8/28/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Vlakem do Bulharska v roce 2024

Pokud hledáte originální způsob, jak se dostat třeba na letní dovolenou k moři a chcete se vyhnout přeplněným letištím nebo cestě autem, zkuste vlak! V našem článku pro vás máme všechny důležité informace včetně tras, cen jízdenky i toho nejlepšího cestovního pojištění do Bulharska.

Vlakem do Bulharska

Jak a kudy vlakem do Bulharska v roce 2024?

Přesná trasa vlaku do Bulharska se odvíjí od toho, jestli toužíte navštívit hlavní město Sofii, nebo se vydat za mořskými vlnami do Burgasu a Varny. 

  • PRAHA (Brno)–Bratislava–Budapešť
    • přestup
  • Budapešť–Arad–Orsova–Videle
    • přestup
  • Videle–Bjala–Roman–SOFIE

Vlakem do Bulharska k moři se dostanete po následující trase.

  • PRAHA (Brno)–Bratislava–Budapešť
    • přestup
  • Budapešť–Arad–Orsova–Videle
    • přestup
  • Videle–Ruse
    • přestup
  • Ruse–Pliska–VARNA

Vlakem do Burgasu se pak přímo z Prahy nedostanete, ale můžete využít spoje do Varny a zde využít místní rychlík, který vás do Burgasu dopraví už za tři až čtyři hodiny.

Najděte si nejlepší cestovní pojištění do Bulharska

Existují přímé vlakové spoje do Bulharska?

Přímé vlaky z České republiky do Bulharska bohužel nejezdí. Jak je uvedeno výše, budete muset absolvovat několik přestupů a cesta vám zabere přibližně 35 hodin. 

Existují i alternativní trasy, které však obvykle znamenají více přestupů a delší dobu na cestě.

Které společnosti vypravují vlaky do Bulharska?

Do Bulharska z České republiky vlakové spoje zajišťují pouze České dráhy ve spolupráci s několika zahraničními dopravci, jako jsou MÁV (Maďarské státní dráhy), ÖBB (Rakouské spolkové dráhy), CFR Calatori (Rumunské státní dráhy) a Bulgarian State Railways. 

Tento mezinárodní tým dopravců umožňuje koordinaci spojů a přestupů, aby se cesta do Bulharska stala co nejplynulejší a nejpohodlnější.

Naopak soukromé společnosti jako RegioJet a LEO Express, které nabízejí řadu mezinárodních spojů, do Bulharska zatím nedosahují. Pokud tedy plánujete cestu vlakem do Bulharska, je nutné spoléhat na spojení, která nabízejí České dráhy a jejich zahraniční partneři. 

Kolik stojí cesta vlakem do Bulharska?

Vzhledem k tomu, že z České republiky do Bulharska neexistuje přímý vlakový spoj, je nutné cenu jízdenky spočítat na základě nabídky jednotlivých dopravců, kteří pokrývají různé úseky trasy. 

To znamená, že jízdenky je třeba zakoupit zvlášť pro každou část cesty, což může vyžadovat pečlivější plánování a rezervace.

Cena vlaku do Bulharska se obecně pohybuje mezi 5 a 6,5 tisíci korunami, přičemž se odvíjí od několika faktorů. 

Zásadní vliv na cenu má typ vlaků, kterými se rozhodnete cestovat. Kromě toho hraje roli také zvolená třída, kdy první třída obvykle nabízí větší pohodlí za vyšší cenu. Dalšími faktory, které ovlivňují cenu, jsou den v týdnu a denní doba, ve které cestu plánujete.

Pokud zvolíte noční vlakové spoje, je třeba počítat s dodatečnými náklady na lůžko nebo lehátko. Tento příplatek se obvykle pohybuje mezi 600 a 800 korunami, v závislosti na konkrétním spoji a typu noclehu.

Cena jízdenek do Bulharska 

TrasaCena za jednosměrnou jízdenku
Z Prahy do Sofie (přes Bratislavu)od 2 221 Kč
Z Prahy do Sofie (přes Vídeň)od 2 647 Kč
Z Prahy do Varnyod 3 145 Kč

Zdroj: Idos.cz, Rail.cc, Omio.cz; aktuální k 12. 8. 2024.

Nejlevnější vlakové jízdenky do Bulharska

Pokud chcete při nákupu vlakových jízdenek do Bulharska ušetřit, doporučujeme sledovat nabídky jednotlivých dopravců, se kterými budete cestovat. 

Často mají různé akce a slevy, které vám mohou výrazně snížit náklady na cestu. Díky tomu můžete získat jízdenky za výhodnější ceny, a to nejen pro jednotlivé úseky cesty, ale i pro celé trasy.

Jak dlouho trvá cesta vlakem do Bulharska?

Cesta vlakem do Bulharska patří mezi ty delší, a je proto třeba počítat s tím, že ve vlaku strávíte minimálně 35 hodin, přičemž u některých spojů může trvat cesta až 42 hodin. 

Tato doba závisí na trase, počtu přestupů a konkrétním vlakovém spojení. I když je cesta časově náročná, nabízí příležitost vidět různé části Evropy z pohodlí vlaku a užít si klidné tempo cestování.

Spočítejte si cestovní pojištění online

Výhody a nevýhody cestování vlakem do Bulharska

Cestování vlakem do Bulharska je jedinečným způsobem, jak objevovat krásy Evropy

Přestože cesta zabere více času než třeba letadlem, nabízí řadu výhod, které mohou převažovat nad nevýhodami. Je důležité zvážit, zda vám tento styl cestování vyhovuje a co od své cesty očekáváte.

Výhody

  1. Nádherný výhled: Během cesty vlakem se můžete kochat malebnými výhledy na evropskou krajinu. Projedete přes různorodé regiony, od horských scenérií až po úrodné nížiny. Každá část trasy nabízí něco jiného a díky pohodlí vlaku máte dostatek času si vše vychutnat.
  2. Pohodlí a volnost pohybu: Vlaky nabízejí více prostoru než letadla nebo autobusy. Můžete se volně pohybovat po vlaku, navštívit jídelní vůz nebo si jednoduše protáhnout nohy. Noční vlaky poskytují možnost spát v lůžkových vozech, což zvyšuje komfort během dlouhých cest.
  3. Ekologická volba: Vlaková doprava je ve srovnání s leteckou dopravou šetrnější k životnímu prostředí. Pokud vám záleží na udržitelném cestování, vlak je ekologičtější alternativou, která snižuje uhlíkovou stopu.

Nevýhody

  1. Délka cesty: Hlavní nevýhodou je delší doba cestování. V závislosti na trase a přestupech může cesta do Bulharska trvat 35 až 42 hodin. To může některé cestovatele odrazovat, a to hlavně pokud mají na svou dovolenou jen omezený čas.
  2. Časté přestupy: Kvůli absenci přímých vlakových spojů je nutné několikrát přestupovat. To může být poněkud nepohodlné, zejména pokud cestujete s velkým množstvím zavazadel nebo máte na přestupy málo času. Pokud s sebou potřebujete vést více věcí, asi pro vás bude lepší cesta autem do Bulharska.
  3. Vyšší náklady: Cesta vlakem může být dražší než nízkonákladové lety, zvláště pokud nezachytíte slevové akce. Jízdenky pro delší trasy, které zahrnují nocleh v lůžkovém voze, mohou být výrazně dražší.

Jaké služby na vás čekají ve vlaku do Bulharska?

Služby nabízené dopravci přímo ve vlacích

Dopravci na trasách do Bulharska se snaží zajistit cestujícím co největší komfort a pohodlí, a proto nabízí širokou škálu služeb přímo ve vlacích.

1. Jídelní vozy a občerstvení: Ve většině mezinárodních vlaků jsou k dispozici jídelní vozy, kde si můžete vychutnat teplá jídla, občerstvení nebo nápoje. Menu často zahrnuje místní speciality, což je skvělá příležitost ochutnat něco nového.

2. Lůžkové a lehátkové vozy: Na delších trasách, zejména nočních, jsou k dispozici lůžkové a lehátkové vozy. Tyto vozy nabízí různé úrovně pohodlí – od sdílených kupé až po soukromé kabiny s vlastní koupelnou. Lůžkové vozy jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí během cesty odpočívat a dorazit do cíle odpočatí.

3. Zábava a Wi-Fi: Některé moderní vlaky nabízejí také připojení k Wi-Fi a zábavní systémy, kde si můžete během cesty přehrávat filmy, hudbu nebo procházet internet. Tato služba však není dostupná ve všech vlacích, zejména v těch, které projíždějí méně rozvinutými oblastmi.

4. Elektrické zásuvky a pohodlná sedadla: Většina moderních vlaků je vybavena elektrickými zásuvkami u každého sedadla, což umožňuje dobíjení elektronických zařízení. Sedadla jsou navržena tak, aby byla co nejpohodlnější i při delších cestách, a často nabízejí možnost nastavení sklonu a opěrky nohou.

5. Hygienické zázemí: V každém vlaku jsou k dispozici toaletní prostory, které jsou pravidelně udržovány. Ve vlacích vyšší kategorie, zejména v lůžkových vozech, můžete najít i sprchy, které cestujícím umožňují osvěžení během cesty.

Cestovní pojištění do Bulharska

Při každé cestě za hranice je třeba si sjednat kvalitní cestovní pojištění, které se o vás postará ve všech případech. 

To nejlepší cestovní pojištění do Bulharska si snadno srovnáte a sjednáte přímo v online kalkulačce, takže nemusíte zdlouhavě obíhat pobočky jednotlivých pojišťoven – na vše se můžete podívat v klidu domova. 

Najděte si nejlepší cestovní pojištění do Bulharska

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.