12/19/2023, Beáta Dolbová, Ušetřeno.cz

Výměna jističe

V moderních domácnostech a budovách je elektrická energie prakticky základním stavebním kamenem naší existence. Aby byla zajištěna bezpečnost a spolehlivost elektrického systému, je nezbytné mít správně fungující jističe. Co je to elektrický jistič a kdy je nutné ho vyměnit? Kdo vlastní hlavní jistič, kdo může provádět výměnu tohoto klíčového prvku a především – kdo hradí náklady na jeho výměnu? Na tyto otázky vám odpovíme v našem článku.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Co je to elektrický jistič? 

Elektrický jistič je bezpečnostní prvek elektrické instalace, který slouží k ochraně před přetížením nebo zkratem v elektrickém obvodu. Pokud dojde k nadměrnému odběru proudu nebo ke zkratu, jistič automaticky přeruší proud a odpojí tak elektrický obvod od zdroje energie. To chrání elektrická zařízení a především snižuje riziko požáru.

Kdy vyměnit jistič? 

Vyměnit jistič je nutné, pokud je porušena jeho funkčnost nebo pokud už nedokáže spolehlivě reagovat na přetížení či zkrat. Příznaky, které vám naznačí, že je čas na výměnu jističe, mohou zahrnovat opakované vypadávání elektrického proudu, praskání nebo vyhoření jističe a také fyzické poškození.

Srovnejte si nabídky elektřiny online

Kdo vlastní hlavní jistič? 

Hlavní jistič je umístěn na začátku elektrického obvodu a slouží k celkové ochraně zařízení. Vlastníkem hlavního jističe je obvykle majitel nemovitosti. Je důležité, aby měl k němu měl majitel nemovitosti přístup, aby v případě potřeby mohl bezpečně odpojit dodávku elektrické energie.

Kdo může vyměnit hlavní jistič? 

Výměna hlavního jističe by měla být prováděna pouze kvalifikovaným elektrikářem nebo odborníkem s dostatečnými znalostmi a zkušenostmi v oblasti elektrických instalací. Samovolná výměna jističe bez odborných znalostí může být nebezpečná a zvýšit riziko úrazu elektrickým proudem nebo požáru.

Kdo hradí výměnu jističe? 

Náklady na výměnu hlavního jističe jsou obvykle hrazeny majitelem nemovitosti. Jedná se o součást údržby elektrické instalace, která je nezbytná pro bezpečný provoz a ochranu majetku. Nicméně, v případě, že by se ukázalo, že byl jistič vadný nebo špatně nainstalovaný už při nákupu nebo po dokončení stavby, mohou být náklady na výměnu požadovány od dodavatele.

Ceny dodavatelů elektřiny si můžete porovnat v naší online kalkulačce. Spočítejte si, jestli váš dodavatel nezdražil a jestli by se vám nevyplatilo přejít jinam. Zabere vám to jen dvě minuty.

Srovnejte si nabídky elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.