7/8/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Jak na placení chytrými hodinkami?

V dnešní moderní době už s sebou na procházku nebo výlet nemusíte nosit peněženku. Osobní doklady se pomalu přesouvají do online prostředí a také k placení již dávno nepotřebujete hotovost nebo platební kartu – pohodlně zaplatíte telefonem nebo chytrými hodinkami. Pokud uvažujete nad pořízením chytrých hodinek a placením s nimi, prozradíme vám vše, co byste o této službě měli vědět. 

placení hodinkami

Jak placení hodinkami funguje

Bezkontaktní placení hodinkami pracuje na podobném principu jako bezkontaktní platba platební kartou. Vaše hodinky se spojí s platebním terminálem a proběhne transakce, kterou můžete prakticky ihned vidět ve své mobilní aplikaci. 

Základem pro využití této služby jsou hodinky s podporou funkce NFC (Near Field Communication – komunikace na krátkou vzdálenost) a s podporou jedné z dostupných platebních služeb. Pokud obojí vaše hodinky splňují, stačí si už jen spárovat svůj bankovní účet s hodinkami a můžete začít platit

Služby podporující placení hodinkami

V České republice strmě roste obliba bezkontaktních plateb, především chytré hodinky s placením jsou poptávané čím dál více. Spolu s hodinkami ale musíte vlastnit také chytrý telefon, a hlavně využívat služby, které placení umožňují. Mezi ty patří například Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay

Všechny fungují prakticky stejně, liší se jen tím, jaký typ hodinek podporují. Jak už z názvů vyplývá, Apple Pay je služba pro přístroje značky Apple, zatímco Google Pay pokryje telefony a hodinky s operačním systémem Android. Garmin Pay je zase určen pro hodinky značky Garmin. 

Najděte si nejvýhodnější běžný účet

Bezpečné placení hodinkami

Ač se to nemusí na první dojem zdát, nákupy s hodinkami s funkcí placení jsou bezpečnější než používání běžných platebních karet. Platba proběhne prostřednictvím šifrované komunikace a nikam se neodesílá číslo karty. Navíc při ztrátě nebo odcizení platební karty její nálezce vidí právě její číslo, platnost i třímístný kód a může kartou jednoduše zneužít pro platby na internetu. 

S hodinkami by to měl těžší. Některé totiž chtějí PIN před každou platbou, jiné ale požádají o zadání hesla hned při nasazení na ruku. Zloděj má tím pádem smůlu, vašimi hodinkami nezaplatí. Pokud si přece jen chcete být naprosto jistí, že jsou vaše finance v bezpečí, bezprostředně kontaktujte svoji banku, která vaše účty a platby zablokuje. 

Všechny platební karty v hodinkách 

Do hodinek navíc můžete nahrát všechny své platební karty, a tudíž se vám nestane, že zrovna tu požadovanou kartu zapomenete doma. Pokud máte jednu oblíbenou, jednoduše ji nastavíte jako výchozí kartu, ale svůj výběr můžete kdykoli změnit v nastavení. Stejně tak pokud již nechcete své chytré hodinky využívat k placení, jednoduše zrušíte povolení plateb v aplikaci a hodinky k tomuto účelu již nebudete používat. 

Výběr z bankomatu pomocí chytrých hodinek

Chytré hodinky navíc můžete použít i pro výběr z bankomatu. Tak, jak se zvedá obliba bezkontaktních transakcí, zvedá se i počet bezkontaktních bankomatů, které podporují všechny české banky. Na těch můžete pro výběr hotovosti použít právě své chytré hodinky s funkcí placení, které jen přiložíte k označené čtečce, počkáte si na pípnutí a pak si jen navolíte požadovanou hotovost. 

Je to stejné, jako s platební kartou, jen bez horečnatého přehrabování se v batohu nebo kabelce. 

Srovnání běžných účtů online

Na co si dát při placení s hodinkami pozor

Jak jsme již uvedli, placení chytrými hodinkami je velmi bezpečné a pohodlné, není tedy nutné být při jejich používání přehnaně opatrní. Spíš se zaměřte na správnou vzdálenost mezi hodinkami a terminálem, měla by být maximálně 4 centimetry, jinak platba nemusí proběhnout. V některých případech budete muset také zadat PIN, ať už před samotnou platbou, tak po ní. 

Také buďte opatrní na mechanické poškození hodinek, prasklé sklíčko radost určitě neudělá. Jinak je ale placení chytrými hodinkami velmi snadný a bezpečný způsob.

Široký výběr chytrých hodinek pro pány i dámy

Hodinky v minulosti bývaly především mužským módním doplňkem, a to kvůli praktičnosti. Hodinky jako takové ale už dlouhá léta zdobí i dámské ruce a vedle funkčnosti je pro nositelky či nositele velmi důležitý také design. 

A dbají na něj proto i firmy vyrábějící chytré hodinky, proto na trhu najdete celou škálu pánských i dámských chytrých hodinek s možností placení a můžete vybírat z nepřeberného množství designů, tvarů, barev, provedení náramků atd. 

Právě možnost výměny náramků dle příležitosti dámy i pánové jistě ocení, během chvilky si ze svých sportovních hodinek jednoduše vytvoří elegantní módní kousek, který se bude hodit k formálnímu outfitu do práce. 

Věděli jste že...

...od června 2024 můžete v ČR platit také platebním prstenem? Způsob této platby umožnila jako první svým klientům v České republice mBank. Brzy by k ní však měly přibýt i další instituce. 

K chytrým hodinkám i kvalitní bankovní účet

Když už jste se s chytrými hodinkami stali součástí tohoto technického pokroku, zkontrolujte také svůj běžný bankovní účet, zda není zbytečně zastaralý. Je možné, že jste ho zřizovali již před lety a dnes můžete získat vedení běžného účtu za mnohem výhodnějších podmínek

Každá banka nabízí účet bez poplatků nebo bankovní účet s bonusem, podmínky se ale mohou lišit. Je třeba stanovit, k čemu účet budete využívat a poté se rozhodnout. Zaměřte se například na:

  • poplatky za vedení účtu,
  • internetové bankovnictví a mobilní aplikace, 
  • bonusy a další benefity, 
  • dostupnost nejbližší pobočky banky
  • a v neposlední řadě také na zákaznický servis. 

Jak najít ten nejlepší běžný účet?

Cítíte, že hledání toho nejvýhodnější bankovního účtu není zrovna vaše parketa? Pomůže vám naše online srovnání účtů, kde během chvilky uvidíte nabídky bank přehledně srovnané. Na jednom místě tak zjistíte, jaké poplatky která banka vyžaduje a jaké naopak nabízí benefity a další služby. 

Pokud si zřizujete svůj první běžný účet, budete muset navštívit banku osobně i s doklady. V případě druhého nebo dalšího účtu už stačí jen platný doklad a založíte si ho online. I s tím vám pomohou naši specialisté, kteří jsou vám plně k dispozici.

Srovnání běžných účtů online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.