7/19/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Jaký půdorys domu je nejlepší?

Jak bude náš dům vypadat? Jestli právě plánujete stavbu nového domu, tak přemýšlením nad touto otázkou strávíte určitě spoustu času. Zásadní vliv na celkový vzhled domu má jeho půdorys. Jaký půdorys je nejlepší a jaké jsou nejrozšířenější? 

Půdorys domu

Jak moc máte s výběrem půdorysu volnou ruku?

To závisí na mnoha okolnostech, ne vždy vám celkové podmínky, jako například požadavky stavebního úřadu a vlastnosti pozemku, umožní zrealizovat všechny vaše představy.

Zásadní je také to, jestli zvolíte typovou stavbu a budete si jen vybírat z dané nabídky, nebo jestli budete spolu s projektantem a architektem pracovat na samostatném projektu

Nezanedbatelnou roli hraje i fakt, kolik času chcete a můžete přípravě projektu věnovat – typový dům můžete začít stavět prakticky hned, s architektem můžete strávit i několik měsíců, než budete spokojení.

V každém případě si na začátku projektu udělejte jasno, co od svého bydlení očekáváte. Co vám má poskytnout? Zamyslete se, jak budete trávit doma volný čas, kde se budete scházet s rodinou, jestli budete z domu pracovat a kolik soukromí budou jednotliví členové rodiny chtít a potřebovat.

Podívejte se, co všechno ovlivní půdorys vašeho vysněného domu a čím se řídit.

Srovnejte si hypotéky online

Pozemek na prvním místě

Velký vliv na půdorys domu má vždycky konkrétní pozemek, na kterém budete stavět. Ne každý je tak ideální, aby vám umožnil cokoliv.

V úvahu musíte brát:

  • velikost pozemku,
  • tvar pozemku,
  • jeho sklon,
  • orientaci vůči světovým stranám,
  • okolní zástavbu,
  • možnost přístupu na pozemek.

Zajímat se musíte i o okolí pozemku, jestli není v blízkosti něco, co by vás rušilo. Může to být třeba rušná silnice, ke které nebudete chtít směřovat terasu. I to berte v úvahu, až budete plánovat dispozice domu.

Nejjednodušší na výstavbu je pozemek pravidelného čtvercového nebo obdélníkové tvaru, který leží na rovině nebo má jen mírný sklon. 

Na takový pozemek bez problémů umístíte i jakýkoliv typový dům. Také pravděpodobně nebude problém splnit všechny vaše představy, protože sem půjde umístit dům nejrůznějších půdorysů.

Na druhou stranu na vás může „hranatá placka“ působit poněkud nudně a pokud toužíte po zajímavé a členité zahradě, budete si muset víc vyhrát s jejím plánováním.

Pozemky nepravidelné, ve svahu nebo terasovité si vyžádají více práce s architektem. Typové domy se vám na ně nemusí vůbec hodit a bude nutná spolupráce s architektem na individuálním projektu, který bude respektovat veškeré zvláštnosti pozemku. 

Také se vám může projekt a následná stavba více prodražit. Ovšem nezřídka díky tomu dospějete k zajímavému půdorysu a členění domu a váš budoucí dům bude originálnější.

Dům se však vždycky bude muset přizpůsobit pozemku, proto na to myslete už v začátcích, kdy teprve hledáte vhodný pozemek. Jestli máte jasnou představu, ze které nebudete chtít slevit, musíte jí přizpůsobit už výběr parcely.

Chystáte se koupit stavební pozemek a přemýšlíte nad jeho financováním? Přečtěte si, jak získat hypotéku na pozemek a na co si dát pozor. Zajistit si budete muset i odhad ceny pozemku.

Patrový nebo bungalov?

Počet podlaží velmi výrazně ovlivňuje půdorys domu. Na počátku tedy stojí rozhodnutí, jestli budete chtít patrový dům nebo přízemní bungalov. Oba typy domů mají své výhody a nevýhody a nelze tak jednoznačně říct, který je lepší. Vždy je potřeba zvážit vlastní priority.

Výhody a nevýhody přízemního domu

+ Absence schodů, je vhodný pro seniory a rodiny s malými dětmi.

+ Dům lze snadněji přizpůsobit měnícím se potřebám rodiny, je menší problém změnit vnitřní dispozici domu a například upravit koupelnu.

+ Více denního světla, v bungalovu se lépe vytvoří otevřené prostory a velké prosklené plochy.

+ Snadnější údržba – u budov bez schodiště je jednodušší úklid vnitřních prostor, lépe se vám budou umývat okna, na která snadno dosáhnete i zvenku, snazší bude i přístup na střechu a k okapu

+ U bungalovu je možné zvolit půdorys, který vám nabídne více soukromí, využívaná jsou zejména atria u půdorysů ve tvaru L a U.

- Potřebujete větší pozemek, tím pádem bude i dražší.

- Hůře se oddělí společenská a klidová část domu, což může způsobovat menší soukromí, pokud například často hostíte návštěvy.

- Dražší základy a střecha – kvůli větší zastavěné ploše počítejte s většími náklady na vybudování základové desky a také na střechu

 

Výhody a nevýhody patrového domu

+ Menší zastavěná plocha, bude vám stačit menší pozemek.

+ Menší a levnější základová deska.

+ Snadno se oddělí soukromé prostory, v patře si vybudujete ložnice, přízemí bude sloužit společenskému životu.

+ Chodbu se schodištěm můžete využít k získání dalších úložných prostor (komora pod schodištěm).

+ V případě nutnosti rozšířit dům můžete snadno přidat další patro.

- Schody v domě nemusí každému vyhovovat. Počítejte s tím, že na stáří vám může vyjití schodů dělat problémy. Schody pak tvoří v domě výraznou bariéru.

- Kvůli bariérovosti domu musíte počítat v přízemí s vytvořením prostoru navíc, kam se budete moct uchýlit například v případě zranění, které vám znemožní vyjít schody.

- Náročnější údržba, komplikovanější venkovní práce v patře (například kontrola okapů, natření střešních podhledů).

 

Plánujete stavbu domu? Poradíme vám, jak na efektivní financování a jak si vzít hypotéku na stavbu.

Srovnejte si hypotéku online

Velikost domu a počet místností

Kromě velikosti a počtu jednotlivých místností hraje roli i jejich vzájemná provázanost. Myslete na to, aby na sebe místnosti navazovaly logicky a vyhněte se zbytečně „hluchým“ místům, která nevyužijete a zbytečně vám zvětší půdorys a prodraží stavbu.

Při plánování vnitřních dispozic dávejte pozor i na to, s čím která místnost sousedí. Není dobré mít ložnici v těsném sousedství technické místnosti, kde hučí kotel nebo pere pračka.

S logickou provázaností souvisí i umístění parkovacího stání nebo garáže. Pro majitele rodinných domů platí povinnost parkovat automobily na vlastním pozemku, takže půdorys ovlivní i to, kam k domu umístíte stání pro auto.

Půdorys podle umístění na pozemku

Správné umístění domu na pozemku je mnohdy oříšek. U samostatně stojících domů je třeba dodržet povinné odstupy od hranic pozemku a od okolo stojících domů. 

Od hranice pozemku musíte dodržet odstup 2 metry a samostatně stojící budovy musí mít mezi sebou 7 metrů. Existují výjimky, kdy je možné vzdálenost zmenšit, ale je nutné dodržet pravidla, například že v protilehlých zdech domů nesmí být okna do obytných místností.

Musíte si pak s půdorysem vyhrát tak, aby blíž k hranici pozemku byla třeba stěna garáže nebo v domovní zdi jen okno do chodby.

Zároveň je třeba dům i uvážlivě natočit ke světovým stranám. Platí pravidlo, že hlavní obytné zóny natáčíme k jihu, což nám zajistí dostatek světla a tepla v prostorách, kde trávíme nejvíce času. Na teplé strany je dobré umístit i dětské pokoje, kde děti tráví velkou část dne a hrají si na zemi.

Dále je potřeba zohlednit, co se vyskytuje v bezprostřední blízkosti pozemku. Okna obýváku nebudete chtít mít orientované směrem k rušné ulici, ale oceníte spíše výhled do přírody nebo do zahrádek.

Kombinací těchto pravidel mnohdy dospějete ke značnému omezení možných půdorysů, proto na ně myslete ještě před tím, než si začnete dům v duchu plánovat. Architekt vás samozřejmě na všechny záludnosti upozorní včas.

Půdorys ovlivní i energetickou náročnost budovy

V současnosti platí přísnější pravidla pro výstavbu nových domů, co se týká jejich energetické náročnosti. A do budoucnosti se budou ještě výrazně měnit – od roku 2028 už mají mít nové budovy nulové emise a povinné budou solární panely.

Nyní je jako energetický standard stanoveno stavět tzv. budovy s téměř nulovou spotřebou (BTNSE), to znamená budovy s velmi nízkou energetickou náročností, u kterých je značná spotřebované energie z obnovitelných zdrojů.

Podívejte se, kolik ušetříte na provozu BTNSE.

Půdorys spolu s použitými materiály a technologií významně ovlivňuje celkovou energetickou náročnost budovy, a tak vám může nejen pomoct se splněním předpisů, ale také ušetřit peníze za provoz domu.

Energeticky úspornější jsou kompaktní tvary, snažte se proto vyvarovat různým výklenkům a výčnělkům. Ty přináší zbytečně velké množství ochlazovacích ploch.

Důležitou roli hraje také správné umístění domu vzhledem ke světovým stranám. Části domu, kde trávíme nejvíce času přes den (obývák, jídelna), by měly být natočeny ideálně k jihu, nebo alespoň na západ. Tímto jednoduchým způsobem můžeme dost ušetřit za vytápění domu.

Půdorys ovlivní i cenu domu

Jednou z nejdůležitějších otázek na začátku každé stavby je, jaký bude způsob financování. Podle finančních možností je také vhodné volit půdorys, protože některé půdorysy budou sice zajímavé, ale mohou se vám prodražit.

Jak půdorys ovlivní cenu domu?

  • Rozloha budovy – čím větší je zastavěná plocha, tím více zaplatíte za vybudování základů, tím větší také bude plocha střechy. To vše výrazně zvedne cenu domu.
  • Počet stavebních otvorů – větší množství prosklených ploch a dveří cenu také zvýší.
  • Tvar půdorysu – nejlevnější jsou jednoduché úsporné tvary. Kompaktní čtverec bude o dost levnější než složitý tvar plný nepravidelností.
  • Počet pater – náklady na celkovou konstrukci domu jsou vyšší u patrového domu. Je ale třeba porovnat, jestli cenu nevyrovná nižší cena za menší základovou desku a méně střešní krytiny.
  • Umístění venkovní terasy – větší terasa sice zvyšuje komfort bydlení, ale je také dražší a více peněz spolkne i její zastřešení. Roli hraje i to, jestli bude vybudovaná na rovině nebo ve svahu.

Otázku financování řešte vždy jako první, ještě než se pustíte do plánování celého projektu. Na vašich finančních možnostech a na tom, jak velkou získáte hypotéku, bude záviset celkové uspořádání domu.

Potřebujete hypotéku? V našem srovnávači si můžete snadno a rychle zjistit, na jak velkou hypotéku dosáhnete a jakou získáte úrokovou sazbu.

Zajímá vás, jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Zjistěte si vše potřebné včas, abyste pak nebyli blokovaní při nákupu pozemku a zahájení stavby.

Nejoblíbenější půdorysy a jejich výhody a nevýhody

U patrových domů je obvyklý čtvercový nebo obdélníkový půdorys. U bungalovů bývá výběr variabilnější, kromě čtverce a obdélníku se často využívají i půdorysy do L nebo U, snadněji se vytvoří i atypický půdorys.

Jednoduché půdorysy typu čtverce a obdélníku jsou jednodušší na výstavbu a kompaktní tvar domu umožní využít každý centimetr obytné plochy na maximum. Také se jednodušeji umisťují na pozemek, mají univerzálnější využití.

Půdorysy typu L a U zase nabídnou možnost zajímavějšího uspořádání interiéru a lépe se vytvoří soukromí ve venkovním prostoru. Vhodné jsou tak do hustějších zástaveb, protože rodině umožní strávit nerušené chvíle na terase a zahradě.

Srovnejte si hypotéky online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.