7/29/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Jaká je spotřeba elektrokotle

Elektrický kotel je populárním způsobem vytápění domácností. V tomto článku se podíváme na faktory ovlivňující výši spotřeby a na celkové výhody i nevýhody tohoto typu vytápění. 

Spotřeba elektrokotle

Jaká je spotřeba elektrokotle

Velká část domácností řeší cenu elektřiny, kterou každý měsíc v podobě záloh musí platit. A právě elektrokotel pro svůj chod elektrickou energii využívá. Její spotřeba závisí na mnoha faktorech, jako je velikost domu, tepelná izolace, venkovní teplota a způsob každodenního používání kotle. Elektrokotel má výkon obvykle kolem 15 kW. Pokud pracuje 5 hodin denně pro domácnost o velikosti mezi 150 a 200 m2, bude jeho spotřeba okolo 75 kWh.  

Typ spotřebyVelikost spotřeby
Denní 75 kWh
Měsíční 2 250 kWh (2,2 MWh)
Roční27 000 kWh (27 MWh)

U starších domů může být spotřeba ale ještě větší, protože v takovém případě je často nutný výkon 20 až 25 kW.

Závisí nicméně i na návycích domácnosti a průměrném počtu hodin využití kotle za rok. Například v letních měsících nevyužijete topení elektrokotlem, ale budete ho používat jen na ohřev užitkové vody. A domácnosti, které elektrokotel využívají celoročně pouze pro ohřev vody, budou mít spotřebu nižší. 

Kombinace elektrokotle a fotovoltaiky

Právě kvůli vyšší spotřebě elektrokotle je tento systém v současných domácnostech často využíván v kombinaci s fotovoltaikou. Díky solární energii si domácnost vyrobí elektřinu sama a spotřebuje ji právě na elektrokotel, takže výrazně ušetří na nákladech za elektřinu z veřejné distribuční sítě.

Při využívání elektrokotle také nezapomínejte na změnu distribuční sazby s několika hodinami nízkého tarifu. Ať už je to D57d pro vytápění, nebo D25d pro ohřev vody.

Co ovlivňuje spotřebu elektrokotle

  • Způsob využití – vytápění, ohřev vody
  • Venkovní teplota – delší období nižších teplot vyžaduje delší vytápění domácnosti
  • Izolace domu – kvalitní okna, dveře a zateplení
  • Velikost a typ vytápěné budovy – větší domy mají vyšší spotřebu
  • Velikost domácnosti – čím vyšší počet členů, tím větší spotřeba ohřívané vody

Najděte si nejlepšího dodavatele elektřiny

Výhody vytápění elektrokotlem

Nejvýhodnější je na elektrokotli jednoduchá instalace a nižší pořizovací náklady, než je tomu u kotle plynového. V případě, že využíváte elektřinu z obnovitelných zdrojů, jste díky elektrokotli také maximálně ekologičtí.

Elektrické kotle se dále vyznačují levnou a minimální údržbou. I tak ale doporučujeme občas udělat servisní prohlídku.

Nevýhody vytápění elektrokotlem

Nevýhodou elektrokotlů jsou poměrně vysoké provozní náklady, protože je elektřina dlouhodobě dražší než plyn nebo tuhá paliva. Pokud vaše domácnost nemá zabudované také solární panely, pak je otázkou, jestli by pro vás bylo pořízení elektrokotle vůbec vhodné. 

Elektrokotle mají také mnohem nižší efektivitu vytápění u velkých a starších domů, kde se většinou jeví výhodněji plyn. 

Kdy se vyplatí vytápět elektrokotlem

Elektrický kotel je ideální pro malé a středně velké domácnosti s dobrou tepelnou izolací, nejlépe v novostavbách. Výhodný je jeho provoz v případě, že využíváte také fotovoltaiku, která vám zajistí nezávislý a levný zdroj elektrické energie.

Najděte si výhodného dodavatele elektřiny

Srovnejte si ceny elektřiny

Řešíte vyšší spotřebu elektřiny kvůli využívání elektrokotle a nepomohla vám ani změna tarifní sazby, úprava spotřeby nebo výměna samotných spotřebičů? Pak nezoufejte, protože možná máte nevýhodnou smlouvu. Řešením je nová smlouva, případně úplná změna dodavatele

Trh dodavatelů s elektřinou je bohatý a je opravdu z čeho vybírat, od velkých dodavatelů po menší. Abyste se v jejich nabídkách vůbec vyznali, využijte naši online kalkulačku elektřiny na Ušetřeno.cz. Srovnávač vám totiž zcela nezávazně vypočítá roční úsporu a zpracuje seznam všech nabídek ve vašem odběrném místě

Online srovnání je užitečným nástrojem, jak si sjednat mnohem výhodnější smlouvu, aniž byste si museli složitě pročítat jednotlivé produkty na webech dodavatelů.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.