8/27/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Rybaření v Norsku a vše, co o něm potřebujete vědět

Norsko je rájem rybářů. Severská země oplývá tisíci kilometry pobřeží a stovkami jezer, ve kterých se nachází mnoho druhů ryb. Díky tomu sem každoročně míří milovníci rybolovu z celého světa. Jaké jsou podmínky samotného rybaření, jaké množství úlovků si můžete ze země odvést a jak se můžete na rizika hrozící při rybolovu pojistit? 

Rybaření v Norsku

Proč rybařit v Norsku?

Co konkrétně stojí za atraktivitou Norska z pohledu rybářů? Mezi hlavní důvody zcela určitě patří bohatá rybí populace. Najdete zde mnoho různých druhů – tresky, makrely, pstruhy nebo lososy. Proto si zde na své přijde každý rybář.

Norsko si navíc svého přírodního bohatství váží a snaží se dělat vše proto, aby byly populace ryb co největší.

Samozřejmostí je krásná příroda. Jeden den můžete chytat v malebných fjordech, druhý den u nádherných jezer, dále pak na divoké řece nebo u moře. Řada rybářů si pochvaluje prostředí i díky tomu, že zde regenerují své síly a umožňuje jim uniknout od každodenního stresu.

A navíc rybaření v Norsku není jen rekreační aktivita. Pro samotné Nory je to způsob života. Země má velmi bohatou rybářskou tradici, která je zakořeněna přímo v norské kultuře.

Rybaření bez starostí!

Individuálně vs. specializované zájezdy

Užít si rybolov v Norsku můžete v zásadě dvěma způsoby.

Pokud vyrazíte rybařit individuálně, tak si můžete naplánovat vlastní lokality, ve kterých můžete zůstat, jak dlouhou budete chtít. Je však potřeba si ověřit veškerá lokální pravidla a další zákony, které se týkají lovu ryb.

Zájezdy na rybaření v Norsku nejsou ničím výjimečným. Snaží se poskytovat širokou paletu služeb od zajištění potřebného vybavení, případně povolení, až po zpracování úlovku. Zkušení průvodci navíc znají ta nejlepší místa pro rybolov.

Některé zájezdy nabízejí dokonce zaškolení v ovládání motorového člunu a poskytují informace o aktuálním počasí nebo přílivech a odlivech.

Druhy lovu ryb

Jaké jsou možnosti rybolovu?

  • Lov z lodě: Loď vám umožní dostat se do hlubokých vod, které jsou na ryby bohatší, a navíc se zde nacházejí i větší kousky.
  • Lov na pobřeží: Rybaření z pobřeží je v Norsku velmi populární, jelikož místní fjordy a různé zátoky poskytují ideální podmínky pro tento typ lovu.
  • Lov ve sladkých vodách: Norsko je zemí mnoha řek a sladkovodních jezer, kde se nachází početné rybí populace.

Najděte si pro sebe to nejlepší cestovní pojištění

Podmínky lovu

Hlavní pravidlo, které v Norsku platí celoplošně, je zákaz lovu na živou rybu. Následně je potřeba rozlišovat, zda se jedná o lov ve sladkých, nebo slaných vodách.

Sladkovodní lov

Při rybaření v jezerech, řekách nebo potocích potřebujete rybářskou licenci. Toto povolení vydávají místní majitelé pozemků a rybářské organizace. Dá se zakoupit online nebo ve vybraných sportovních obchodech a také v kempech. 

Pokud navíc chcete lovit lososy, pstruhy nebo siveny, budete muset zaplatit malý poplatek. V Norsku se zároveň nesmí lovit úhoři.

Mořský lov

Pro lov v moři ze břehu, ale i z lodě nepotřebujete žádné povolení. Musíte však dodržovat několik základních pravidel. Jedním z nich je pro zahraniční návštěvníky chytání pouze na udici, není možné využívat sítě nebo koše. 

Ulovené ryby by měly dosahovat stanovené minimální velikosti. Pokud tedy chytíte rybu menšího rozměru, máte povinnost ji pustit zpět do moře. Nesmíte si zároveň ponechat ani chráněné druhy. 

Přesný přehled velikosti ryb a seznam dočasně či trvale chráněných druhů je možné nalézt na stránkách norského úřadu pro rybolov.

Populární lokality k rybaření

Norsko má několik míst, která jsou mezi rybáři známá a oblíbená:

  • Ostrov Hitra – největší ostrov Norska na jih od polárního kruhu.
  • Sever země – např. Lofotot nebo Nordkapp.
  • Oblast Finnmark – táhne se až k Barentsovu moři.
  • Oblast Hedmark u hranic se Švédskem.
  • Oblast Steirud – řeka Bardu.
  • Okolí Osla – jezero Randsfjorden a jezero Stora Lee.

Cestovní pojištění jednoduše online

Vývoz ryb z Norska

Zahraniční návštěvníci nesmějí své úlovky prodávat. Pokud však lovíte v rámci registrovaného turistického rybářského místa, můžete si ryby ponechat a odvést je ze země. Tato registrovaná místa musí hlásit veškeré úlovky rybářským úřadům.

Hmotnost takto vyvážených ryb nesmí přesáhnout 18 kg, přičemž limit platí dvakrát do roka. Prakticky tedy ročně z Norska můžete odvést maximálně 36 kg ryb. Do zmíněných limitů se nepočítají ryby, které si koupíte v obchodu.

Cesta zpátky do Česka je dlouhá, a proto je potřeba věnovat uchování ryb zvýšenou péči. Určitě by měly být v dobrém chladícím zařízení, pokud je nebudete ihned po příjezdu konzumovat, tak se doporučují zamrazit. 

I při rybaření se hodí cestovní pojištění

Lidé obecně vnímají rybaření jako pohodovou aktivitu. Obzvlášť ale při lovu na moři hrozí nebezpečí úrazu. Kromě toho můžete někomu při rybaření ublížit nebo mu poničit vybavení, a třeba i loď.

Jak co nejlépe předejít případným finančním následkům? Určitě vám pomůže cestovní pojištění. To byste si ostatně měli sjednat vždy, když cestujete do zahraničí. Dobře také promyslete rozsah cestovního pojištění a výši jednotlivých limitů.

Pojišťovny přistupují k rybaření různě. Obvykle lov ryb ze souše kryje standardní cestovní pojištění. Problém bývá s chytáním ryb na otevřeném moři. To může spadat u některých pojišťoven do skupiny rizikových nebo extrémních sportů, na které je potřeba se připojistit. Kam pojišťovny jednotlivé typy rybolovu řadí, se můžete podívat v tabulce.

Přehled pojišťoven a jejich specifikace rybolovu

PojišťovnaRekreační sportyRizikové sportyNepojistitelné sporty
Allianzsportovní rybaření, rybaření ze člunusportovní činnosti na otevřeném moři
AXA Assistancesportovní rybaření ze břehurybaření ze člunusportovní činnosti na otevřeném moři
Colonnaderybaření ze břehu, ze člunu
ČSOB Pojišťovnarybolov ze břehurybolov na moři
Pojišťovna VZPrybaření a rybářský sport ze břehu i ze člunu na skladkovodních plocháchrybaření a rybářský sport ze člunu na mořisportovní činnosti na otevřeném moři (nad 12 nám. mil)
Slaviarybolov ze břehu, rybolov do 3 nám. mil od břehurybolov do 200 nám. mil od břehulov ryb harpunou, rybolov nad 200 nám. mil od břehu
SV pojišťovnasportovní rybaření, rybolov ze člunusportovní činnosti spojené s užíváním motorového dopravního prostředku
TOPsportovní rybaření, rybolov ze člunusportovní činnosti spojené s užíváním motorového dopravního prostředku
UNIQAsportovní rybaření, rybolov ze člunulov ryb harpunou

Pozn.: Podmínky jednotlivých pojišťoven. Aktualizováno 10. 7. 2024.

Cena cestovního pojištění pro rybolov v Norsku

A na kolik vás cestovní pojištění i připojištěním rizikových sportů vyjde? Podívat se můžete v našem modelovém příkladu. 

 Nižší zajištěníStřední zajištěníVyšší zajištění
Léčebné výlohy5 000 000 Kč8 000 000 Kč100 000 000 Kč
Pojištění úrazuNE300 000 Kč600 000 Kč
Pojištění odpovědnostiNE3 000 000 Kč10 000 000 Kč
Pojištění zavazadelNE20 000 Kč60 000 Kč
Covid-19ANOANOANO
Asistenční službyANOANOANO
Cena – rizikové sporty420 Kč616 Kč982 Kč

Pozn.: Cestovní pojištění je počítáno pro 8denní turistickou cestu do Norska pro dvě osoby (33 a 35 let, netvoří jednu rodinu) s připojištěním rizikových sportů. Uvedeny jsou nejnižší cenové nabídky ve srovnání. Jedná se o ilustrační příklad, nejde o obchodní nabídku. Počítáno dne 10. 7. 2024.

Cestujete autem? Pojistěte i svůj vůz

A nezapomínejte ani na pojištění vašeho vozidla, pokud budete do Norska cestovat autem. Kromě povinného ručení se vám v tomto případě může hodit havarijní pojištění, a to i třeba kvůli asistenčním službám, které vám pomůžou, když se na cestě dostanete do nesnází.

Myslete i na svůj vůz

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.