7/26/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Vyplatí se jezdit na stlačený zemní plyn?

Čeští řidiči rádi hledají alternativu k tradičnímu benzínu a naftě. Ukazuje to rozvoj elektromobility, ale také dalších druhů pohonů, jako je například CNG. Podíváme se na jeho výhody a nevýhody a řekneme si, co to vůbec CNG je a jestli se vyplatí na něj s vaším vozem jezdit.

plyn CNG

Co je CNG

CNG neboli stlačený zemní plyn (Compressed Natural Gas) je fosilní palivo, které se skládá převážně z metanu. Na rozdíl od LPG (Liquefied Petroleum Gas), který je směsí propanu a butanu, je CNG skladován v plynné formě pod vysokým tlakem. Tento alternativní pohon získává na popularitě díky svým ekologickým a ekonomickým výhodám.

Jak funguje CNG?

CNG se skladuje ve speciálních tlakových nádržích v automobilu. Plyn je vstřikován do motoru, kde se mísí se vzduchem a zapaluje se jako u klasických benzinových nebo naftových motorů. Přestože je technologie podobná jako u LPG, hlavní rozdíl spočívá v tom, že CNG se skladuje pod vyšším tlakem (okolo 200 barů) a má menší hustotu než LPG, což znamená, že pro stejný dojezd je potřeba větší nádrž.

CNG vs. LPG

Mezi CNG a LPG jsou tedy rozdíly následující:

  • Složení a skladování – CNG se skládá převážně z metanu a je skladován při vysokém tlaku, LPG je směs propanu a butanu a je skladován při nižším tlaku v kapalné formě.
  • Energetická hustota – CNG má nižší hustotu, LPG vyšší hustotu.
  • Ekologie – CNG vydává nižší emise CO2, LPG má emise vyšší, ale stále je ekologičtější než benzín nebo nafta.
  • Infrastruktura – CNG nabízí méně čerpacích stanic, u LPG je větší dostupnost, protože se používá déle.

Najděte si nejlepší povinné ručení

Ekonomické a ekologické výhody CNG

Auto na CNG má často nižší náklady na provoz než vozidla na benzín nebo naftu. Také z ekologického hlediska CNG produkuje méně emisí CO2, NOx a pevných částic, což přispívá k lepšímu ovzduší a menšímu dopadu na životní prostředí.

Cena CNG

Cena CNG se v České republice pohybuje kolem 25-32 Kč za kilogram. Což je výrazně levněji než u jiných paliv, a to i přes kolísání cen. CNG je také cenově stabilnější, takže si majitelé těchto vozů mohou lépe plánovat své výdaje. 

Vozidlo na CNG spotřebuje průměrně 5 až 8 kg paliva na 100 km a některá vozidla mají hned několik nádrží, které mohou dohromady pojmout až 17,7 kg, jako je tomu například u Seat Leon TGI Evo z roku 2019.

CNG stanice v ČR

Počet CNG stanic v České republice neustále roste. K roku 2024 je v ČR více než 220 veřejných plnicích stanic CNG. Většina z nich se nachází ve větších městech a na hlavních dopravních tazích. Nejvíce stanic je v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a dalších velkých městech. 

Mapa a seznam všech CNG stanic jsou k dispozici na webových stránkách společností specializujících se na CNG, jako je například Bonett nebo E.ON. Tankování CNG by tak mělo být dostatečně pokryto.

Přestavba auta na CNG

Přestavba automobilu na CNG je stále populárnější volbou pro řidiče, kteří chtějí snížit náklady na palivo a emise. Přestavba zahrnuje instalaci speciálního CNG systému, který obsahuje:

  • Tlakové nádoby pro skladování stlačeného zemního plynu.
  • Injektory a regulační ventily pro vstřikování CNG do motoru.
  • Řídící jednotku, která zajišťuje optimální provoz systému.

Náklady na přestavbu se pohybují od 40 000 do 80 000 Kč, v závislosti na typu vozidla a konkrétní instalaci. Přestavbu je nutné provádět v certifikovaných servisech, které zajišťují dodržení všech bezpečnostních a technických předpisů.

Po přestavbě je potřeba vozidlo zapsat do registru vozidel jako vozidlo na CNG. Tento proces zahrnuje kontrolu a schválení přestavby technickou kontrolou a následný zápis do technického průkazu.

Sjednejte si nejvýhodnější havarijní pojištění

Revize CNG

Revize CNG systémů jsou důležitou součástí údržby vozidla. Pravidelné kontroly jsou stanoveny zákonem a mají zajistit bezpečnost provozu. Například revize těsnosti systému je nutné provést jednou za dva roky ještě před vjezdem na STK. U přestavěných CNG vozidel je ale revize každoroční. Plynová nádrž se kontroluje po 4 letech.

Nejčastější problémy vozidel s CNG

U vozidel CNG je důležité kontrolovat ventilové mazivo, aby ho nebyl nedostatek. Jde o nejčastější závadu vozidel, které k provozu využívají CNG.

Autopojištění a CNG

Při rozhodování o pořízení automobilu na CNG je důležité zohlednit i otázky autopojištění. Většina pojišťoven nenabízí specifické výluky pro vozidla na CNG, která musí mít, jako každý jiný vůz, sjednáno povinné ručení

Pokud hledáte autopojištění pro váš vůz na CNG, také pro tento typ vozidel je určen srovnávač Ušetřeno.cz. Ten vám pomůže porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat si tu nejlepší. Snadno si tak sjednáte i havarijního připojištění. To pokryje škody na vašem CNG vozidle i v případě, že nehodu způsobíte vy nebo dojde k vandalismu, srážce se zvěří, případně k poškození živly. 

Najděte výhodné havarijní pojištění 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.