2/27/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

SPZ na přání 2024

Určitě už jste si všimli, že některá auta nemají standardní SPZ. Namísto kombinace písmen a číslic mají na SPZ nějaké slovo nebo zkratku. Je to takzvaná SPZ na přání a mít ji můžete i vy. Ale spolu s ní si raději ihned sjednejte havarijní pojištění.

SPZ na přání 2024

Co je SPZ?

Nejspíš to víte, ale pro jistotu… SPZ neboli státní poznávací značka je registrační značka, která je pro každé vozidlo jedinečná. Je možné vyčíst z ní řadu údajů:

  • kraj, kde bylo auto zaregistrováno,
  • zemi registrace,
  • typ vozidla,
  • bydliště majitele vozidla už z ní od roku 2015 nevyčtete – SPZ u prodávaných ojetých aut se totiž nemění.

Podle SPZ dokážete na internetu najít majitele vozidla i pojišťovnu, u níž má na vozidlo sjednané povinné ručení. Policie ji má ve své databázi, stejně jako ji evidují dopravní inspektoráty. A barva SPZ nám může napovědět, o jaký typ vozidla jde:

černá písmena na bílé tabulceosobní, nákladní vozidla
zelené písmeno F a 4 číslice na bílé tabulcetestovací vozidla
zelené písmeno R na bílé tabulcesportovní vozidla, závodní speciály
zelené písmeno V a číslice na bílé tabulceveterány starší 30 let
CD – modrá písmena a číslice na bílé tabulcediplomatická vozidla
černá písmena na žluté tabulcezvláštní motorová vozidla, zemědělské a lesnické traktory, jejich přípojná vozidla

Sjednejte si výhodné povinné ručení

Jak získat SPZ na přání?

Od roku 2015 platí, že při koupi ojetého auta už nemusíte měnit SPZ podle svého bydliště – zůstává vám ta původní. Ale není to nutnost. Pokud chcete, můžete si vyžádat jinou SPZ. Od roku 2016 totiž můžete mít SPZ na přání.

Pokud byste chtěli mít svou jedinečnou SPZ, bude vás čekat cesta na úřad obce s rozšířenou působností. Vybrat si můžete ten v místě vašeho bydliště, ale v ideálním případě by to měl být úřad, u něhož jste si SPZ předtím zaregistrovali.

Tam se můžete s úředníky dohodnout, zda vaše vysněná SPZ na vozidle smí být, protože musí splňovat zákonem dané podmínky a zároveň už ji nesmí vlastnit někdo jiný. Nebo si můžete s předstihem udělat rezervaci SPZ na přání.

Podívejte se, jak funguje povinné ručení dle SPZ.

Srovnejte si povinné ručení online

Jaká jsou pravidla SPZ na přání?

Vzhled registračních značek a jejich text se musí řídit zákony – zaprvé zákonem č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, zadruhé vyhláškou č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel.

Dále musí značka na přání splňovat tato pravidla:

  • SPZ pro automobil musí mít 8 znaků a v nich aspoň jednu číslici,
  • SPZ pro motocykl musí mít 7 znaků a v nich aspoň 1 číslici,
  • SPZ pro moped musí mít 5 znaků a v nich aspoň 1 číslici.

Registrační značka na přání nesmí být sestavena z jakýchkoliv číslic a písmen. Platí, že nesmí obsahovat:

  • hanlivé výrazy,
  • vulgární výrazy (existuje i seznam zakázaných slov),
  • název úřadu,
  • písmena G, CH, O, Q, W,
  • speciální znaky (vykřičník, dvojtečka, matematická znaménka atd.).

Hledáte výhodnější povinné ručení?

Kde SPZ vyřídit?

Je registrační značka na přání vaším dávným snem? Teoreticky vám nic nebrání pořídit si ji.

Než se ale vydáte na úřad obce s rozšířenou působností, promyslete si, co by na vaší SPZ na přání mělo stát. Už s předstihem si můžete přes internet udělat ověření dostupnosti SPZ na přání. Tuto službu nabízí řada webových stránek a volné SPZ na přání si na nich rychle dohledáte.

Nemůžete totiž mít na SPZ na přání totožný text jako jiný člověk. Registrační značka musí být vždy jedinečná, aby podle ní mohl být dohledán majitel vozidla. A totéž samozřejmě platí i pro SPZ na motorku na přání.

U SPZ na přání ověření dostupnosti provádí samozřejmě i úřad. Pokud zjistí, že je SPZ na přání volná, dojde k rezervaci SPZ na přání. Pokud naopak vaše SPZ na přání není dostupná, budete muset rychle vymyslet jinou variantu, nebo odejít a vrátit se jindy a s jinou SPZ na přání.

Co potřebuji k SPZ na přání?

Jak probíhá vyřízení SPZ na přání? Postup je následující:

  1. Podáte na úřadě žádost o SPZ na přání – ta nemá žádný úřední tiskopis, napsat ji můžete sami doma, ale musí obsahovat:
    1. vaše jméno a příjmení, 
    2. datum narození, 
    3. místo trvalého pobytu,
    4. text požadované značky na přání
  2. Pokud žádáte o SPZ na přání za někoho jiného, potřebujete k tomu plnou moc s vlastnoručním podpisem.
  3. Žádost můžete podat osobně, poštou nebo přes datovou schránku (pokud zároveň žádáte o registraci vozidla, musíte na úřad jen osobně).
  4. Úřad vám nejpozději do 30 dnů pošle písemné vyjádření, jestli je možné danou SPZ na přání vydat.
  5. V případě kladného vyjádření dojde k rezervaci SPZ na přání.
  6. Dostanete výzvu k úhradě poplatku.
  7. Proti rozhodnutí úřadu se můžete odvolat a stejně tak je možné vzdát se odvolání, aby rozhodnutí nabylo právní moci.
  8. Po uhrazení poplatku dá úřad pokyn k výrobě SPZ na přání.
  9. Za 15 dní si můžete SPZ na přání vyzvednout na úřadě (prokážete se občanským průkazem nebo jiným dokladem totožnosti a velkým technickým průkazem k vozidlu).
  10. Zároveň musíte odevzdat původní SPZ.

Nepřeplácejte zbytečně na povinném ručení

Cena SPZ na přání

SPZ na přání je originální, může být vtipná a určitě z ní budete mít radost. A rozhodně se vám bude lépe pamatovat. Nicméně, není zadarmo.

Cena SPZ na přání je 5 000 Kč.

Ale pozor, to je cena SPZ na přání za JEDNU tabulku. Na osobní auto potřebujete dvě tabulky s registrační značkou, takže se cena SPZ na přání okamžitě zvýší na 10 000 Kč.

Pokud potřebujete například i třetí, připlatíte si dalších 5 000 korun.

Při řešení SPZ na přání vás navíc mohou čekat i další poplatky. Ty činí:

  • 500 korun za rezervaci SPZ na přání (až na 6 měsíců),
  • 300 korun za rezervaci vaší již existující registrační značky na přání (až na 3 měsíce).

K čemu je rezervace SPZ na přání?

Ověření dostupnosti SPZ na přání na internetu je pouze informativní. Nemůžete si ji online někde sami rezervovat. Nicméně rezervace SPZ na přání existuje.

Zaprvé ji provádí úřad obce s rozšířenou působností po schválení vaší žádosti o vydání SPZ na přání (než je celé správní řízení ukončeno, platí vaše rezervace SPZ na přání).

Ale rezervace SPZ na přání se může udělat už s předstihem. Typické je to ve chvíli, kdy si teprve budete kupovat nové auto (nebo ojeté auto) a rádi byste na něm pak měli svou vlastní a jedinečnou SPZ na přání. Zajdete si tedy na úřad obce s rozšířenou působností a podáte žádost o rezervaci SPZ na přání

Udělat to můžete až 6 měsíců předem. A platíte za to výše zmíněný poplatek za rezervaci SPZ na přání ve výši 500 Kč.

Nezapomeňte ani na havarijní pojištění

Pojištění SPZ na přání

Dokud máte SPZ na přání na svém autě, nic dalšího už nemusíte řešit. Problém nastává ve chvíli, kdy registrační značku na přání ztratíte, někdo vám ji ukradne, zničí se při autonehodě nebo když budete chtít auto s SPZ na přání prodat.

Pokud máte poškozenou běžnou SPZ, stačí zajít na úřad obce s rozšířenou působností, kde dostanete kopii registrační značky. Pokud ji ztratíte nebo vám ji někdo ukradne, tak vám úřad vystaví úplně novou registrační značku, s níž vás čeká posléze i cesta na vaši pojišťovnu kvůli povinnému ručení, popřípadě vašemu havarijnímu pojištění.

U SPZ na přání je to o dost složitější. A dražší. Pokud je SPZ na přání poničená, můžete o náhradu škody žádat pojišťovnu, a to pokud máte sjednané havarijní pojištění. U většiny pojišťoven totiž havarijní pojištění pokrývá i tuto nepříjemnost

POZOR, z povinného ručení škodu na vlastní SPZ na přání hradit nemůžete.

A co když auto nebo motorku s SPZ na přání prodáváte? Buď SPZ na přání můžete nechat na vozidle a prodat ji i s ním, pak se přepíše na nového majitele. Nebo si SPZ na přání ponecháte pro své budoucí auto (to se dělá přes rezervaci SPZ na přání na úřadě).

Krádež SPZ na přání

Pakliže vám SPZ na přání někdo ukradne, je vhodné přivolat policii. Proč? Protože SPZ na přání stojí 5 000 korun a právě 5 000 korun je hranicí, kdy už při krádeži nejde o přestupek, ale o trestný čin. Policie vám sepíše protokol o krádeži a spolu s fotodokumentací můžete vyrazit na svou pojišťovnu a pak na úřad obce s rozšířenou působností.

Totéž platí i pro SPZ na motorku na přání. I v tomto případě se vám více než vyplatí mít sjednané havarijní pojištění na motorku.

Srovnejte si havarijní pojištění online

Povinné ručení

Jak už jsme uvedli, v případě poničení nebo krádeže SPZ na přání vám vaše povinné ručení moc platné nebude. Nepomůže vám vůbec. Ale ze zákona ho i tak musíte mít sjednané

Pokud tedy hledáte výhodné povinné ručení, pomůže vám naše online kalkulačka povinného ručení.

Myslete také na to, že od roku 2024 začíná platit mnoho změn v povinném ručení, zvyšuje se nejnižší možný limit povinného ručení ze 35 milionů na 50 milionů a přibývá povinnost pojistit si například elektrokoloběžku nebo segway. I s tím vám mohou naši specialisté poradit a pomoci.

Havarijní pojištění

Obvykle si havarijní pojištění sjednávají jen řidiči nových a novějších aut do stáří 6 let. Nicméně pokud máte SPZ na přání, může se vám havarijní pojištění vyplatit. Poptejte se ve své pojišťovně, jestli hradí škody na SPZ na přání, a pokud ne, můžete změnit pojišťovnu.

S jejím výběrem vám může pomoci online kalkulačka havarijního pojištění, případně některý z našich specialistů.

Najděte si výhodné havarijní pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.