7/19/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak zjistit a řešit tepelnou ztrátu domu?

Teplo unikající z vašeho domova do vnějšího prostředí zvyšuje vaše účty za energie a zároveň snižuje váš životní komfort. Zkrátka topíte a topíte, ale doma pořád nemáte nijak extra horko. Podívejme se, jak vypočítat tepelnou ztrátu domu a co s tím můžete udělat.

Tepelná ztráta domu

Neplaťte za energie zbytečně příliš. Ve srovnání cen plynu a elektřiny na Ušetřeno.cz si můžete najít opravdu výhodného dodavatele a snadno k němu přejít.

Srovnejte si ceny energií online

Co je tepelná ztráta domu?

Tepelná ztráta domu je přirozený a naprosto obvyklý proces. Teplejší vzduch zevnitř má tendenci unikat ven, a to všemi možnými škvírkami. Typicky tak dochází k tepelným ztrátám:

  • kolem starých oken (asi 10 % všech ztrát tepla),
  • netěsnících dveří (asi 15 %),
  • přes střechu (asi 25 %),
  • podlahu,
  • nekvalitní izolaci ve zdech (asi 35 %).

A samozřejmě také větráním (bez něj se ale neobejdete, nechcete-li mít doma příliš vlhko a plíseň).

Pokud byste si pořídili termokameru a podívali se s ní na svůj dům zvenčí, možná byste byli překvapeni, kudy všude teplo uniká. 

Zejména u starých domů je to naprosto běžný jev. Což ale neznamená, že s tím nelze nic dělat. Naopak – tepelným ztrátám domu byste se měli pokusit v co největší možné míře zabránit, protože vás zbytečně připravují o peníze.

Proč se zajímat o tepelné ztráty?

Čím víc tepla unikne, tím víc musíte topit a tím vyšší jsou vaše účty za spotřebu energií. To je prostá rovnice. A zároveň hlavní důvod, proč tepelné ztráty nepřehlížet. Jen pokud jim dostatečně dobře zamezíte, budete moci uspořit za topení – a to ať už využíváte plyn, nebo topíte elektřinou či tuhými palivy.

Jakožto tepelná ztráta se přitom označuje množství tepla, které se z budovy ztratí za 1 hodinu. Její výpočet se provádí s ohledem na lokalitu, v níž dům stojí:

  • v Praze se počítá s venkovní teplotou -12 °C,
  • na Vysočině -15 °C,
  • na horách -18 °C.

Výsledek se pak uvádí v kilowattech (kW).

Průměrná tepelná ztráta rodinného domu je podle expertů okolo 5,8 až 6 kW. Moderní nízkoenergetické domy, případně pasivní domy, se dostávají pod 5 kW. To je docela dobré číslo – zvlášť uvážíme-li, že staré a nezateplené domy mívají tepelné ztráty často kolem 25 kW.

Z toho jasně plyne, že tepelné ztráty vás mohou připravit o nečekané množství tepla. A každý stupeň teploty, o který doma přijdete, se negativně projeví na vašem vyúčtování za energie.

Bohužel, změna dodavatele plynu nebo elektřiny vám v tomto případě pomůže jen částečně – nejlepší je zasáhnout přímo a pustit se do rekonstrukce, která zabrání zbytečným tepelným ztrátám domu.

Jak počítat tepelné ztráty?

I laik si může spočítat tepelné ztráty svého domu. Stačí vám k tomu vědět několik základních hodnot a tepelné ztráty můžete velmi dobře odhadnout. Jedná se zejména o:

  • stupně Celsia v každé jednotlivé místnosti,
  • lokalitu (podhůří, hory nebo centrum města v údolí),
  • polohu (jestli se kolem domu rozkládá les, stojí v zástavbě nebo je na samotě).

Dále je potřeba znát také technické údaje o vašem domě, a to hlavně:

  • objem domu
  • plochu
  • typ a tloušťku tepelné izolace
  • materiál zdí
  • prostupnost oken
  • prostupnost dveří
  • materiál střechy a tloušťku její izolace

Následně si vše můžete dosadit do speciální rovnice a spočítat. Nebo se dá využít některá z online kalkulaček, která snadno provede výpočet tepelné ztráty domu. 

Případně můžete využít svůj Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) a z údajů na něm uváděných spočítat tepelnou ztrátu domu (podivuhodné je, že na PENB se tepelná ztráta neuvádí).

Srovnání cen plynu online

Výpočet tepelné ztráty domu

Podívejme se na konkrétní postupy, jak vypočítat tepelnou ztrátu domu.

Jak spočítat tepelnou ztrátu domu z PENB

Nejprve si v tabulce A1 najděte řádek „měrná tepelná ztráta [W/K]“. Dále si vypočítejte rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou. Obě hodnoty vynásobte.

Odhadněte tepelnou ztrátu domu, k níž dochází větráním. V úvodní tabulce si za tím účelem zjistěte objem dané budovy (m3) a vynásobte ho jakoukoliv vybranou konstantou (ta může být od 0,087 pro domy s dobře těsnícími okny až po 0,144 pro domy s netěsnícími okny). 

Výsledek pak znovu vynásobte rozdílem mezi vnitřní a vnější teplotou.

Obě číslice sečtěte. Výsledek je už rovnou ve wattech. Pokud chcete získat kilowatty, vydělte ho číslem 1 000.

Rovnice pro výpočet tepelné ztráty domu

Pokud nemáte po ruce Průkaz energetické náročnosti budovy, provedete výpočet s pomocí rovnice, respektive několika rovnic. Ty jsou ale poměrně složité a je potřeba znát řadu technických údajů o vašem domě:

Tepelná ztráta prostupem Qp = Σ(U * A * b) * (qai - qae)(A = plocha v m2, b = součinitel vlivu exteriéru, qai = teplota interiéru, qae = teplota exteriéru)

Tepelná ztráta tepelnými mosty  Qpm = Σ(y * l) * (qai - qae) + Σc * (qai - qae)(y = lineární tepelný most, l = délka, c = bodový tepelný most, ΣA = součet ploch ochlazovacích konstrukcí)

Tepelná ztráta větráním Qvv = cvz * n * V / 3600 * (qai – qae)(cvz = měrné teplo vzduchu, n = násobnost výměny vzduchu, V = objem místnosti, budovy)

Všechny výše popsané postupy jsou ale spíš odhadem tepelné ztráty domu. Pokud ji chcete znát naprosto přesně, pozvěte si projektanta nebo energetického odborníka, který vše změří a provede podrobný propočet.

Zároveň určí, kudy přesně teplo utíká, a poradí vám, co s tím dělat. Pokud například uvažujete o tepelném čerpadle nebo novém kotli, poradí vám také, jaký výkon by toto zařízení mělo mít, aby pokrylo současné tepelné ztráty domu.

Srovnání cen elektřiny online

Co dělat, pokud zjistím tepelnou ztrátu domu?

Každý dům má nějakou tepelnou ztrátu. Není možné, aby ji neměl – pak by se v něm nedalo žít.

Pokud se vaše tepelné ztráty pohybují okolo 5 kW, nemusíte to řešit. Pokud už jsou ale například okolo 10 kW, je vhodné zasáhnout a pokusit se je snížit. Existuje přitom řada metod, jak tepelným ztrátám zamezit. A řešení je nutné vždy zvolit podle toho, jaké nedostatky váš dům má:

  • netěsnící okna ⮕ výměna oken
  • netěsnící dveře ⮕ výměna dveří
  • narušená izolace zdí ⮕ oprava tepelných mostů a izolace
  • chybějící zateplení domu ⮕ zateplení obvodových zdí
  • úniky přes strop a střechu ⮕ zateplení stropu, izolace střechy
  • úniky přes podlahu ⮕ zaizolování podlah, podlahové topení

Na většinu z těchto velkých zásahů do vašeho domu můžete získat dotaci. Proto se vyplatí podívat se na podmínky dotací v rámci programů Nová zelená úsporám Standard, Oprav dům po babičce nebo Nová zelená úsporám Light a zjistit, jestli byste na příspěvek od státu měli nárok. Může vám to ušetřit stovky tisíc korun.

Zamyslete se také nad typem svého topení. Je jedno, jestli topíte plynem nebo elektřinou, případně jestli máte kotel na tuhá paliva. 

Pokud ale dochází k nadměrným tepelným ztrátám, tak je pravděpodobné, že váš tepelný zdroj je naddimenzovaný a topí tedy mnohem víc, než by bylo potřeba. Zamezením tepelných ztrát můžete snížit jeho výkon nebo si pořídit úspornější zdroj. Tím se vám zároveň sníží poplatky za energie.

A pokud máte pocit, že váš dodavatel má přemrštěné ceny, není nic snazšího než zkusit si v naší online kalkulačce srovnat ceny dodavatelů plynu nebo dodavatelů elektřiny a vybrat si nějakého výhodnějšího.

Srovnání cen energií

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.