco povinné ručení za vás uhradí škody způsobené druhým, újmu na vašem autě nebo zdraví nepokrývá. Od toho je tu možnost havarijního pojištění, které na rozdíl od povinného ručení není povinné, ale může vám hodně pomoci. Především s řešením škod při nehodě nebo jiných nastalých událostech. 

Hodí se například v situacích, kdy vám někdo vaše auto odře na parkovišti a viníka nedohledáte, poškodí ho vandalové, nebo vám je dokonce odcizeno. V těchto chvílích nemusíte rozbíjet prasátko, pojišťovna vám škody nahradí. Stejně jako když vám auto poškodí přírodní živly. 

Kromě základních pojištění nabízí havarijko, stejně jako povinné ručení, množství doplňkových pojištění, která se vám mohou na cestách v zahraničí hodit. Jedná se například o rozšířené asistenční služby, které vám v případě nutnosti najdou nejbližší servis, zajistí transport všech cestujících a postarají se o komunikaci se servisem včetně administrativy. Jsou navíc k dispozici 24 hodin denně a v češtině. 

Se sjednáním havarijka vám také pomůže naše kalkulačka havarijního pojištění, ve které během chvilky uvidíte ta nejvýhodnější pojištění pro vaše auto. Abyste si své cesty mohli užít naplno a bez starostí. 

Najděte ideální havarijní pojištění online

Cestovní pojištění pro vás a vaši rodinu

Kromě aute nezapomeňte pojistit také sebe a své blízké. Cestovní pojištění do Bulharska vám zajistí lékařskou péči v zahraničí, především se ale postará o účet za léčebné náklady. A to včetně léků, hospitalizace nebo případného transportu zpět do ČR za asistence lékaře. 

Využít ho můžete také v nestátních zdravotních zařízeních, ve kterých nelze uplatnit evropský průkaz zdravotního pojištění, a k dispozici vám také jsou asistenční služby v češtině. Ty vám pomohou najít v případě nutnosti nejbližšího lékaře nebo například zajistí veškerou komunikaci s nemocnicí. 

cestovnímu pojištění si můžete také přidat pojištění proti ztrátě zavazadel, úrazové pojištění nebo pojištění odpovědnosti. To vše bez docházení do pojišťovny, stačí využít naši online kalkulačku cestovního pojištění a vše si sjednáte na pár kliknutí. Spolu s pojištěním vašeho vozu vám cestovko zajistí veškerou podporu při řešení krizových situací a vás už nic nezaskočí. 

Cestovní pojištění do Bulharska online

Ptáte se nás

Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky.

Vysvětlíme vám to na praktickém příkladu: Pan Tomáš, nezkušený lyžař, zavinil srážku na sjezdovce se zdatným a rychle jedoucím rakouským snowboardistou, který při pádu utrpěl zranění ramene. Pan Tomáš si při srážce způsobil zlomeninu dolní končetiny. Náklady na ošetření, léčbu a způsobenou škodu dosáhly téměř milionu korun. Toto vše by musel pan Tomáš z velké části zaplatit z vlastní kapsy, kdyby nebyl pojištěn. V tomto případě zaplatil pouze pojistné za cestovní pojištění na 8 dní, které ho stálo pouhých 77 Kč.

Žádné starosti. Cestovní pojištění do jedné země platí obvykle na území celého kontinentu. Například pojištění do Chorvatska platí po celé Evropě.

Nejobvyklejší územní platnost cestovního pojištění:

  • Evropa a vybrané země Středomoří (např. Egypt, Turecko, Tunisko),
  • svět bez USA,
  • svět s USA,
  • Česká republika. 

Připojistit lze vyšší limit krytí pro léčebné výlohy a repatriaci, nadstandardní asistenční a právní služby pro případ, že by výše pojistné částky základní nabídky nebyla dostačující. Mezi další důležitá připojištění patří:

  • úrazové pojištění – pro případ trvalých následků nebo smrti následkem úrazu,
  • pojištění odpovědnosti – za škodu způsobenou na zdraví a majetku třetí osobě,
  • pojištění zavazadel  pro případ ztráty a poškození,
  • pojištění storna – pro případ zrušení nebo neuskutečnění cesty.

Rozhodně to doporučujeme. Obzvláště připojištění zimních a rizikových sportů je velmi důležité. Při jeho sjednávání věnujte náležitou pozornost výlukám jednotlivých pojišťoven, aby vámi zvolený sport byl vybranou pojišťovnou pojistitelný. Podrobně rozepsané rizikové sporty naleznete například v kalkulačce cestovního pojištění po kliknutí na informační ikonu „Detail“ u jednotlivých pojišťoven.

Vybrat si můžete ze široké škály platebních možností. Platební informace obdržíte na e-mail společně s pojistnou smlouvou. Pojištění je platné od okamžiku provedení platby pojistného. U většiny pojišťoven je rozhodující čas zadání platebního příkazu

Každá pojišťovna má ke koronaviru a hrazení léčby nebo storna zájezdu jiný přístup. Některé pojišťovny jsme proto vyzpovídali a zeptali se na vaše nejčastější otázky. Přečtěte si, jak se ke koronaviru staví pojišťovny

Nenašli jste odpověď?

Napište nám – a my hned odpovíme.

Poslat zprávu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.