8/13/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Přepis elektřiny na manželku: Kdy je možný a co potřebujete?

Může se zdát, že přepis energií je hračka a že je můžete přepsat kdykoliv a na kohokoliv. Tak to ale není. Dodavatelé energií mají přesná pravidla, kdy a jak je možné změnit majitele odběrného místa. Takže například přepis energií na manželku nebo manžela může být docela oříšek. Poradíme vám, jak na to.

Přepis elektřiny na manželku

Co je přepis elektřiny?

Jakmile s nějakou společností uzavřete smlouvu o dodávkách elektřiny (případně plynu), stáváte se tím majitelem odběrného místa

Jste tedy povinni platit zálohy a dohlížet i na to, aby elektroměr (nebo plynoměr) byl v pořádku a neponičený. Může se ale stát, že časem budete potřebovat přepsat elektřinu na jinou osobu.

Přepis energií není ničím výjimečným a dodavatelé ho řeší dennodenně. Stačí dodat jim veškeré potřebné podklady, podepsat novou smlouvu a záhy dojde ke změně jména majitele odběrného místa. 

Jenže tato prostá výměna se někdy může zadrhnout na byrokracii. Nebo na neznalosti lidí, kteří si myslí, že mohou přepsat energie na někoho jiného kdykoliv, což není pravda.

Pokud potřebujete změnit přímo dodavatele a nejen přepsat energie, můžete využít online kalkulačku na Ušetřeno.cz a podívat se, kam se vám vyplatí přejít.

Srovnání cen elektřiny online

Co je potřeba k přepisu elektřiny na manželku?

Abyste mohli uskutečnit přepis elektřiny na jinou osobu, potřebujete k tomu především nashromáždit všechny potřebné podklady a dokumenty

Ty se ovšem mohou lišit podle situace – jiné dokumenty dodavatelé požadují například při stěhování, jiné při úmrtí majitele odběrného místa, jiné při rozvodu atd.

K těm základním ale vždy patří:

  • adresa odběrného místa (tu nemusíte mít nikde potvrzenou, stačí ji znát)
  • EAN kód (18místný kód, který najdete na faktuře nebo ve smlouvě)
  • stav elektroměru (je možné řešit ho i v předávacím protokolu)

Dále je nutné vyplnit žádost o ukončení smlouvy a následně požádat o novou smlouvu na nového majitele odběrného místa. Pokud přepis elektřiny na jinou osobu řeší pouze jeden člověk, bude muset mít po ruce i plnou moc od druhého zúčastněného, nebo vše musejí řešit společně.

Pokud zároveň přemýšlíte o změně dodavatele, je výhodné nejprve ukončit smlouvu u toho stávajícího, následně se v online kalkulačce podívat na srovnání cen energií a pak nechat manželku (syna, dceru nebo kohokoliv jiného), aby smlouvu s novým dodavatelem uzavřela sama. Čímž se efektivně vyhnete procesu přepisu elektřiny.

Kdy je možný přepis elektřiny na jinou osobu?

V průběhu trvání smlouvy není možné svévolně přepsat elektřinu na manželku nebo kohokoliv jiného (rodiče, děti, strýčka atd.). 

Existuje několik jasně daných situací, při nichž vám dodavatel umožní přepis elektřiny na jinou osobu a nebudete s tím mít žádný problém (pokud tedy dodáte všechny potřebné informace a podklady).

Jedná se o následující situace:

  • stěhování
  • koupě nemovitosti
  • prodej nemovitosti
  • pronájem nemovitosti
  • získání nemovitosti darem
  • úmrtí/dědické řízení
  • rozvod
  • zdravotní nezpůsobilost
  • ztráta svéprávnosti

Další možností je počkat na konec fixace nebo ukončení smlouvy. Před vypršením smlouvy máte možnost vypovědět ji a v tu chvíli je nejlepší čas na přepis elektřiny, případně i na změnu dodavatele

Pokaždé než obnovíte smlouvu nebo si se svým dodavatelem dojednáte novou fixaci, je výhodné podívat se na srovnání cen dodavatelů energií. Jinde totiž můžete elektřinu mít o dost levněji.

Přepis elektřiny na jinou osobu krok za krokem

Výhodou je, že v dnešní době můžete u řady dodavatelů vyřešit přepis elektřiny na jinou osobu online. Stejně tak ale můžete veškeré podklady zaslat na adresu dodavatele poštou, případně zajít na pobočku a vše vyřídit osobně.

Nečekejte ale, že vše proběhne okamžitě. Přepis elektřiny na jinou osobu trvá typicky 14 dnů. Pokud zároveň stojíte o změnu dodavatele elektřiny, počítejte až s 1 měsícem.

I když už máte podepsanou smlouvu na nového majitele odběrného místa, celý proces definitivně skončí teprve ve chvíli, kdy dostanete do ruky finální vyúčtování a nový majitel zase svůj rozpis záloh.

A jak probíhá přepis elektřiny?

  1. Opište si stav elektroměru a EAN kód.
  2. Připravte si poslední fakturu.
  3. U nového odběrného místa mějte po ruce nájemní, kupní nebo darovací smlouvu, případně souhlas majitele s přepisem
  4. Najděte si na webu dodavatele žádost o ukončení smlouvy.
  5. V případě úmrtí manžela sepište čestné prohlášení a doložte úmrtní list.
  6. V případě nevyhovujícího zdravotní stavu dodejte doklad o zdravotní nezpůsobilosti.
  7. V případě rozvodu mějte doklad o ‍probíhajícím rozvodu nebo rozsudek o ‍rozvodu.
  8. Vše odešlete nebo odneste svému dodavateli energií (pozor, nikoliv distributorovi).
  9. Pokud bude nějaký doklad chybět, dozvíte se o tom a budete ho muset dodat.
  10. Když bude vše v pořádku, dostanete návrh smlouvy. Ten je někdy možné vyplnit online, jindy to uděláte osobně a pošlete podepsanou smlouvu například poštou.
  11. Teprve tím okamžikem je ukončena předchozí smlouva.
  12. Případné přeplatky nebo nedoplatky budou původnímu majiteli odběrového místa dopočítány na posledním vyúčtování.
  13. Nový majitel dostane svůj vlastní rozpis záloh.
  14. V tuto chvíli je také nejlepší čas na zvolení výhodné fixace, případně volbu elektřiny za spotové ceny.

Tím je celý přepis elektřiny na jinou osobu vyřízen. Dál už nemusíte nic řešit, leda že byste se po čase rozhodli pro změnu dodavatele a přechod k levnějšímu

Toho si můžete kdykoliv najít ve srovnání na Ušetřeno.cz a prostřednictvím našich stránek můžete změnu dodavatele také rychle a snadno vyřídit.

Nepřeplácejte zbytečně za elektřinu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.