8/9/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Může s vámi v letadle cestovat i váš pes?

Chcete vzít svého čtyřnohého mazlíčka s sebou na dovolenou, ale nejste si jistí, zda s vámi může být váš pes v letadle? Podívejte se na pravidla a další tipy, které vám pomůžou při cestování s nejlepším přítelem člověka.

Pes v letadle

Může pes do letadla?

Odpověď zní: Ano! Má to však předem jasně stanovená pravidla, která jsou stejná i pro kočky, fretky nebo hlodavce. 

Pokud váš pes splňuje určitá kritéria, může s vámi dokonce na palubu letadla. V některých případech se však nevyhnete jeho přepravě v zavazadlovém prostoru.

Ne každá aerolinka umožňuje přepravu zvířat, a proto je dobré si před cestou zjistit, jak k přepravě psů přistupuje ta vaše; například u nízkonákladových aerolinek to není možné. 

Je potřeba myslet také na to, že v každém letadle může být jen omezený počet zvířat, takže je dobré včas zarezervovat vašemu pejskovi místo.  

Najděte si cestovní pojištění online

Co budete potřebovat k cestování se psem?

I pes potřebuje k cestě do zahraničí cestovní pas. Ten získáte u veterinářů, kteří mají oprávnění tento doklad vydávat. Ještě předtím budete muset vašeho mazlíčka nechat očipovat a následně naočkovat povinnými vakcínami. 

Dříve než vyrazíte do zahraničí, doporučujeme zkontrolovat v dané zemi pravidla pro vstup domácích zvířat – některé státy mohou požadovat také odčervení psa. Kompletní informace poskytuje Státní veterinární správa ČR.

Samozřejmě nezapomeňte ani na svůj cestovní pas. V rámci EU vám případně postačí občanský průkaz.

Kde bude pes cestovat?

Pes může buď cestovat na palubě, nebo v zavazadlovém prostoru. 

Pes na palubě letadla

Každá aerolinka si určuje pravidla pro přepravu zvířat sama, nicméně existuje pár obecných bodů. Obvykle se požaduje, aby byl pes umístěn v přepravce, která bude mít pevné a nepropustné dno. 

Aerolinka vás informuje i o maximálních rozměrech takové přepravky, například u ČSA to je 43 x 30 x 27 cm. U Air France pak zase 46 x 28 x 24 cm. Hmotnost takové přepravky většinou nesmí přesáhnout 8 kg, a to včetně vašeho mazlíčka, a musí se vejít pod sedadlo pod vámi. To mají obě zmiňované aerolinky stejně.

Pokud máte bojové plemeno, jako například pitbulteriéra nebo rotvajlera, tak s tím vás na palubu nepustí.

Pes v zavazadlovém prostoru

Ve chvíli, kdy váš pes nesplňuje požadavky pro to, aby mohl cestovat na palubě, pak ho budete muset umístit do zavazadlového prostoru

Opět budete muset dodržet rozměry přepravky. U ČSA se jedná o 130 x 69 x 80 cm. Pes v součtu s přepravkou nesmí mít více než 32 kg a přepravka musí být označena štítkem s vaším jménem a telefonním číslem. 

U Air France nabízejí přepravu vašeho mazlíčka dokonce až do hmotnosti 75 kg. Nezbytné je také, aby se v ní nacházela voda a jídlo a bylo možné doplňování potravin zvenku.

Více o cestování letadlem.

Kolik stojí přeprava psa v letadle?

Každá aerolinka si určuje cenu přepravy sama. Závisí to také na typu letu. Je nutné počítat s tím, že u britských a skandinávských aerolinek si za přepravu vašeho mazlíčka připlatíte.

PřepravaČSA – Cena za 1 let (CZK)ČSA – Cena za 1 let (EUR)Air France – po Evropě (EUR)
Na palubě1 800 Kč75 eur125 eur
V zavazadlovém prostoru3 600 Kč150 eur200 eur

Zdroj: webové stránky dopravců ČSA a Air France, aktuální k 3. 5. 2024.

Jak psa i sebe na let připravit?

Na letišti je často mnoho lidí, musíte čekat na odbavení, na bezpečností kontrolu atd. Létání bývá občas stresující i pro lidi, natož pak pro pejsky.

Při cestování se psem se obecně doporučuje, abyste si nechali dostatečnou časovou rezervu a vyrazili na letiště včas. Plánujete vyrazit na letiště vlastním autem? Pak si určitě přečtěte náš článek ohledně parkování na letišti.

Před letem se určitě věnujte i svému pejskovi. Můžete ho například uklidnit pamlsky, které jsou na přírodní bázi. Doporučuje se vzít mu také deku, hračku nebo něco, co mu připomene domov. 

Spornou otázkou zůstává jeho uspání či podání uklidňujících léků. Toto i cestování obecně byste měli zkonzultovat s vaším veterinářem. 

Pojištění psa na dovolenou

Proč pojišťovat psa na dovolenou? I váš pes si může v zahraničí ublížit nebo může způsobit škodu někomu jinému. 

Cestovní pojištění pro psa se dá získat jako doplňkové pojištění k jinému pojištění. Tím může být soukromé zdravotní pojištění, které se bude vztahovat i na zahraničí a vaši cílovou destinaci. 

Další možností je sjednat cestovní připojištění pro psa v rámci vašeho vlastního cestovního pojištění.

Myslete i na své cestovní pojištění 

I když může být cestování se psem náročné jak pro něj, tak pro vás, neměli byste zapomenout také na cestovní pojištění pro sebe.

Cestovní pojištění vás kryje v případě zdravotních obtíží v zahraničí, lze v rámci něj sjednat i úrazové pojištění nebo pojištění odpovědnosti. Je dobré si zkontrolovat velikost limitů pro jednotlivá pojistná plnění a také si pročíst pojistné podmínky.

Chystáte se na cestu? Pak jste tady správně. Zkuste naši kalkulačku cestovního pojištění, kam zadáte jen několik údajů o vaší cestě, a hned před sebou uvidíte srovnání cestovního pojištění od prověřených pojišťoven. Dle vámi zvolených kritérií už si jen vyberete to pro sebe nejlepší.

Spočítejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.