6/17/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak na správné zabezpečení domu nebo chaty?

Chata a chalupa jsou pro většinu lidí sezonní záležitostí, případně tam jezdí pouze o víkendech. Pro zloděje proto bývají rekreační nemovitosti poměrně oblíbeným a snadným cílem. Abyste se o svůj majetek nemuseli bát, je potřeba myslet na správné zabezpečení domu.

Zabezpečení domu

Jak zabezpečit dům?

Existuje mnoho různých způsobů, jak zabezpečit dům nebo chatu. Pokud byste chtěli komplexní a zcela moderní řešení, pravděpodobně vás vyjde na desítky až stovky tisíc korun.

Proto většina lidí sahá pouze po určitém typu zabezpečovacího systému, který má potenciál co možná nejvíc ochránit jejich chatu, případně domácnost, a přitom jeho pořízení a instalace nestojí tolik.

Vybrat si můžete z následujících zabezpečovacích prvků:

  • venkovní kamery
  • vnitřní kamery
  • světelná čidla
  • čidla pohybu
  • senzory na okna/dveře
  • bezpečnostní zámky
  • mříže na okna
  • alarm

Pokud zkombinujete více z těchto prvků, bude vaše chata nebo chalupa opravdu v bezpečí. A samozřejmě je můžete využít i pro zabezpečení domu, ve kterém trvale bydlíte

Díky moderním technologiím navíc můžete i přes mobil nebo tablet na dálku sledovat, co se kolem vaší nemovitosti nebo v ní děje.

A kdyby se přece jen něco stalo, vaší jistotou je dobré pojištění majetku, tedy pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Nabídku pojišťoven vám mohou srovnat naši specialisté a vy si potom můžete vybrat tu nejvýhodnější.

Kalkulace pojištění majetku – poskytuje Top-Pojištění.cz

Zabezpečení chaty kamerami

Řada chat stojí na samotě nebo polosamotě, případně v chatové osadě. Což s sebou přináší nejen výhody v podobě klidu a soukromí, ale i nebezpečí v podobě zlodějů. Ti si totiž snadno vytipují, kdy se chataři do svých nemovitostí vrací a kdy jsou prázdné. 

Ve stejném nebezpečí se ocitají i rodinné domy, které v době letních dovolených na delší čas opouštíme. Vždy byste proto měli myslet na dostatečné zabezpečení své nemovitosti.

Asi nejoblíbenějším a nejlevnějším zabezpečením domu jsou kamery. Proč nejlevnějším? Protože pokud si pořídíte propracovanou atrapu kamery a umístíte ji na dobře viditelné místo na chatě, leckterého zloděje to okamžitě odradí.

Pokud si pořídíte pravou kameru, ocitne se chata v ještě větším bezpečí.

Venkovní kamery přitom nejsou až tak nákladnou záležitostí. Ty nejlevnější pořídíte už okolo 1 000 korun a koupit si můžete také kameru s nočním viděním a možností záznamu videa. 

Aspoň jednu kameru se vyplatí umístit i do interiéru – v tomto případě už by nemělo jít o atrapu, protože hlídá vaši domácnost. Její cena je podobná.

V případě, že máte na chatě Wi-Fi, můžete si pro lepší zabezpečení domu kamery připojit k internetu. Na dálku pak lze sledovat, co se u vaší chaty děje.

Pokud na chatě nemáte internet, není to neřešitelné – můžete si objednat technika, který vám pevný internet na chatu nainstaluje. Nabídky poskytovatelů si snadno srovnáte prostřednictvím Ušetřeno.cz.

Zabezpečovací systémy

Komplexním řešením pro zabezpečení domu nebo i zabezpečení bytu jsou zabezpečovací systémy. Většina laiků jim říká jednoduše – alarm. Na instalaci si ovšem musíte pozvat odborníky a za toto velmi sofistikované bezpečnostní řešení si připlatíte. 

Podle vašich požadavků a velikosti nemovitosti vás může vyjít na tisíce až desítky tisíc korun.

Faktem ale je, že vaše nemovitost se ocitne v dokonalém bezpečí a neproklouzne do ní ani myška. V současnosti už navíc zabezpečovací systémy nefungují tak, že na místě jen bezmocně houká alarm. 

Stačí mít na chatě/chalupě pevný internet a vše může být propojené s vaším mobilním telefonem nebo tabletem. Rázem budete mít dokonalý přehled o své nemovitosti.

Zabezpečovací systémy navíc můžete na dálku ovládat – pokud byste tedy například chtěli chatu půjčit přátelům, před jejich příjezdem vše dálkově vypnete a pak zase zapnete.

Kromě toho je možné nechat systém napojit na takzvaný pult centrální ochrany (PCO), u něhož neustále sedí operátoři a v případě jakéhokoliv narušení kontaktují vás i policii.

Zabezpečení oken a dveří

Pokud pro vás hraje u zabezpečení domu cena hlavní roli, nejspíš se poohlížíte po nějakém levném, ale přitom účinném řešení. Co můžete zvolit?

  • Základem by měl být bezpečnostní zámek na dveře, popřípadě bezpečnostní dveře. Sice vás to bude stát víc než obyčejný zámek, ale zloději pak mají s vloupáním mnohem více práce.
  • Další možností jsou dřevěné okenice, které sice nemovitost neochrání, ale není možné nahlížet oknem dovnitř a vytipovat si, jestli je tam něco k ukradení.
  • Ještě lepší jsou pak mříže na okna. Chata s nimi nemusí vypadat jako vězení – pokud sáhnete po ozdobných mřížích, mohou se stát zajímavou dekorací a navíc jde o skvělé zabezpečení domácnosti.

Velkou výhodou je, že při pojištění chaty se pojišťovny o nainstalované zabezpečovací systémy zajímají. Při jejich existenci vám mohou nabídnout zajímavou slevu. Na pojištění domácnosti si navíc u nás na Ušetřeno.cz můžete nechat srovnat.

Chytrá domácnost na chatě

Řada lidí se už nechala okouzlit chytrou domácností a pořizují si domů inteligentní spotřebiče, světla i další vybavení. To vše pak spolu komunikuje prostřednictvím Wi-Fi sítě a zjednodušuje vám to život.

Pokud se chytrá domácnost líbí i vám, nic vám nebrání zařídit si ji i na chatě nebo na chalupě. Její součástí jsou typicky i nejrůznější senzory, čidla a kamery, takže slouží nejen ke zvýšení vašeho komfortu, ale také k zabezpečení chaty, respektive zabezpečení domácnosti.

Výběr je v tomto případě široký a celá chytrá domácnost na chatě vás může vyjít na desítky až stovky tisíc korun. Pokud ale sáhnete pouze po čidlech, senzorech nebo chytrých vnitřních a venkovních kamerách, bude vaše chata díky tomuto řešení v naprostém bezpečí a tak draho vás to vyjít nemusí.

Díky propojení s vaším chytrým telefonem nebo tabletem navíc máte nejen neustálý přehled o dění na chatě/chalupě, ale můžete jednotlivé prvky také na dálku ovládat – případně nastavit, kdy se mají automaticky (de)aktivovat.

Jedinou podmínkou pro pořízení tohoto typu zabezpečení na chatu je mít tam nejen stálé a stabilní připojení k internetu, ale také dostatečně rychlý internet. To může být v některých zapadlejších místech problém. 

Proto je dobré zkontrolovat si s předstihem mapu pokrytí ČR internetem a pak si srovnat nabídky mobilních operátorů na pevný internet.

Najděte si nejlepší internet na chatu

Jak ještě zabezpečit dům?

Na závěr přidáme dalších pár ověřených tipů, jak zabezpečit dům, aby se během vaší nepřítomnosti nestal cílem zlodějů:

  • Nenechávejte cenné věci ležet v místnostech, pořiďte si raději trezor.
  • Zamykejte na dva západy.
  • Na svou nepřítomnost nikoho předem neupozorňujte.
  • Dohodněte si na poště, aby vám v době vaší nepřítomnosti nechodila pošta – přeplněná schránka snadno upozorní případného zloděje.
  • Nainstalujte světelná čidla reagující na pohyb u domu.
  • K vjezdu nebo jinam na pozemek umístěte fotopast (může vyfotit zloděje nebo SPZ jeho vozidla).
  • Vytvořte dojem, že uvnitř někdo je – můžete například nastavit rozsvícení světel na určitý čas.
  • Proti rozbití oken pomáhají ochranné fólie.
  • Zaslepte zevnitř kukátko na dveřích.
  • Vyztužte zárubně dveří.
  • U dvoukřídlých dveří myslete na zabezpečení proti vyháčkování.

Při výběru vhodného řešení zvažte především své finanční možnosti – u zabezpečení domu cena hraje velkou roli. Faktem ale je, že šetřit se tady nevyplácí. Pokud totiž investujete do ochrany svého majetku, nebudete pak muset řešit trable s vloupáním.

A jak už jsme zmiňovali výše, při pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti vám pojišťovny mohou nabídnout výhodnější pojistku.

Co dělat při krádeži?

Přijeli jste na chatu a dveře jsou pootevřené nebo je vypáčené okno? V takovém případě byste vůbec neměli vstupovat dovnitř a rovnou volejte policii na čísle 158. Nahlaste vloupání a čekejte venku. Pokud přece jen vstoupíte, abyste zkontrolovali stav nemovitosti, na nic nesahejte.

Po příjezdu policejní hlídky objasněte, co se pravděpodobně stalo, a nechte policisty pracovat. Sepíší s vámi protokol a budou od vás chtít informace o tom, co se ztratilo a jakou cenu asi kradené věci měly.

Zároveň zkontrolujte i okolní objekty – dílnu, garáž, sklep atd., jestli i tam zloději něco neodcizili.

Až když policisté skončí, dostanete od nich protokol o vloupání a s ním kontaktujete pojišťovnu. Nahlásíte vloupání a udáte, jak vysoká škoda nastala. 

Pokud máte fotografie domácnosti nebo ukradených věcí, dodejte je nejen policii, ale i pojišťovně. U dražších věcí se vyplatí mít někde poznamenaná jejich výrobní čísla.

Pak už budete jen čekat, až vám pojišťovna uhradí škodu. Pokud zjistíte, že se pojišťovna zdráhá a vymlouvá, je potřeba vše vyřešit a pak popřemýšlet o změně pojišťovny

Kalkulace pojištění majetku – poskytuje Top-Pojištění.cz

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.