2/15/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vydejte se vlakem za krásami Slovenska

Slovensko cestovatelům umí nabídnout celou řadu krásných míst. Od historických památek, přes přírodní krásy, až po skvělé kulturní akce. Jestli se sem chystáte, co zkusit Slovensko vlakem? Jedná se o udržitelný a romantický způsob cestování, který si zamilujete. Podívejte se v našem článku na to, kudy jet vlakem na Slovensko, kolik stojí cesta, jak dlouho trvá i jak ušetřit na jízdenkách.

Vlakem na Slovensko

Kudy a jak dlouho vede cesta vlakem na Slovensko?

Na Slovensko se vlakem dostanete opravdu velmi snadno. Z Prahy, Brna, Ostravy jezdí několikrát za den přímé spoje do Bratislavy, Žiliny, Košic i Popradu. Při cestování z jiných českých měst vás čekají pouze jeden či dva přestupy, takže i v tomto případě se jedná o velmi komfortní cestu.

  • PRAHA – Kolín – Pardubice – Česká Třebová – Brno – Břeclav – Kúty – BRATISLAVA
    • Čas na cestě asi 4 hod. 20 min.
  • PRAHA – Kolín – Pardubice – Česká Třebová – Olomouc – Ostrava – Čadca – Žilina – Liptovský Mikuláš – Poprad – KOŠICE
    • Čas na cestě asi 7 hod. 55 min.
  • OSTRAVA – Břeclav – Kúty – BRATISLAVA
    • Čas na cestě asi 5 hod.

Celkově se dá říci, že cestování „na kolejích“ si získává čím dál tím více příznivců. Už jen možností, kam se vydat vlakem na výlet, je celá spousta. A navíc tak můžete objevovat z úplně nové perspektivy celou řadu evropských zemí. Velmi oblíbené je třeba projet vlakem Švýcarsko

Srovnejte si cestovní pojištění na Slovensko online

Jízdenky – vlaky na Slovensko

Jízdenky pro cestu vlakem na Slovensko si můžete koupit hned u několika společností.

České dráhy – spoje na Slovensko

Z Prahy i z Brna jezdí přímé vlaky EC do Bratislavy, Žiliny, Košic a Popradu každé 2 hodiny. Z našeho hlavního města je také možné cestovat SC Pendolinem do Košic, z Ostravy zase přímými rychlíky do oblasti středního Slovenska, a to několikrát za den.

RegioJet – spoje na Slovensko

Vlaky od společnosti RegioJet vás bez problémů zavezou do Bratislavy, Košic, Žiliny, Liptovského Mikuláše, Popradu (Tater), Ružomberoku, Trnavy, Trenčína i do Piešťan.

Leo Express – spoje na Slovensko

S vlaky od Leo Expressu se z Prahy a Ostravy dostanete například do Žiliny, Martina, Liptovského Mikuláše, Popradu, Prešova a do Košic.

Noční vlak na Slovensko

Na Slovensko se můžete vydat také nočním vlakem Nightjet od Českých drah s moderními, pohodlnými i lůžkovými vozy. O svou bezpečnost se v nich opravdu bát nemusíte. V lehátkovém voze jsou posuvné dveře zajištěné na otočný zámek a řetízek. V lůžkových oddílech jsou v každé části bytelné neprůhledné dveře, které je možné zamknout, a to také přídavným bezpečnostním zámkem.

Noční vlaky s lůžkovými a lehátkovými vozy vypravuje na Slovensko také RegioJet, a to na trasách: 

  • Praha – Brno – Bratislava
  • Praha – Ostrava – Žilina – Košice

Srovnejte si cestovní pojištění na Slovensko online

Vlakem na Slovensko – cena 2024

Zajímá vás, kolik stojí cesta vlakem na Slovensko v roce 2024? Stačí se podívat na naši tabulku s přehledem cen jízdenek a hned budete mít jasno. 

Pamatujte, že vliv na cenu jízdenek má typ vlaku, zvolená třída, den v týdnu i čas během dne, kdy se chystáte cestovat. 

DopravceTrasaCena jízdenky
České dráhyPraha–Bratislavaod 617 Kč
 Praha–Bratislava (noční vlak)od 1 487 Kč
 Praha–Košiceod 832 Kč
RegioJetPraha–Bratislavaod 279 Kč
 Praha–Košiceod 399 Kč
 Praha–Košice (noční vlak)od 399 Kč
Leo ExpressPraha–Košiceod 629 Kč

Zdroj: Idos.cz, Leo Express a RegioJet, orientační ceny jednosměrné jízdenky pro 1 dospělého platné k 13. 2. 2024. Nejedná se o obchodní nabídku.

Nejlevnější cesta na Slovensko

Pro získání nejvýhodnějších jízdenek na Slovensko sledujte speciální akce dopravců. Může se jednat o skupinové nebo sezonní slevy. A ušetříte i při nákupu zpátečních jízdenek. Výhody vám poskytne také například Kreditová jízdenka od RegioJetu.

Vlakem zdarma na Slovensko pak mohou téměř ve všech spojích cestovat děti do 15 let, studenti denního studia, senioři nad 62 let a také osoby, které pobírají invalidní nebo sirotčí důchod.

Co vidět na Slovensku

Aby se vám vaše cesta lépe plánovala, máme pro vás několik tipů, co si na Slovensku nenechat ujít. 

  • Bratislava: Hlavní město Slovenska s celou řadou památek, krásných kaváren, restaurací a romantických zákoutí. 
  • Košice: I druhé největší slovenské město má co nabídnout. Z historických památek jmenujme například gotickou katedrálu svaté Alžběty a středověký hrad. 
  • Prešov: Ve třetím největším městě Slovenska se prolíná západní a východní kultura. Navštivte nejen historické jádro města, ale také zdejší muzea, planetárium a aquapark. 
  • Žilina: A zapomenout nesmíme ani na čtvrté největší slovenské město, které leží na soutoku Váhu a Kysuce. Zde se podívejte na Mariánské náměstí nebo navštivte Budatínský hrad. 

Cestovní pojištění na Slovensko

Ať už se na Slovensko chystáte vyrazit na otočku, prodloužený víkend, nebo rovnou na dovolenou, vždy si sjednejte cestovní pojištění. V něm nezapomeňte zohlednit nejen léčebné výlohy, které se o vás postarají v případě lékařského ošetření, ale také šikovná připojištění, jako je pojištění zimních sportů, pojištění odpovědnosti či pojištění zavazadel.

Cestovní pojištění na Slovensko si nejlépe sjednáte přes naši online kalkulačku, kde si můžete nechat porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat tu nejlepší pro vás.

Sjednejte si cestovní pojištění na Slovensko online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.