9/20/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Mechanické zabezpečení auta: Jaké máte možnosti?

Když už si někdo udělá zálusk na vašeho čtyřkolého miláčka, můžete mu jeho úmysl alespoň pořádně znepříjemnit a ztížit. Navíc, čím více bezpečnostních prvků, tím výhodnější pro vás může být havarijní pojištění. Pojďme se podívat, jaké možnosti zabezpečení auta existují. 

Zabezpečení auta

Způsoby zabezpečení auta proti krádeži

Pro mechanické zabezpečení auta si můžete zvolit jeden nebo více prvků. Platí, že čím lépe je auto zabezpečené, tím nejen odradíte případné zloděje, ale také budete mít lepší podmínky při sjednávání havarijního pojištění. 

Jaké jsou tedy způsoby zabezpečení auta proti krádeži?

Alarm

Nejzákladnější ze všech preventivních opatření. Zloději sice nezabrání, aby se do vašeho vozu vloupal, ani aby s ním odjel. Blikající senzor značící auto chráněné alarmem ho však může od krádeže odradit a v případě neuposlechnutí alespoň zalarmovat majitele vozu. 

Spočítejte si havarijní pojištění online

Označení skel

Jedním z poměrně spolehlivých, a přitom velmi prozaických způsobů, jak lupičům znepříjemnit život, je označení skel. Pomocí pískování nebo leptání dostane každé okno ve voze svou unikátní značku. Tím se jednou provždy jednoznačně identifikují, a také znehodnotí pro zloděje. V případě, že by vám auto ukradl, musel by všechna okýnka vyměnit, což není vůbec levná záležitost. 

Zámek řadicí páky nebo volantu

Když už se nezvaný host vláme do vašeho vozidla, pořád ještě to neznamená, že s ním i odjede. K tomu slouží mechanické imobilizátory. Jimi se zablokují některé klíčové prvky pro ovládání vozu, a tak se případný lupič s vaším vozem z místa nehne. 

Nejčastěji se k mechanickému zabezpečení vozu využívají zámky řadicí páky či zpátečky, zámky volantu a v neposlední řadě také zámky pedálů. S těmi to nástroji už bude mít zloděj co dělat.

Trochu sofistikovanější možností je elektronické zabezpečení auta, kdy vestavěný imobilizér zabrání rozběhnutí motoru bez správného klíče. 

Výhodou těchto prvků je jejich poměrně nízká cena a snadná dostupnost. Nevýhodou však je, že průměrně zdatný lapka si s nimi dovede poradit.

GPS zabezpečení auta

Na scénu tak přicházejí modernější zabezpečovací systémy. Jak jinak než digitální. Ty sice zloděje nezadrží, pokud bude chtít s vaším autem odjet. Ale zařídí, že zloděje bude možné snadno dopadnout

Máme na mysli zabezpečení auta pomocí GPS lokátoru spolu s lokalizačními a monitorovacími systémy. Ty dovedou majitele auta upozornit, když je s vozidlem neoprávněně manipulováno, případně poslouží při lokalizaci hledaného vozu. 

Zabezpečení obytného auta

Zejména v poslední době je velmi populární dopravovat se například na dovolené obytným vozem. Pro ně nabízejí výrobci ještě některé specifické bezpečnostní vychytávky. Vedle výše uvedených se může jednat například o nejrůznější bezpečnostní zámky u dveří obytného prostoru nebo zámek otočného sedadla řidiče. 

Nejlepší zabezpečení auta

Ve zkratce by se dalo říct, že nejlepší zabezpečení auta je takové, které kombinuje všechny výše uvedené prvky. I kdybyste ale měli sáhnout jen po jednom z nich, bude to pořád lepší než žádný bezpečnostní prvek. 

Přečtěte si u nás taky o správném zabezpečení domu nebo chaty.

Spočítejte si havarijní pojištění online

Havarijní pojištění

Pokud už máte, nebo alespoň přemýšlíte o nějakém zabezpečovacím zařízení pro své vozidlo, tak vám nejspíš není jedno, co se s ním děje. Proto by se vám mohlo hodit i havarijní pojištění. To totiž kryje škody po nejrůznějších lapáliích, které mohou vaše auto potkat. Ať už se jedná právě třeba o mechanické poškození při vloupání. 

Cena havarijního pojištění se jako tradičně odvíjí od značky, síly, stáří či najetých kilometrů, ale svou roli hrají právě bezpečnostní prvky. Čím jsou důslednější, tím nižší bývá cena pojištění. 

Pojďme si to ukázat na příkladu

Jednatřicetiletý pojistník z Prahy má za sebou 105 měsíců bezškodného průběhu. Řídí vůz Škoda Octavia 2.0TDI, z roku 2015 s výkonem 103 kW a objemem motoru 1 968 ccm. Pojistná částka činí 150 tisíc korun. Na kolik ho pojištění vyjde? 

ZabezpečeníRoční pojistné
Imobilizér a blokování funkcí motoru8 673 Kč
Imobilizér, alarm, mechanické zabezpečení zpátečky6 043 Kč
Imobilizér, alarm, aktivní vyhledávací systém5 910 Kč

Pozn.: ceny jsou ilustrační, počítáno 25. 6. 2024

Spočítejte si své havarijní pojištění v naší online kalkulačce. Nezávazně a zcela zdarma.

Porovnejte si havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.