8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Jsou v moři kolem Řecka a jeho ostrovů žraloci?

Řecko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací na světě. Zemí známou svou bohatou historií, nádhernými plážemi a křišťálově čistým mořem. Jak je to ovšem s bezpečností při koupání v Egejském a Jónském moři? Jsou žraloci v Řecku něčím výjimečným, nebo je zde můžete běžně potkat? 

žralok v Řecku

Žraloci v Řecku

V Egejském a Jónském moři se nachází několik druhů žraloků. Mezi ty nejčastější patří:

  • Žralok modrý (Prionace glauca): Tento druh žraloka je známý svou štíhlou tělesnou stavbou a modrým zbarvením. Je rozšířen po celém světě a často se vyskytuje v mírných a tropických vodách. Pro člověka je relativně neškodný. Útoky jsou vzácné a většinou se stávají v případě provokace nebo nešťastné náhody. 
  • Žralok veliký (Cetorhinus maximus): Druhý největší žralok na světě dosahující délky až 12 metrů. Pro člověka je neškodný, protože se živí pouze planktonem. Setkání s ním může vyrazit dech, ale bát se ho nemusíte.  
  • Žralok bílý (Carcharodon carcharias): Tento druh žraloka je známý jako jeden z nejnebezpečnějších pro člověka, i když jeho výskyt v Řecku je výjimečný. Má mohutné tělo, špičatý čumák a velké trojúhelníkové zuby. 

Podle dostupných statistik jsou žraloci v Egejském a Jónském moři relativně vzácní. Studie a monitorovací programy ukazují, že setkání s těmito mořskými predátory je velmi ojedinělé. Většina žraloků, kteří se v těchto vodách vyskytují, je neškodná a plave daleko od pobřeží. 

Útoky žraloků v Řecku

K útokům žraloků v Řecku dochází opravdu málo. Za posledních 20 let bylo hlášeno jen několik izolovaných incidentů. Například v roce 2008 žralok v Řecku zaútočil na potápěče u pobřeží ostrova Karpathos. Tento útok však nebyl smrtelný a potápěč utrpěl jen lehká zranění. Další útok byl hlášen v roce 2016 u pobřeží Peloponésu, kde byl napaden plavec. Opět se jednalo o nefatální incident.

Pozorování žraloků v řeckých vodách je častější než samotné útoky. Například v roce 2020 byl zaznamenán výskyt žraloka mako v oblasti kolem Kréty, což vzbudilo pozornost místních i turistů. Podobná pozorování se objevila i v oblastech, jako jsou Kyklady a Jónské ostrovy. Většina těchto pozorování je spojena s žraloky, kteří plují blíže k povrchu, což je pro ně typické chování při hledání potravy.

Rizikové oblasti pro setkání se žralokem v Řecku

I když je většina pláží v Řecku bezpečná, existují některé oblasti, kde je pravděpodobnost setkání se žralokem vyšší.

  • Kykladské ostrovy: Bývá zde občas v průběhu léta pozorován žralok modrý.
  • Korintský záliv a oblasti s hlubokými mořskými kaňony: Zde se mohou vyskytovat větší žraloci, jako je například žralok bílý.

Jak se chovat při setkání se žralokem

Pokud byste se někdy se žralokem přeci jen setkali, ať už v Řecku, nebo v jiné zemi, držte se následujících zásad:

  • Zachovejte klid: Panika, rychlé pohyby a šplouchání můžou přilákat žraloka blíže.  
  • Neprovokujte: Nesnažte se žraloka dotýkat nebo ho zahánět.
  • Pomalu se vzdalte: Pokuste se pomalu a plynule plavat směrem k břehu nebo lodi, aniž byste dělali prudké pohyby.

Jak snížit riziko střetu se žralokem

  • Držte se ve skupině: Žraloci mají tendenci vyhýbat se větším skupinám lidí.
  • Plavejte za dobrého světla: Žraloci většinou loví ve večerních a podvečerních hodinách. Je tedy bezpečnější plavat za bílého dne, kdy navíc dobře uvidíte do dálky. 
  • Nechoďte do vody s otevřenými ranami: Krev může žraloky přilákat.
  • Nenoste třpytivé šperky: Ty mohou připomínat lesklé šupiny ryb, což může žraloky přitahovat.
  • Neplavte v oblasti, kde jsou rybářské lodě: Odpad z těchto lodí, jako jsou zbytky ryb, mohou žraloky lákat. 
  • Informujte se o lokalitě: Před vstupem do moře se informujte o místních bezpečnostních podmínkách a případném výskytu žraloků.

Najděte si cestovní pojištění do Řecka online

Další nebezpeční mořští živočichové v Řecku

V Řecku lze potkat i další zástupce fauny, kteří vám můžou pohodové dny trochu zkomplikovat. Pokud nejste alergičtí nebo netrpíte jinými zdravotními problémy, setkání s nimi ustojíte, i když možná budete potřebovat lékařské ošetření. 

Medúzy

Při koupání v Řecku vás může žahnout třeba talířovka svítivá. Je sice malá, ale její popálení je poměrně bolestivé. Kontakt s jejími žahavými chapadly může způsobit silné bolesti a alergické reakce. Nepříjemné je také setkání s měchýřovkou portugalskou, která má velmi silný jed a chapadélka dlouhá až 30 metrů! Naštěstí se vyskytuje spíše na otevřeném moři.

Pokud chcete minimalizovat riziko setkání s medúzami, nekoupejte se po bouřkách, kdy bývají vyplaveny dokonce až na pláž. Dobré je také sledovat místní varování.

medúzy v Řecku

Mořští ježci

Mořského ježka vám asi nemusíme nijak představovat. Má kulovité tělo osázené dlouhými ostrými trny a žijí v mělkých vodách, často mezi skalami. Při šlápnutí na mořského ježka se trny zapíchnou do kůže, mohou se snadno zlomit a způsobit zánět. 

Malé zranění mořským ježkem zkuste vyřešit pinzetou, každopádně nikdy nevíte, jestli jste odstranili všechny bodlinky, proto je dobré i v tomhle případě vyhledat lékařské ošetření.

Trnuchy

Trnuchy (v Řecku trnucha obecná) se často vyskytují v mělkých, písečných nebo bahnitých zátokách. Samy o sobě nejsou agresivní, ale mohou se bránit ostrým trnem na ocase, který může způsobit bolestivé zranění. Pokud se s trnuchou setkáte, je nutné vždy vyhledat lékařskou pomoc.

Nebezpečné ryby

V Řecku se vyskytuje také několik ryb, na které natrefit moc nechcete. Jde například o:

  • Ropušnice: Na ploutvích mají dlouhé ostny s jedovými žlázami. Jejich bodnutí je dost bolestivé, ale ne smrtelné.
  • Murény: Vyskytují se podél útesů, ve kterých číhají na svou kořist. Šance, že by vás muréna kousla, je velmi malá, ale pokud k tomu dojde, zranění bývají velká a nepříjemná. Zbytečně tedy neriskujte, nesnažte se murény hladit nebo krmit. 
  • Ostnatci: Potkat je můžete na mělčině, kde se zahrabávají do písku. Pokud se cítí ohrožení, naježí ostny s jedovými žlázami ve hřbetní ploutvi. Jejich bodnutí je velmi bolestivé a následky přetrvávají několik dní. Přidat se mohou i další příznaky, jako je teplota a zvracení. U citlivých osob může dojít také k poruchám srdečního rytmu a křečím přecházejícím až do bezvědomí. Při střetu s ostnatcem je tedy nezbytné vyhledat okamžitě lékařskou pomoc.

Jedovaté ryby v Řecku

Cestovní pojištění do Řecka online

Cestování do Řecka v klidu a bezpečí

Pokud se na svých cestách chcete cítit opravdu bezpečně, sjednejte si ještě před odjezdem kvalitní cestovní pojištění do Řecka. Důležité jsou především limity léčebných výloh, ze kterých plynou náklady na převoz, ošetření, hospitalizaci a případnou repatriaci zpět do České republiky.

Kromě toho si můžete do cestovního pojištění přidat také šikovná připojištění, jako například:

A jestli se v Řecku chystáte také sportovat, zjistěte si, jestli vaše plánovaná sportovní aktivita spadá do oblasti rekreačních sportů, nebo je třeba se připojistit pro sporty rizikové, či dokonce extrémní.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.