8/22/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Platební prsten: Jak funguje a jaké jsou jeho výhody?

Pro spoustu z nás je bezkontaktní placení naprostou samozřejmostí, ať už jde o placení mobilem, nebo hodinkami. Běžnou platební kartu už téměř nevytahujeme. Ale slyšeli jste už o platebních prstenech? Prozradíme vám, co to vlastně je, jak fungují i jaké prsteny jsou na trhu k mání. 

Platební prsten

Co je platební prsten? 

Když si nasadíte platební prsten, opravdu s ním můžete platit na běžných platebních terminálech tak, jak jste zvyklí. Pouze s tím rozdílem, že tentokrát nemusíte sahat pro mobil nebo přikládat zápěstí s hodinkami – stačí přiložit ruku s prstenem

Ten se tak stává nejen módním doplňkem, ale také praktickou vychytávkou a novým moderním prostředkem k placení. 

Najděte si ten nejvýhodnější běžný účet

Jak platební prsten funguje?

Stejně jako u hodinek s funkcí placení a chytrých telefonů probíhají platby přes prsten díky funkci NFC, která zajišťuje komunikaci na krátkou vzdálenost mezi platebním terminálem a vaším platebním nástrojem. 

Ke správnému fungování NFC je třeba do svého telefonu nainstalovat také aplikaci jedné z dostupných platebních služeb a mít prsten propojený s vaší bankou

V současné době platební prsteny podporuje pouze mBank spolu s vydavatelem karet Mastercard, očekává se však, že se brzy přidají i další české banky. 

Jak používat platební prsten? 

V první řadě je třeba si k prstenu stáhnout do mobilu aplikaci Niceboy Pay, vytvořit si profil a propojit ho s platební kartou od mBank. 

Ke každému prstenu můžete připojit pouze jednu platební kartu

Samotné placení je pak už velmi jednoduché – prostě sevřete ruku v pěst a přiložíte prsten k platebnímu terminálu

Vzdálenost, kterou platební prsten vyžaduje pro komunikaci s terminálem, je kratší než u běžné karty. Zatímco kartu musíte přiložit alespoň 5 cm od terminálu, prsten musíte přiblížit na 2 cm od terminálu, čímž se snižuje riziko nechtěného přiložení prstenu. 

Jakmile dojde k platbě, potvrdí vám terminál provedení transakce a dostanete potvrzení také do svého mobilu. 

Je placení prstenem bezpečné?

Spolu s platebním prstenem přicházejí také obavy, zda je tento způsob placení bezpečný, konkrétně jak funguje zabezpečení proti zneužití. 

Platební prsten je v podstatě platební karta na vašem prstu a stejně jako u běžných karet, také s prstenem provedete bez PINu pouze platby do 500 Kč

Při ztrátě nebo odcizení prstenu ho můžete v aplikaci okamžitě deaktivovat nebo jednoduše odebrat platební kartu z prstenu. Placení prstenem je tedy podobně bezpečné jako placení například mobilem či hodinkami.

Dostupnost platebních prstenů na trhu

Zatímco ve světě nejsou platební prsteny už ničím neobvyklým a například ve Švédsku, Velké Británii nebo Německu již běžně fungují, u nás je to stále novinka. 

Český výrobce elektroniky Niceboy nyní uvádí na trh platební prsten, na jehož výrobě se podílely právě mBank a Mastercard.

Až do září bude prsten dostupný pouze pro klienty mBank za přibližně 1 249 Kč. Banka také připravila marketingovou kampaň, ve které vylosuje tisíc svých stávajících klientů a ti získají prsten za symbolickou cenu 1 Kč. Stejnou cenu za prsten zaplatí také prvních tisíc nových klientů

Placení mobilem, hodinkami nebo prstenem?

Je pouze na vás, jakou platební metodu si vyberete a jaká pro vás bude nejpohodlnější. V dnešní době je možné platit jak mobilem, tak i platebními hodinkami, prstenem nebo třeba klasickou platební kartou

Záleží pouze na vašich preferencích, všechny způsoby placení jsou pohodlné a bezpečné. Ať už ale platíte jakkoli a čímkoli, určitě nezapomeňte také na svůj bankovní účet

Konkrétně na to, zda a jaké benefity vám přináší a jestli náhodou zbytečně neplatíte za jeho vedení či další služby. Protože když už chytrý způsob placení, tak také chytrý účet. 

Najděte si ten nejvýhodnější běžný účet

Jak najít lepší běžný účet?

Je možné, že jste si svůj běžný účet zakládali už před nějakým tím rokem a za tu dobu se mohly mnohé podmínky vedení účtů razantně změnit. Nač případně zbytečně přeplácet?

Každá banka nabízí několik druhů účtů a většinou jsou všechny už bez poplatků, konkrétní produkty se ale mohou měnit. Pokud se chcete porozhlédnout po novém účtu, zaměřte se na: 

  • poplatky za vedení účtu,
  • internetové bankovnictví a mobilní aplikaci, 
  • dostupnost poboček banky
  • a také na zákaznický servis.

Porovnání běžných účtů online

Pokud se necítíte na zdlouhavé procházení nabídek různých bank, využijte naše online srovnání účtů. V něm najdete přehledně porovnané bankovní produkty nejen podle ceny, ale také podle jejich výhod

K založení účtu vám pak často stačí jen platný doklad totožnosti a účet si sjednáte pohodlně online. V případě potřeby vám jsou k dispozici také naši specialisté, kteří vám se vším rádi a ochotně pomohou. 

Najděte si ten nejvýhodnější běžný účet

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.