Půjčka do 30 000 Kč: banky vs. nebankovní společnosti

Překvapila vás nečekaná oprava auta nebo nutnost pořídit nový notebook a v rozpočtu se na ně nedostává? V podobných situacích může pomoci půjčka do 30 000 korun. Poradíme vám, jaké máte možnosti.

Pokračovat do srovnání

Porovnejte si nabídku půjček online

Zabere vám to jen 2 minuty

Zabere vám to jen 2 minuty

Z pohodlí gauče si porovnáte ceny i podmínky různých produktů a najdete ten nejvýhodnější.

S online vyřízením rádi pomůžeme

S online vyřízením rádi pomůžeme

Rádi vám s celým zařizováním pomůžeme po telefonu nebo si produkt můžete sjednat sami online.

K ruce jsou vám naši specialisté

K ruce jsou vám naši specialisté

Po telefonu vám odpoví na všechny otázky a pomohou s čímkoliv – od výběru po sjednání.

Kde můžu zažádat o půjčku do 30 000 Kč?

Půjčku 30 000 obvykle chceme jako neúčelovou, tedy jako půjčku na cokoliv, protože její využití je velmi rozmanité. Často slouží jako finanční výpomoc při nečekaných situacích, ať už se jedná o zaplacení různých oprav, nákup nových spotřebičů, nebo pro zaplacení vyšších nedoplatků na službách, než jsme očekávali.

Řada spotřebitelů také žádá o půjčku do 30 000 korun před Vánoci na nákup dárků nebo v létě jako půjčku na dovolenou.

Pokud potřebujete 30 000, můžete zažádat u banky, nebankovní společnosti nebo zkusit P2P půjčku.

Půjčka 30 000 Kč ihned na účet

Menší půjčky máte šanci získat ihned na účet jak v bankách, tak u nebankovních společností. Obvykle není nutné chodit na pobočku a žádost můžete vyřídit online. Podmínky poskytnutí půjčky se ale budou u různých institucí lišit.

půjčka do 30000

Co musíte splňovat při žádosti o půjčku 30 000 Kč?

Vždy potřebujete splňovat tato kritéria:

  • věk 18 a více let,
  • státní občanství ČR (cizinci potřebují povolení k pobytu),
  • předložit občanský průkaz, případně druhý doklad totožnosti (cestovní pas, rodný list).

Další požadavky se už budou lišit podle toho, kde a o jakou půjčku žádáte, může se jednat o:

  • doklad o příjmu – buď potvrzení od zaměstnavatele, nebo výpisy z účtu (obvykle jsou požadované za poslední 3 měsíce), u OSVČ poslední daňové přiznání,
  • běžný účet, na který vám bude půjčka odeslána a ze kterého se budou strhávat splátky,
  • mobil – pro ověření žádosti nebo podání žádosti v mobilním bankovnictví,
  • negativní záznam v registru dlužníků,
  • nebýt v insolvenci.

Při online žádosti se vám bude hodit bankovní identita. Pokud si budete brát půjčku u banky, u které máte osobní účet, nebudete muset dokládat své příjmy, banka si je sama ověří, případně můžete dát souhlas s nahlédnutím do vašeho bankovnictví i jinému poskytovateli.

Podívejte se, jestli pro vás bude lepší bankovní nebo nebankovní půjčka.

Srovnání půjček

Bankovní půjčka do 30 000 Kč

Půjčka u banky je sázka na jistotu. Máte zaručeno, že si peníze půjčujete od prověřené instituce, kontrolované Českou národní bankou, a odpadá tak riziko, že natrefíte na nepoctivého poskytovatele. Banka si prověří, že je ve vašich možnostech půjčku bez problémů splácet (tedy že máte dostatečný příjem a netopíte se v dluzích).

Dřív trvalo vyřízení půjčky u banky delší dobu, dnes už banky dohánějí nebankovní společnosti v rychlosti zpracování žádosti. V případě, že vše vyřídíte online, dodáte všechny potřebné podklady a nebudete muset chodit na pobočku, můžete mít peníze na účtu ihned, respektive do pár minut. Banky už zvládají proces ověření bonity u menších půjček obratem.

U půjčky 30 000 korun nepotřebujete zástavu ani ručitele. Můžete si zvolit delší dobu splácení a vzít si půjčku 30 000 Kč na splátky, které si rozložíte na několik let (výjimkou není doba splatnosti 6 let a více). Splátky si také můžete snížit nebo zvýšit podle potřeby. 

Problémem nebývá ani domluva na odložení splátek v případě finanční tísně. Důležité je domluvit se ihned, jak se problém objeví, pak banky často nepřistupují k sankcím, ale sjednáte si jiný splátkový kalendář.

Zajímejte se při výběru o možnost předčasného splacení, někdy banky nabízí i zajímavé bonusy třeba v podobě odpuštění několika posledních splátek.

Potřebujete menší nebo větší půjčku? Podívejte se na půjčku do 15 000 Kč nebo půjčku do 50 000 Kč.

Jaké jsou výhody a nevýhody půjčky do 30 000 Kč u banky?

Výhody

  • Nižší úroková sazba a RPSN – u banky získáte půjčku levněji. Nejenže banky nabízí nižší úroky, ale i celkové náklady na půjčku budou nižší (týká se různých poplatků spojených s půjčkou a jejím vyřízením).
  • Bezpečná půjčka – u banky nehrozí riziko předlužení a máte jistotu, že v případě potíží vám dá nejprve šanci vše vyřešit, než začne uplatňovat sankce.
  • Doba splácení – můžete si zvolit dlouhou dobu splácení a vybrat si den splátky.

Nevýhody

  • Kontrola v registrech dlužníků – banky k registru přihlíží vždy a negativní záznam vám může cestu k půjčce uzavřít. Posouzení je ale individuální, takže banka nejdříve vyhodnotí, jak moc závažný váš prohřešek byl, a podle toho žádost schválí, či nikoliv.
  • Doložení příjmu – bance musíte prokázat příjem. Může se jednat o mzdu nebo plat od zaměstnavatele, výdělek OSVČ, rodičovský příspěvek, důchod nebo výnos z nemovitostí. Problém máte, pokud pracujete na dohody nebo jste ve zkušební lhůtě.
  • Ověřovacím procesem nemusíte projít – půjčku v bance nedostane každý.
Srovnání půjček

Nebankovní půjčka do 30 000 Kč

Nebankovní půjčka je lákavá svou jednoduchostí a rychlostí. Chcete půjčku 30 000 bez doložení příjmu? Nebo máte negativní záznam v registru dlužníků a potřebujete půjčku 30 000 bez registru? Řada nebankovních společností vám vyhoví. Půjčku může získat každý bez ohledu na jeho možnosti splácení. 

Půjčky bez jakéhokoliv prověřování také najdete třeba pod názvem „půjčka 30 000 na OP“, protože k ní budete potřebovat pouze občanský průkaz.

Tato ochota půjčit ale zároveň dělá z nebankovní půjčky vysoce rizikový produkt. A společnosti si ji nechají dobře zaplatit, rozhodně očekávejte vyšší úrokovou sazbu a vysoké celkové náklady. Pokud narazíte na RPSN ve výši několika set, nebo dokonce tisíc procent, raději neriskujte, za půjčku byste zaplatili opravdu hodně. U bank totiž najdete RPSN ve výši maximálně do 30 %.

Vždy si pečlivě pročtěte podmínky půjčky, zejména výši sankcí. U řady nebankovních společností jsou sankce velmi vysoké, až likvidační, a uplatňované bez možnosti domluvy na náhradním splátkovém kalendáři.

Existují však i seriózní nebankovní společnosti, které se tomuto rizikovému chování vyhýbají a žadatele si také před poskytnutím půjčky prověřují. V našem srovnání půjček najdete pouze nebankovní společnosti, u kterých se půjčení peněz obávat nemusíte.

Půjčka 30 000 na směnku

Naopak velký pozor si dávejte, když někde uvidíte nabídku půjčky na směnku. Použití směnky je totiž legální pouze u podnikatelských úvěrů, ale u běžných spotřebitelských půjček je zakázané už od roku 2013. Tento druh půjčky je totiž pro dlužníka extrémně nebezpečný a velmi často vede k exekuci. Takovým půjčkám se ve vlastním zájmu raději vyhýbejte.

Půjčka 30 000 na ruku

U nebankovních společností můžete získat půjčku i v hotovosti. U půjčky na ruku nebudete potřebovat běžný účet, protože si ji převezmete sami na domluveném místě nebo vám ji přiveze zástupce společnosti. V těchto případech si dávejte pozor, od koho si půjčku vlastně berete, abyste se neupsali podvodníkům.

Nebankovní společnosti potřebují mít licenci k poskytování spotřebitelských úvěrů. Než si tedy půjčku vezmete, ověřte si na webu ČNB, že daná společnost licenci má.

Jaké jsou výhody a nevýhody půjčky do 30 000 Kč u nebankovní společnosti?

Výhody

  • Rychlé vyřízení s minimem administrativy – často vám bude stačit jen OP a mobil.
  • Půjčku získáte kdykoliv – vyřídíte ji ráno, večer i o víkendu.
  • Nebudete prověřovaní v registrech dlužníků.
  • Nemusíte dokládat příjem.
  • Půjčku můžete získat i v hotovosti.

Nevýhody

  • Vyšší úroková sazba i celkové náklady.
  • Vysoké sankce v případě nesplácení.
  • Kratší doba splácení – některé společnosti nabízejí i delší splatnost, jiné jen v řádu měsíců.
  • Riziková půjčka – pozor na nevýhodné podmínky a riziko přílišného zadlužení.

Neberte si bez rozmyslu půjčku na zaplacení jiné půjčky, vaše problémy by se tím jen prohloubily. Zajímejte se raději o možnost konsolidace půjček.

Srovnání půjček

Ptáte se nás

Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky.

Úrok udává, kolik zaplatíte na úrocích za jeden rok. Banky a instituce poskytující půjčky ale často vybírají různé další poplatky. Většinou jde o poplatek za zřízení půjčky, za vedení účtu atd. Tyto poplatky jsou spolu s úrokem zahrnuty až v RPSN (roční procentní sazba nákladů). Díky RPSN si tak můžete porovnat konečné ceny půjček.

Většina půjček se splácí převodem z bankovního účtu. Nejčastěji přímo z toho, na který vám banka peníze zaslala. Stačí si tedy nastavit trvalý příkaz k úhradě a máte vystaráno.

Existují ale i výjimky – různé rychlé hotovostní půjčky, které můžete splácet pouze hotově přímo na ruku obchodnímu zástupci.

V obou případech se ale s danou společností před uzavřením smlouvy dohodněte na přesném datu splatnosti. Krátkodobé půjčky se zpravidla splácí jednorázově, dlouhodobé 1× měsíčně po předem stanovenou dobu.

Pokud jde vše bez problémů a včas dodáte všechny podklady, můžete mít peníze na účtu už za pár dnů od schválení žádosti. Některé banky dokonce poskytují menší půjčky do 15 minut.

Vždy záleží na tom, kolik si chcete půjčit a na jak dlouho. Tyto parametry si jednoduše nastavíte v naší online kalkulačce. Na základě nich vám porovná dostupné půjčky a vy pak snadno najdete tu nejlevnější.

Nevybírejte si ale jen podle úrokové sazby a výše splátky. Sledujte také roční procentní sazbu nákladů (tzv. RPSN), ta představuje nejen úrok, ale i veškeré poplatky spojené s půjčkou. Čím nižší je RPSN, tím bude úvěr výhodnější.

Nenašli jste odpověď?

Napište nám – a my hned odpovíme.

Poslat zprávu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.