9/18/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Škody po povodních pomáhají lidem řešit také pojišťovny. Jak správně postupovat?

Mnohé oblasti České republiky se vzpamatovávají z ničivých povodní. Odklízení způsobených škod a zajištění základních potřeb pro lidi zasažené záplavami je nyní hlavní prioritou. Do pomoci potřebným se zapojují nejen hasiči a armáda, ale také sousedé a řada dobrovolníků z celého Česka. A v neposlední řadě také pojišťovny, které svým klientům pomáhají co nejrychleji situaci vyřešit a případně také zajistit dočasné náhradní bydlení. Jak při likvidaci škod postupovat? Poradíme v článku. 

Jak s pojišťovnou řešit škody po povodních.webp

Co dělat, když máte zatopený dům, zahradu nebo sklep?

Povodeň může být obrovským zásahem do života a v takové situaci je těžké zachovat chladnou hlavu. Nejdůležitější je vždy řídit se pokyny integrovaného záchranného systému (IZS). Řešení situace kolem zatopeného domu nebo pozemku odložte až na dobu, kdy se situace uklidní. 

Ve chvíli, kdy se dostanete na zasažené místo, je důležité postupovat správně, abyste minimalizovali škody a co nejdříve začali s obnovou. Zde je několik kroků, které vám mohou pomoci:

1. Bezpečnost na první místě: Pokud je váš dům zatopený, nezapomínejte na vlastní bezpečí. Vypněte elektřinu, pokud lze. Dále se vyhněte chůzi ve vodě, protože přesně nevidíte, co se skrývá pod hladinou. Zatopené prostory mohou být nebezpečné, zvlášť kvůli riziku zkratu nebo poškozeným strukturám.

2. Zdokumentujte vše, než začnete uklízet: Než začnete odčerpávat vodu nebo uklízet poškozené věci, vše pečlivě nafoťte a zaznamenejte. Vyfotografujte zaplavené místnosti, poškozené zdi, podlahy nebo nábytek. Tyto fotografie vám pomohou při jednání s pojišťovnou, která potřebuje jasně vidět, co všechno povodeň způsobila. V případě, že se na místě nacházejí velké překážky (např. spadlý strom, naplavené trosky apod.), odstraňte je s pomocí hasičů a samozřejmě je také nafoťte.

3. Spojte se s pojišťovnou: Co nejdříve nahlaste situaci své pojišťovně i s odhadem způsobené škody (dle pojišťovny – na infolince, přes web, v aplikaci). Vysvětlete, co se stalo a zeptejte se na další postup. Pojišťovna vám řekne, co přesně dělat dál a kdy k vám pošle likvidátora pojistné události. Pokud je navíc vaše nemovitost neobyvatelná, některé pojišťovny vám dokonce zajistí náhradní ubytování.

4. Předcházejte dalším škodám: Pokud to situace dovolí, snažte se předejít dalším škodám. Zakryjte poškozené střechy, utěsněte okna, aby do domu nepronikala další voda. Každý krok, který pomůže ochránit váš majetek před dalším poškozením, je důležitý. Pokud se na místě nacházejí objekty, které mohou představovat ekologické nebo hygienické riziko, pořiďte jejich fotografie a přepravte je na místo určené pro bezpečný svoz. Může se jednat o chemikálie, mrtvá zvířata, zkažené potraviny a podobně.

5. Dokumentujte i úklid: Po domluvě s pojišťovnou se pusťte do úklidu. Buďte i při něm opatrní a pomocí kvalitního vybavení (gumové rukavice, respirátor apod.) omezte rizika, který hrozí při kontaktu s nečistotami. Také postup úklidu je důležité dokumentovat, abyste mohli doložit další informace o poškozených věcech a rozsahu celkových škod. 

S těmito kroky zvládnete první fázi krize lépe a ulehčíte si i následné vyřizování s pojišťovnou. Hlavní je jednat s rozvahou a neukvapit se, abyste mohli svůj domov co nejdříve obnovit.

 

Statistiky: Cena pojištění majetku vs. výše pojistných škod 

Když si sjednáváte pojištění majetku, můžete mít pocit, že je to jen další výdaj, který se možná nikdy nevrátí. Stačí se však podívat na statistiky pojišťoven a hned je jasné, že do ochrany svého domova má rozhodně smysl investovat. Čísla mluví jasně:

  • Průměrné roční pojistné na majetek bylo v roce 2023 zhruba 3 300 Kč, což znamená, že měsíčně zaplatíte kolem 275 Kč. Na první pohled to možná nevypadá jako malá částka, ale ve chvíli, kdy dojde ke škodě, uvědomíte si, jak důležité pojištění domácnosti a nemovitosti je.
  • Průměrná škoda na majetku v roce 2023 činila 50 000 Kč. U škod způsobených povodněmi byla částka ještě vyšší, průměrně 74 000 Kč. A pokud si vzpomeneme na povodně v roce 2013, tehdy se průměrná škoda vyšplhala až na 158 500 Kč.

Průměrné náklady na škody

S růstem cen nemovitostí a stavebních materiálů lze očekávat, že škody budou v budoucnu ještě vyšší. Což je dalším důvodem, proč uvažovat o kvalitním pojištění majetku.

Kromě samotné stavby je samozřejmě důležité chránit i veškeré vybavení, elektroniku a nábytek, které si do svých domovů pořizujete. Správné pojištění vám pomůže předejít nejen velkým finančním ztrátám, ale i stresu, který se s pojistnou událostí pojí, zvlášť pokud jde o povodeň či záplavu. 

Jak si vybrat správné pojištění majetku?

U pojištění majetku je nejdůležitější, aby vás správně zajistilo, proto by neměla být hlavním kritériem pouze výše pojistného. Na něj má samozřejmě přímý a největší vliv hodnota vaší nemovitosti a jejího vybavení. 

Každá pojišťovna si pak stanovuje tzv. povodňové zóny, které určují riziko povodní a záplav ve vaší lokalitě. To také může ovlivnit výslednou cenu pojistného. I když pojištění může být v rizikových oblastech dražší, určitě je lepší si ho sjednat a zbytečně neriskovat.

Celkově se trh s pojištěním majetku postupně sjednocuje, což znamená, že nabídky pojišťoven se stávají čím dál tím podobnější. Nicméně i přes tuto tendenci stále existují rozdíly mezi pojišťovnami, a to jak v cenách pojištění, tak v rozsahu krytí a nabízených služeb. Některé pojišťovny například poskytují dodatečné služby, jako je zabezpečení dočasného ubytování v případě, že váš domov není obyvatelný po povodni nebo jiné škodě, stejně jako vysoce kvalitní asistenční služby.

Pro aktuální přehled se vyplatí podívat se na srovnání nabídek jednotlivých pojišťoven prostřednictvím online kalkulačky, například na Ušetřeno.cz. Stačí zadat základní údaje o vašem domově a během chvíle získáte přehledné porovnání nabídek, včetně ceny i všech důležitých informací. Pojištění majetku si můžete snadno sjednat online. Počítejte však s tím, že nezačne platit ihned, ale až po uplynutí čekací doby, která obvykle trvá kolem 10 dní.

Na co si dát u pojištění majetku pozor?

Mnoho lidí přesně neví, jaký je rozdíl mezi pojištěním domácnosti a pojištěním nemovitosti. Poměrně častým omylem je, že pojištění nemovitosti se vztahuje pouze na domy a pojištění domácnosti jen na byty. Pravda je taková, že pokud vlastníte byt, dům, chatu či chalupu, měli byste mít sjednaná obě tato pojištění. Protože:

  • Pojištění nemovitosti pokrývá všechny pevné stavební součásti, jako jsou střecha, stropy, zdi, podlahy, okna atd.
  • Pojištění domácnosti se vztahuje na veškeré hmotné vybavení, tedy na vše, co byste mohli sbalit a odnést pryč – nábytek, elektroniku, koberce, domácí spotřebiče, oblečení atd.

Rozdíl pojištění nemovitosti a domácnosti

Pojištění domácnosti je důležité i v případě, že bydlíte v nájmu. Pokud dojde k povodni nebo záplavě, majitel nemovitosti se postará o obnovu stavebních součástí, ale váš osobní majetek bez pojištění domácnosti chráněný nebude.

Jaký je rozdíl mezi povodní a záplavou

I když se pojmy povodeň a záplava často zaměňují, je mezi nimi důležitý rozdíl, který může mít vliv na pojistné krytí. Podívejte se, v čem se liší:

  • Povodeň znamená zaplavení vodou, která se vylila z vodního toku, nádrže nebo protrhla jejich břehy. Toto riziko je zvláště relevantní pro ty, kteří žijí blízko řek, potoků, přehrad nebo rybníků.
  • Záplava je způsobená vodou z dešťových srážek nebo táním sněhu. Může nastat také v případech, kdy pole nebo louka nestačí vodu vsáknout a ta se přelije do okolí. Záplavy mohou vzniknout i vytečením vody z kanalizace či vodovodního potrubí. Jak vidíte, záplava může postihnout kohokoliv, a to i v oblastech vzdálených od vodních toků.

 

Povodně vs záplavy.webp

Víme, že povodně a záplavy jsou obrovským zásahem do života, který přináší nejen materiální škody, ale i velké emocionální vypětí. Chápeme, jak těžké je čelit těmto nečekaným situacím, ale věřte, že s časem a pomocí, kterou máte kolem sebe, se váš domov opět vrátí do pořádku. Držíme palce, abyste tuto náročnou situaci zvládli co nejlépe, a přejeme vám hodně síly při obnově vašeho domova i každodenního života.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.