6/11/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Pes v autě aneb jak bezpečně cestovat s mazlíčkem?

Vozit psa na sedadle spolujezdce, v prostoru pod nohama nebo na volno na zadních sedadlech je velmi nebezpečné. A přesto podle statistik každý třetí majitel převáží svého psa v autě špatně. Za což hrozí nejen pokuta, ale především jde o ohrožení života celé posádky auta. Jak tedy s pejskem bezpečně cestovat?

pes v autě

Přeprava psa v autě podle velikosti

Už v okamžiku, kdy začnete uvažovat o pořízení psa, byste se měli zamyslet nad možnostmi jeho přepravy v autě. Zatímco malá plemena můžete umístit do přepravky pro psy a vozit je v prostoru pod nohama, větší psi už vyžadují převoz v zavazadlovém prostoru nebo si pro sebe zaberou celou plochu zadních sedadel. A ta největší plemena zpravidla musíte převážet ve speciálním přívěsném vozíku za autem.

Proto je potřeba včas zvážit budoucí velikost vašeho domácího mazlíčka a už od štěněte ho učit správnému způsobu přepravy. Vozit si štěňátko na klíně je totiž to nejnebezpečnější, co můžete udělat. A psa, kterého vozíte rok na sedadle spolujezdce, budete pak těžce učit jezdit v kleci v zavazadlovém prostoru.

Najděte si výhodné cestovní pojištění

Jak bezpečně převážet psa v autě?

Existuje několik bezpečných možností, jak přepravovat psa v autě. Výběr té nejlepší závisí mimo jiné na:

  • velikosti vašeho psa,
  • velikosti auta,
  • vašich finančních možnostech.

Psa v autě můžete převážet následujícími způsoby. 

Klec/přepravka v zavazadlovém prostoru

Nejbezpečnější přeprava psa v autě je podle odborníků právě v kleci nebo v přepravce, jíž umístíte do zavazadlového prostoru. Pes nemá možnost utíkat, v případě nehody ho certifikovaná a bezpečná klec/přepravka ochrání, má v ní klid a pohodlí a nijak nestrádá (to si obvykle myslí jen jeho milující páníčci).

Je to navíc jednodušší než mít psa v zavazadlovém prostoru jen za mříží nebo sítí, protože vedle přepravky můžete umístit i zavazadla.

Při výběru přepravky/klece dbejte na následující pravidla:

  • pes musí mít prostor na otočení,
  • musí si v ní zvládnout stoupnout,
  • musí si pohodlně lehnout,
  • měla by mít certifikace z crash testů.

Jen díky výběru správné přepravky přizpůsobené velikosti vašeho psa mu zajistíte nejen bezpečí, ale i pohodlí.

Přepravka za předním sedadlem

Umístění menšího psa do přepravky a její uložení do prostoru za předním sedadlem na podlaze auta je dalším bezpečným způsobem přepravy psa v autě. Nároky na bezpečnost a certifikaci přepravky byste měli mít opět vysoké a nevyplatí se v tomto ohledu šetřit. 

Přepravka by měla být opět tak prostorná, aby se v ní pes mohl otočit, sednout si i lehnout. A velikostně musí pasovat na podlahu auta – není vhodné umisťovat ji jakkoliv křivě nebo ji vmáčknout násilím do prostoru nad podlahou, protože to vše psa ohrožuje.

Nikdy přepravku na psa neumisťujte volně na zadní sedadla ani se ji nesnažte držet na klíně – v případě nehody ji neudržíte.

Připoutání psa v autě

Třetí možností bezpečné přepravy je připoutání psa v autě. Vhodné je pro menší i větší plemena. Majitel má psa pod dozorem a vnitřně netrpí kvůli jeho přepravě v kleci. Pes má pohodlí a může ležet na sedačkách.

Nevýhodou je, že čím je pes větší, tím více prostoru zabere – a tím méně lidí v autě může cestovat. Přitom umístění na přední sedačku není kvůli airbagu vhodné.

Při výběru pásu pro psa opět platí, že šetřit se nevyplatí. Obyčejný bezpečnostní pás psa neudrží a v případě nehody vyvine takový tlak na jednu část jeho těla, že mu ublíží. Proto je potřeba pořídit speciální postroj pro psa do auta a k němu speciální bezpečnostní pás. Ten přichytíte běžným způsobem do mechanismu bezpečnostních pásů. V případě nehody se díky postroji přetížení rozloží a pes nejen nevyletí vpřed, ale ani si neublíží.

Při tomto typu cestování se psem v autě se ale možná začnete záhy bát o potahy zadních sedadel. Je proto možné pořídit na ně speciální povlak nebo podložku. Obyčejná deka se nehodí, protože pes ji postupně odhrne.

Přeprava psa v kufru auta

Čtvrtou možností je přeprava psa v kufru auta, a to bez přepravky nebo klece. I policie tento způsob převozu psa toleruje. Nicméně, musíte udělat různá opatření pro to, aby byl pes  v zavazadlovém prostoru v bezpečí.

  • Zaprvé mu musíte zabránit přelézat do kabiny vozu, což by ho během cesty mohlo napadnout. Takže je nutné pořídit si speciální mříž nebo síť a tou zavazadlový prostor napevno oddělit. I tady si dejte pozor na kvalitu a nešetřete na této položce.
  • Zadruhé je potřeba psa v zavazadlovém prostoru zabezpečit. Takže není vhodné dávat tam i zavazadla, která by ho mohla v případě nehody ohrozit nebo by mohla během cesty měnit pozici a psovi vadit.
  • Vhodné je pořídit na podlahu zavazadlového kufru také speciální deku. A pokud máte tu možnost, můžete psa v postroji i připnout bezpečnostním pásem.

Autosedačka pro psy

Na podobném principu jako autosedačka pro děti funguje i autosedačka pro psy. Jedná se o zvláštní typ přepravky, která je obvykle polstrovaná a skládací. Psa do ní umístíte a pak sedačku připnete bezpečnostními pásy. Je to bezpečné, snadné, ale vhodné jen pro malá plemena psů.

Přívěsný vozík

Pro největší plemena psů je za nejbezpečnější možnost považována přeprava v přívěsném vozíku za autem. Velký pes se zpravidla do běžného osobního auta nevejde, popřípadě by zabral celou plochu zadních sedaček nebo zavazadlového prostoru. Přívěsný vozík vše vyřeší, pes je v něm v bezpečí a má klid. A cestování se psem se díky tomu stane pohodovým pro vás i vašeho mazlíčka.

Existují tu ale dvě velké nevýhody:

  • cena – přívěsný vozík na psa je velmi nákladnou záležitostí a stojí klidně i desítky tisíc korun;
  • tažné zařízení – pokud jím vaše auto nedisponuje, budete si ho muset nainstalovat, což také není levné.

Srovnání povinného ručení

Rizika při nesprávném převozu psa v autě

Řada lidí bere psa jako člena rodiny a milovaného mazlíčka, a tak se jim příčí dát ho do klece do kufru auta. Vždyť tam jejich miláček bude trpět! Ale je potřeba uvědomit si, že při cestování autem je nezbytné dodržovat především bezpečnostní pravidla, aby byl v případě nehody každý ze členů posádky v co možná nejmenším ohrožení.

Stejně jako dospělí musejí ze zákona používat bezpečnostní pásy a děti autosedačky nebo podsedáky, je potřeba zabezpečit i psa.

Nejrůznější crash testy totiž ukázaly, že pes volně ležící nebo sedící v autě skončí v případě nehody s vážnými zraněními nebo mrtvý – a navíc při nárazu může poranit i ostatní cestující:

  • Pes vážící 20 kilogramů je při nárazu v rychlosti 50 km/hod vržen vpřed s přetížením 150 G (uvádí se, že přetížení pouhých 20 G je pro člověka smrtelné).
  • Jiný test ukázal, že 35kilogramový pes je při nárazu v rychlosti 40 km/hod vymrštěn silou odpovídající 1 400 kilogramů.
  • Pes na přední sedačce je zase ohrožen vystřelenými airbagy.

I malinká čivava se tak pro vás v případě nehody může stát smrtelným nebezpečím. Přitom pro zajištění bezpečnosti psa stačí obvykle tak málo.

Pomoci může i autopojištění

Pro případ nehody je také vhodné včas myslet nejen na bezpečí celé posádky vozu, ale i na odpovídající autopojištění – tedy nejen povinné ručení, u nějž nezapomínejte především na adekvátní nastavení pojistných limitů, ale také havarijní pojištění. To vše vám může ušetřit nemalé peníze. Srovnání autopojištění si můžete udělat i prostřednictvím online kalkulačky na Ušetřeno.cz.

Pokuta ze nesprávný převoz psa v autě

Pokud narazíte na policejní hlídku a budete mít psa v autě nesprávně umístěného, můžete očekávat pokutu. Někdy jsou k tomuto přestupku strážci zákona benevolentnější, ale hrozit vám může peněžitý trest až 2 000 korun.

Pokud odmítnete zaplatit, přejde celá věc do správního řízení a hrozí vám pokuta až 2 500 korun.

Ať se vám zdá takový trest od policie jakkoliv neférový, má pro vás být především výstrahou, že nesprávný převoz psa je ohrožením pro všechny. A platit byste pak za to mohli nesrovnale vyšší cenu.

Srovnání cestovního pojištění

Cestování se psem do zahraničí

Už od první jízdy také můžete zvážit možnost sjednání cestovního pojištění pro psa – a to zejména pokud plánujete jezdit s ním i do zahraničí. V takovém případě je potřeba dbát na správný převoz psa v autě ještě víc. 

S předstihem si zjistěte, jestli vaše cílová země nebo státy, jimiž budete projíždět, mají nějaká speciální pravidla pro převoz psa v autě. Někde totiž existuje na přepravu psa v autě zákon, jinde hrozí tučné pokuty za nesprávný převoz čtyřnohého mazlíčka.

Pokud plánujete letět se psem, také si s předstihem ověřte všechna pravidla a požadavky.

Dále myslete i na to, že kromě svých cestovních dokladů budete muset vyřídit také cestovní pas pro psa. Tento dokument, který je jednotný v celé Evropské unii, vám vystaví na počkání veterinární lékař.  Aby to ale bylo možné, musí váš pes být:

  • čipovaný,
  • očkovaný proti vzteklině.

Cestovní pas pro psa stojí 500 Kč a bude platit po celý jeho život.

Kromě dokladů se navíc ujistěte, že země, jimiž budete projíždět, nepovažují plemeno vašeho psa za nebezpečné – v určitých státech je totiž zakázáno taková plemena převážet, případně převážet více než jednoho psa dané rasy.

A problém může nastat i u štěňat, abyste nebyli označeni za překupníky. I štěně tak musí mít své cestovní doklady.

Při cestování se psem v autě samozřejmě nezapomeňte ani na dostatek vody, jídlo a častější přestávky na venčení (a hodit se může i základní psí lékárnička).

Nakonec myslete také na cestovní doklady pro děti a na cestovní pojištění – to je vaší jistotou, že vás ani drobné zranění nebo nemoc nezruinují. Cestovní pojištění si můžete srovnat prostřednictvím Ušetřeno.cz. Stačí do online kalkulačky zadat všechny potřebné údaje o vás a vaší cestě. Kalkulačka funguje nezávazně a zcela zdarma.

Srovnání cestovního pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.