8/27/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vlakem do Polska v roce 2024: Odkud a za kolik?

Přemýšlíte nad dovolenou nebo výletem do Polska? Vyrazit sem můžete na výlet, nákupy, prodloužený víkend nebo rovnou na dovolenou u Baltu. Jednou z možností, jak se do Polska vydat, je vlakem. Připravili jsme pro vás informace o tom, kolik stojí cesta vlakem do Polska, jak dlouho trvá i co zde vidět.

Vlakem do Polska

Vlakem do Polska v roce 2024

Mezi Českou republikou a Polskem jezdí celá řada vlakových spojů, navíc má Polsko opravdu hustou síť železnic. Díky tomu se vlakem pohodlně dostanete na mnoho míst po celé zemi, a to jak k Baltskému moři, tak i do polských hor.

Které společnosti vypravují vlaky do Polska?

Do Polska jezdí z České republiky vlaky Českých drah, společnosti RegioJet i Leo Express, takže máte na výběr opravdu z celé řady spojení, která vás do této krásné země dovezou. Ať už plánujete vyrazit za přírodou, nákupy, nebo navštívit historická místa.

Nejlepší cestovní pojištění do Polska online

Kolik stojí cesta vlakem do Polska?

Cena jízdenek vlakem do Polska je různá. Záleží na tom, kam přesně se chystáte, s jakým předstihem lístek na vlak kupujete, jestli máte možnost využít nějakou slevu, a vliv má také zvolený den v týdnu, denní hodina i třída, kterou chcete cestovat.

Pro lepší přehled jsme pro vás připravili orientační ceny vlakových jízdenek do nejoblíbenějších míst v Polsku.

Z Prahy vlakem do Polska

TrasaCena jednosměrné jízdenky
Praha–Krakovod 508 Kč (bez přestupu, i s jedním přestupem)
Praha–Varšavaod 635 Kč (bez přestupu, i s jedním přestupem)
Praha–Katovice

od 457 Kč (bez přestupu)

od 547 Kč (s jedním přestupem)

Praha–Gdyněod 889 Kč (s jedním přestupem)

Zdroj: Idos.cz k 31. 7. 2024, cena pro jednu dospělou osobu, beze slev. 

Z Bohumína vlakem do Polska

TrasaCena jednosměrné jízdenky
Bohumín–Krakovod 229 Kč (bez přestupu, i s jedním přestupem)
Bohumín–Varšavaod 356 Kč (bez přestupu)
Bohumín–Katoviceod 152 Kč (bez přestupu, i s jedním přestupem)
Bohumín–Gdyně

od 600 Kč (bez přestupu)

od 635 Kč (s jedním přestupem)

Zdroj: Idos.cz k 31. 7. 2024, cena pro jednu dospělou osobu, beze slev. 

Jak dlouho trvá cesta vlakem do Polska?

V tomto případě záleží hlavně na tom, odkud vlakem do Polska z České republiky vyrážíte. Od toho se odvíjí nejen počet přestupů, se kterými je třeba počítat, ale také doba, kterou na cestě strávíte. 

Pokud by pro vás tato varianta byla příliš komplikovaná a náročná, můžete se také vydat do Polska autem.

Podívejte se na přehled nejčastějších a nejoblíbenějších vlakových tras.

TrasaČas na cestě
Praha–Krakovcca 7 hodin
Praha–Varšavacca 8 až 11 hodin
Praha–Katovicecca 5 až 10 hodin
Praha–Gdyněcca 12 až 13 hodin
Bohumín–Krakovcca 2 až 3 hodiny
Bohumín–Varšavacca 5 až 8 hodin
Bohumín–Katovicecca 1,5 až 3 hodiny
Bohumín–Gdyněcca 10 až 11 hodin

Zdroj: Idos.cz k 31. 7. 2024.

Vlakem do Varšavy

Vzdálenost z Prahy do Varšavy je necelých 800 kilometrů a jak můžete vidět v tabulce výše, vlakem se sem dostanete už za 8 hodin jízdy. Co zajímavého zde můžete vidět? Varšava, hlavní město Polska, nabízí mnoho zajímavých míst k navštívení.

Staré město je jednou z hlavních atrakcí, která láká turisty svou malebnou architekturou a historickým pozadím. Můžete zde najít Královský hrad a krásné náměstí plné kaváren a restaurací. Lazienki Park je rozsáhlý park, kde se nachází Palác na vodě, amfiteátr, a je ideálním místem pro procházky a odpočinek.

Polské národní muzeum je dalším významným místem Varšavy. Čeká zde na vás bohatá sbírka polského umění. 

Muzeum Fryderyka Chopina je zase věnováno tomuto slavnému skladateli a nabízí zajímavý pohled na jeho život a dílo. Moderní centrum vědy Koperník je pak fascinujícím místem pro děti i dospělé, kde si můžete vyzkoušet interaktivní exponáty a dozvědět se více o vědě a technologii.

Vlakem do Gdaňska

Dalším oblíbeným cílem výletníků je město Gdaňsk. Vlakem se do Gdaňska dostanete z pražského hlavního nádraží za 12 až 13 hodin, v závislosti na počtu přestupů a vybraných spojích. Nejvýhodnější je samozřejmě jet vlakem do Gdaňska z Bohumína.

Pokud se vydáváte vlakem do Polska k moři, Gdaňsk určitě navštivte. Toto historické město nabízí mnoho zajímavostí. 

Dlouhý trh (Długi Targ) je historické náměstí s Neptunovou fontánou a Radnicí hlavního města. Muzeum II. světové války poskytuje hluboký pohled na důležité události 20. století.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie je jedním z největších cihlových kostelů na světě a nabízí krásné výhledy. Evropské centrum Solidarity je věnováno historii protikomunistického hnutí. Nábřeží Motlawy a Ostrov Olowianka jsou zase krásná místa na procházky.

Pro milovníky přírody jsou zde pláže Brzeźno, Stogi a letovisko Sopoty, ideální pro relaxaci u moře. V zimě jsou vánoční trhy kouzelným zážitkem plným světel a sváteční atmosféry.

Vlakem do Krakova

Velmi oblíbené je i polské město Krakov. Pokud se rozhodnete jet vlakem do Krakova z pražského hlavního nádraží, počítejte s cestou dlouhou zhruba 7 hodin, oproti tomu z Bohumína se dostanete za příjemné dvě až tři hodiny.

Krakov nabízí mnoho zajímavostí. Velmi blízko města se nachází fascinující solný důl Wieliczka. Hrad Wawel a katedrála na Wawelu jsou známými historickými dominantami města, které nabízejí nádherné výhledy na celé město a mají samozřejmě bohatou historii. 

Rynek Główny je zase ideálním místem pro nákupy suvenýrů a poznávání místní kultury.

Podzemí pod náměstím nabízí unikátní pohled do historie města s archeologickými nálezy a expozicemi. Židovské muzeum Haliče a různé starobylé synagogy přinášejí důležitý pohled na židovskou historii a kulturu v Krakově. 

Schindlerova továrna, známá z filmu Stevena Spielberga, je dalším významným historickým místem, které byste neměli vynechat. V zimě jsou vánoční trhy v Krakově kouzelným zážitkem, plným světel, stánků a sváteční atmosféry.

Spočítejte si cestovní pojištění do Polska

Vlakem do Polska k moři

K Baltu v létě

Vlakem k Baltu se v létě dostanete dokonce speciálním přímým spojem Českých drah, který vyjíždí z Bohumína od června do konce srpna (konkrétně od 21. června do 31. srpna). Jak asi tušíte, jeho cílovými stanicemi jsou právě oblíbená letoviska u Baltského moře. Jeho trasa je následující:

BOHUMÍN (odjezd v 16:51) – Rybnik – Lodz – Malbork – Gdaňsk – Sopoty – Gdyň – HEL (7:37 následující den)

Na zpáteční cestu tento spoj vyjíždí z Helu vždy ve večerních hodinách a do Bohumína dorazí další den chvíli po osmé hodině ráno.

Pokud si zakoupíte Včasnou jízdenku, jednosměrná cesta vás vyjde na krásných 600 korun.

K Baltu mimo sezónu

Jestli chcete vyrazit vlakem k Baltskému moři mimo sezónu, i to je možné. Pouze počítejte s minimálně jedním přestupem. Věřte nám, že i tato cesta se vám bude líbit. Na koupání to nejspíš nebude, ale sever Polska má na podzim naprosto nádhernou atmosféru.

Vlakem k Baltu mimo sezónu můžete pohodlně vyjet z Prahy, Brna, ale nejjednodušší to budete mít samozřejmě z Bohumína.

Výhody a nevýhody cestování vlakem do Polska

Výhody

  • Pohodlí a prostor: Ve vlaku si můžete pohodlně natáhnout nohy a projít se v uličce, což je mnohem komfortnější než cestování autobusem nebo letadlem. Můžete si také snadno uspořádat svůj prostor a užít si větší pohodlí během dlouhých cest.
  • Krásný výhled: Při cestě vlakem můžete pozorovat okolní krajinu, města a vesnice.
  • Udržitelnost: Vlaky jsou velmi ekologickým způsobem dopravy, protože produkují méně emisí oxidu uhličitého. Pokud se rozhodnete cestovat vlakem, přispíváte k ochraně životního prostředí a snižujete svou uhlíkovou stopu.
  • Žádné dopravní zácpy: Na železnici se nemusíte obávat dopravních zácp. I když může dojít ke zpoždění, je to mnohem méně stresující než uvíznutí v dopravní špičce na silnici.
  • Volný čas: Ve vlaku můžete relaxovat nebo pracovat. Mnoho vlaků disponuje Wi-Fi a zásuvkami, takže můžete pracovat na notebooku, sledovat filmy nebo číst knihy během cesty.

Nevýhody

  • Čas na cestě: Vlakem může cesta trvat déle než letadlem, zejména pokud musíte přestupovat. 
  • Možné zpoždění: I když se vyhnete dopravním zácpám, vlaky mohou mít zpoždění kvůli různým technickým problémům nebo nepříznivým povětrnostním podmínkám.
  • Omezená flexibilita: Vlaky jezdí podle pevného jízdního řádu, což může omezovat vaši flexibilitu. Pokud zmeškáte vlak, musíte čekat na další spoj.
  • Přestupy: V závislosti na vaší cílové destinaci budete možná muset přestupovat.

Služby nabízené dopravci ve vlakových spojích z Česka do Polska

Při cestování vlakem z Česka do Polska můžete využít řadu služeb, které na vás ve vlaku čekají, aby vaše cesta ubíhala co nejpohodlněji a nejpříjemněji.

  • Jídlo a občerstvení: Většina vlakových spojů nabízí možnost občerstvení buď ve speciálním jídelním voze, nebo prostřednictvím mobilního servisu, kdy vám obsluha přinese občerstvení přímo na vaše místo. Můžete si vybrat z různých teplých a studených jídel, nápojů a svačin.
  • Wi-Fi připojení: V mnoha vlacích je k dispozici bezplatné Wi-Fi připojení, které vám umožní být online během celé cesty. Můžete tak pracovat, surfovat na internetu nebo sledovat filmy a seriály.
  • Zásuvky a USB porty: Většina moderních vlaků je vybavena zásuvkami a USB porty, které jsou umístěny u sedadel. Můžete si tak dobíjet své elektronické zařízení, jako je mobilní telefon, tablet nebo notebook, a zůstat připojeni po celou dobu cesty.
  • Tiskoviny: Některé vlakové spoje nabízejí cestujícím zdarma denní tisk a časopisy. Můžete si tak během cesty přečíst aktuální zprávy nebo si prolistovat oblíbený časopis.
  • Komfortní sedadla: Vlaky jsou vybaveny pohodlnými sedadly s dostatečným prostorem pro nohy. V některých spojích můžete najít i sedadla s nastavitelnými opěrkami a polohovatelnými opěrkami nohou pro ještě větší pohodlí.
  • Klimatizace: Všechny moderní vlaky jsou vybaveny klimatizací, která zajišťuje příjemnou teplotu v průběhu celé cesty, bez ohledu na venkovní počasí.
  • Toalety: V každém vlaku jsou k dispozici čisté a dobře udržované toalety, které jsou pravidelně uklízeny během cesty.
  • Zábava: V některých vlakových spojích máte možnost v rámci zábavního systému sledovat filmy, poslouchat hudbu nebo hrát hry prostřednictvím vestavěných obrazovek.
  • Speciální služby: Pro cestující s omezenou pohyblivostí jsou ve vlacích k dispozici speciální služby, jako jsou místa pro invalidní vozíky a asistence při nástupu a výstupu z vlaku.
  • Úložný prostor: Ve vlacích je dostatek úložného prostoru pro zavazadla. Můžete využít prostor nad sedadly nebo úložné prostory na konci vozu.

Cestovní pojištění do Polska

Než se vydáte vlakem do Polska, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění. Zaměřte se nejen na odpovídající výši pojistných limitů u léčebných výloh, ale také na vhodná připojištění. Patří mezi ně:

  • Pojištění odpovědnosti: Pokud byste někomu nechtěně způsobili škodu na zdraví či majetku.
  • Pojištění zavazadel: Pro případ jejich ztráty, odcizení a poškození.
  • Pojištění úrazu: Pokud se například v Polsku chystáte sportovat. Kromě toho by se vám mohlo hodit i pojištění extrémních či dokonce rizikových sportů. 

Jen s tím správným cestovním pojištěním do Polska si svou dovolenou, výlet i prodloužený víkend užijete na vlně pohody a bez starostí.

Nejlepší cestovní pojištění do Polska online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.