9/3/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Povodňová mapa pro Českou republiku

Povodňové mapy jsou určeny identifikaci lokalit s možným rizikem povodní. V současnosti i díky moderním technologiím dochází k velmi přesnému modelování chování vody v rámci jednotlivých scénářů. K čemu všemu vlastně povodňové mapy slouží, kde je najít a jak ovlivňují pojištění majetku?

Povodňová mapa

Co to je povodňová mapa?

Povodňová mapa je speciální vizuální nástroj, který ukazuje riziko povodně v určitých oblastech. Díky tomu je možné identifikovat tzv. povodňové zóny – tedy místa s různou mírou rizika zaplavení, a zároveň poskytují přehled o možném rozsahu záplav při různých scénářích. 

Jedná se o jeden ze zásadních prvků pro plánování a rozhodování v oblasti správy vodních toků, územního plánování, ochrany obyvatelstva a budování infrastruktury.

Jak se sestavují povodňové mapy?

Tvorba povodňové mapy nepatří mezi ty nejjednodušší úkony. Jedná se o proces, který vyžaduje shromáždění a analýzu velkého množství dat.

Základním stavebním kamenem jsou informace z meteorologických stanic, hydrologických měření a z modelování klimatických podmínek. Ty poskytují data o srážkách, výparech a v zimě také o sněhové pokrývce.

Další důležitou součástí jsou data, která ukazují nadmořskou výšku, tvar a sklon terénu. Ta jsou důležitá pro pochopení, kde se voda hromadí a jak se případně pohybuje. S terénem úzce souvisí i údaje o druhu půdy, které informují o tom, jaká je její schopnost vsakovat vodu v dané oblasti.

Do tvorby povodňové mapy vstupují i historická data – záznamy o minulých povodních, jejich rozsahu, příčinách a následcích.

A v neposlední řadě povodňové mapy ovlivňuje člověkem vybudovaná infrastruktura. Zde hovoříme o budovách, silnicích, mostech, ale i třeba hrázích.

Na základě tohoto mixu se následně nasimulují různé scénáře a na mapě se vyznačí různé stupně povodňové aktivity pro různé alternativy.

Co dělat v případě katastrofy v zahraničí?

Kalkulace pojištění majetku – zajišťuje Top-Pojištění.cz

Co lze z povodňové mapy vyčíst?

Z povodňové mapy toho však můžeme vyčíst mnohem více, než je pouze pravděpodobné místo povodní. Při různých predikcích se dá určit pravděpodobný rozsah záplavy. 

Rovněž je možné odhadnout výšku vody v různých zatopených částech. A podstatnou informací může být rychlost a směr pohybu vody.

V dnešní době již není problém se na povodňové mapy podívat online. Existuje například Elektronický digitální povodňový portál (edpp.cz).

Kdy může být povodňová mapa užitečná?

Povodňové mapy využívají různé subjekty. Konkrétně se jedná o:

  • Místní samosprávy a stavební úřady – slouží při rozhodování o umístění nových staveb nebo stanovování příslušných opatření.
  • Kupci a vlastníci nemovitostí – lidé, kteří si plánují nákup nemovitosti nebo stavbu domu, by měli nahlédnout do povodňové mapy a ujistit se, že se budova nenachází v rizikové oblasti.
  • Pojišťovny – na základě povodňových map hodnotí riziko a stanovují výši pojistného. 
  • Záchranné složky – v případě povodní pomáhají mapy při plánování evakuace a dalších záchranných operací. 
  • Orgány veřejné správy – slouží například při rozhodování o investicích do protipovodňových opatření.

Povodňové mapy ovlivňují i pojištění majetku

Jak již bylo zmíněno – povodňové mapy značně promlouvají do pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Pojišťovny si na jejich základě vyhodnotí riziko povodní pro konkrétní nemovitost a na základě toho stanoví parametry pojistné smlouvy.

Majitelé nemovitostí v rizikových oblastech musejí počítat s vyššími platbami za pojištění, stanovení specifických podmínek pojištění nebo dokonce nemožnost pojištění svého majetku.

Vlastníci nemovitostí v rizikových oblastech tedy musejí dávat při uzavírání pojištění obzvláště dobrý pozor. Někdy stojí za zvážení i investice do vlastních protipovodňových opatření, která mohou snížit riziko a tím i výši pojistného.

Ať už se vaše nemovitost nachází ve více, či méně rizikové oblasti povodní, s pojištěním majetku vám můžeme pomoci. Zavítejte do kalkulace pojištění majetku na stránkách Top-Pojištění.cz, kam stačí zadat jen pár parametrů, načež se vám ozve některý ze specialistů s nabídkou na míru.

Kalkulace pojištění majetku – zajišťuje Top-Pojištění.cz

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.