3/14/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Navždy svoji: Jak na společný účet v bance?

Stvrzujete, že budete snášet dobré i zlé ve společném svazku bankovním? Dozajista získáte vynikající přehled o rodinných financích. Jenže společná kasa může mít svá úskalí. Poradíme vám, na co si dát pozor, aby společný účet nepřinesl jenom trápení.

Společný bankovní účet si zřizují především manželé. Podle průzkumu společnosti Era hospodaří dohromady 37 % domácností. Majitelé společného bankovního běžného účtu mají naprostý přehled o rodinných příjmech i výdajích. V rámci jednoho účtu vidí všechny transakce pohromadě a nemusí se tak bát, že jeden z partnerů třeba zapomněl zaplatit účet v domnění, že tak učinil ten druhý. Zároveň společné rozhodování je podle řady psychologů považováno za tmelící prvek vztahu.

Vyberte si nejvýhodnější běžný účet

Aby společná kasa fungovala, dodržujte základní pravidla:

  • Dejte si pozor na staré závazky. Dluhy manželů jsou společné.
  • Předem se dohodněte, kolik budete přispívat, zdali celou výplatu, nebo jenom její část.
  • Jestli oba posíláte na společný účet celou svou výplatu, stanovte si kapesné, které můžete použít pouze na své záliby a koníčky.
  • Domluvte si pravidla, kdyby jeden z vás přišel o výdělek a nemohl přispívat do společné kasy.
  • Myslete na nejhorší. Může se stát, že vlastník účtu zemře. Pokud máte k účtu pouze dispoziční právo, přístup k němu banka automaticky zablokuje a stane se předmětem dědického řízení. S bankou se ale může majitel účtu dohodnout, aby se v případě jeho nečekaného úmrtí nezablokoval a disponent ho mohl nadále využívat.

Disponent má omezená práva

Toužíte-li po rodinném účtu, kam oba budete posílat své výplaty, pak u většiny bank narazíte. Králem účtu může být jen jeden z dvojice a druhý je v podřízené roli disponenta, který má omezená práva. Dostane vlastní kartu, může vybírat, zadávat trvalé příkazy, ale nemůže měnit nastavení účtu.

Když se majitel účtu naštve, může dojít k nepříjemnému překvapení. Odstřihnout disponenta od peněz a zbavit ho všech práv je snadné. Nepotřebuje k tomu žádný souhlas. Navíc banky většinou nemají povinnost o tom disponenta informovat. 

Výhody a nevýhody společného účtu:

  • Výhodou je dokonalý přehled o rodinných financích; vidíte všechny rodinné výdaje a příjmy pěkně pohromadě.
  • Neplatíte zbytečně poplatky za vedení více účtů. Vedení a založení účtu pro partnera je zdarma.
  • S odvoláním jednoho ze spolumajitelů musí souhlasit oba vlastníci účtu.
  • Mezi nevýhody pak může patřit naprostá ztráta soukromí. Druhý partner v reálném čase vidí, za co a kolik jste utratili.

Vyberte si nejvýhodnější běžný účet

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.