7/19/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Plynová tepelná čerpadla: Jaké jsou jejich výhody?

Tepelná čerpadla jsou v posledních letech čím dál populárnější a mohou vám ušetřit nemálo peněz za energie. Možná ale nevíte, že existují i plynová tepelná čerpadla. Podívejte se, jaký je v nich rozdíl, za kolik si tento druh pořídíte a kdy se takové čerpadlo vyplatí pro rodinný dům.

Plynová tepelná čerpadla

Vydělat lze i pouhou změnou dodavatele plynu. V naší kalkulačce cen plynu si snadno spočítáte, kolik můžete nově platit a jak velká vaše úspora může být.

Srovnejte si ceny plynu online

Co je plynové tepelné čerpadlo?

Kdo chce ušetřit za energie, nezatěžovat zbytečně ekosystém spalinami a má dost peněz na prvotní investici, může začít namísto klasických zdrojů energie (elektřina, plyn, dřevo/uhlí) využívat moderní způsoby vytápění. K těm rozhodně patří tepelná čerpadla.

Plynové tepelné čerpadlo v principu funguje úplně stejně jako to klasické, tedy elektrické. Vypadají dost podobně a oba typy získávají teplo pro domácnost z venkovního prostředí. Díky tomu dokážou ušetřit nemalé částky za energie – ať už za elektřinu, nebo plyn.

Hlavní rozdíl mezi oběma druhy přitom tkví především v tom, že:

  • v elektrickém tepelném čerpadle najdete elektromotor a pohání ho elektřina,
  • v plynovém tepelném čerpadle najdete plynový spalovací motor a ke svému fungování potřebuje zemní plyn (popřípadě LPG).

I plynová tepelná čerpadla navíc mohou získávat teplo z více zdrojů než jen z okolního vzduchu. Mohou ho brát také z vody. Takže může jít o čerpadla typu:

  • vzduch/voda,
  • vzduch/vzduch.

Velkou výhodou také je, že tepelné čerpadlo snadno napojíte na stávající topný systém, takže si ušetříte zbytečné výdaje za kompletní rekonstrukci. A samozřejmostí je, že vám díky jeho používání vznikne značná úspora na energiích, a to jak na elektřině, tak v případě plynového tepelka i na plynu.

Jaký je princip fungování plynového tepelného čerpadla?

Jak už jsme zmínili, princip fungování je velmi podobný jako u běžného tepelného čerpadla na elektřinu. 

V plynovém tepelném čerpadle najdete spalovací motor na plyn, který pohání kompresory. Podle toho, jaký typ čerpadla si pořídíte, může teplo nasávat z venkovního vzduchu, nebo z vodního zdroje (typicky z vrtu).

Při přeměně získaného tepla na energii potřebnou k vytápění domácnosti je ale potřeba celý systém ochlazovat; také v něm vznikají odpadní plyny. I s nimi si ovšem moderní plynová tepelná čerpadla poradí. 

K chlazení používají ekologická chladiva bez obsahu freonů a odpadní teplo dokáží čerpadla dál využívat.

Je proto prokázáno, že plynová tepelná čerpadla jsou vysoce energeticky účinná, ekologická a kromě topení dokážou samozřejmě i chladit.

Výhody a nevýhody

Každé zařízení má své výhody a stejně tak i nevýhody. Ačkoliv vám prodejci budou plynová tepelná čerpadla vychvalovat do nebe a vypočítávat vám jen jejich klady, je potřeba podívat se na to realistickým pohledem. Jaké má plynové tepelné čerpadlo plusy a jaké má minusy?

Pozitiva

  • Palivem je zemní plyn nebo LPG, nikoliv elektřina.
  • Při použití předávací jednotky tepla funguje i se stávajícím topným systémem.
  • Odpadní teplo se využije k ohřívání chladicí kapaliny ve výparníku.
  • Topí a chladí.
  • Výměník není třeba cíleně odmrazovat (postará se o to odpadní teplo).
  • Při nízkých venkovních teplotách je energeticky účinnější než elektrické tepelné čerpadlo.
  • Můžete ho kombinovat i s dalším zdrojem vytápění.
  • Jde o skvělé řešení pro kancelářské budovy a bytové domy.
  • Vyžaduje minimální údržbu.

Negativa

  • Cena plynového tepelného čerpadla je až okolo 300 000 Kč.
  • Návratnost investice bývá až 11 let.
  • Je nutné mít zdroj zemního plynu nebo LPG (a za ten spotřebovaný musíte dál platit).
  • U větších budov je nutné pořídit více plynových tepelných čerpadel a správným způsobem je zapojit (tím se počáteční investice násobí).
  • Není vhodné pro rodinné domy.

U posledního bodu se na chvíli zastavme: je plynové tepelné čerpadlo pro rodinný dům vhodné, nebo ne? A proč?

Laikům může připadat, že ano. Odborníci ale upozorňují, že se plynová tepelná čerpadla pro rodinné domy nehodí, protože moderní stavby mají zpravidla nižší tepelné ztráty, než jaký je výkon čerpadla.

Výkon plynového tepelného čerpadla by měl pokrývat 80 % tepelných ztrát u budovy. V případě rodinného domu typicky stačí zdroj s výkonem nanejvýš 5 kW. Plynová tepelná čerpadla ale obvykle začínají někde na 18 až 20 kW.

Neboli koupě takového čerpadla se vám nevyplatí, a to i když na něj získáte dotaci a ušetříte díky němu peníze za spotřebovaný plyn.

Srovnání cen plynu online

Kdy se vyplatí?

Uvádí se, že zatímco plynový kondenzační kotel může mít účinnost nanejvýš 110 %, plynové tepelné čerpadlo dosahuje účinnosti až 169 %. Důvodů, kdy se vám může plynové tepelné čerpadlo vyplatit, proto existuje mnoho.

Zaprvé je to tehdy, když si chcete snížit náklady na vytápění plynem nebo elektřinou. I když se ceny plynu dostaly po prudkém růstu v posledních 2 letech zase na relativně normální úroveň, nikdy nevíte, jak se mohou měnit v budoucnu. A tepelné čerpadlo vám rozhodně v tomto ohledu může ušetřit nemalé částky.

Určitě se vám také bude rentovat, pokud máte kancelářskou budovu, průmyslovou halu nebo bytový dům s plynovou přípojkou a hledáte ekologický, cenově výhodný a vysoce účinný zdroj vytápění. Výkon plynového tepelného čerpadla je totiž konstantní a vysoký až do zhruba -20 °C.

Vyplatí se také, pokud jsou u vaší budovy prokázané vysoké tepelné ztráty, které může používání tepelného čerpadla vyrovnávat. Lepší by ovšem bylo zabránit těmto ztrátám a teprve pak přemýšlet o novém zdroji vytápění.

Jeho pořízení je výhodné i ve chvíli, kdy rekonstruujete, ale nechce se vám předělávat celý systém topení – stačí nechat si plynové teplené čerpadlo napojit na současnou topnou soustavu a nic dál nemusíte řešit. Navíc k němu můžete mít i alternativní zdroj topení na plyn.

Jak vybrat nejlepší plynové tepelné čerpadlo?

Při přemýšlení o tom, jaké plynové tepelné čerpadlo je nejlepší, byste se měli zaměřit především na několik parametrů:

  • výkon (většina plynových tepelných čerpadel nabízí výkon mezi 25 kW až 80 kW)
  • správný typ – vzduch/vzduch, vzduch/voda
  • možnosti umístění (typicky střecha, země, zdi)
  • schopnost ohřevu i chlazení
  • energetická účinnost
  • cena

Kolik stojí plynové tepelné čerpadlo?

Cena plynového tepelného čerpadla může být 100 000 Kč, stejně jako 300 000 Kč. Záleží na jeho výkonu a dalších parametrech. Pokud potřebujete pro vyhřátí/klimatizaci budovy více čerpadel, vynásobte investici jejich počtem – snadno se tak můžete dostat na částku přesahující 1 000 000 Kč.

Další peníze vás bude stát instalace od profesionální firmy. Ušetřit ale naopak můžete díky dotacím, které jsou určeny právě na pořizování tepelných čerpadel. Je ale potřeba dobře si nastudovat podmínky, aby vaše žádost o dotaci mohla být uznána.

Návratnost investice je jistá, ale až v poměrně vzdáleném časovém horizontu – podle odborníků je to v průměru 10 let. Plus je potřeba počítat s náklady na palivo, údržbu, servisy, opravy, revize atd.

Dobře zvažte, jestli se vám plynové tepelné čerpadlo skutečně vyplatí a nebude pro vás výhodnější pořídit si plynový kotel, případně kondenzační kotel

Ceny plynu jsou teď poměrně příznivé, a pokud platíte zbytečně moc, stačí jednoduše změnit dodavatele a můžete platit méně. Pro srovnání cen plynu zkuste naši online kalkulačku cen plynu.

Srovnání cen plynu online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.