7/29/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Partnerská půjčka: Jaké jsou její podmínky a specifika?

Pokud si potřebujete půjčit peníze, vyplatí se nejednat zbrkle a promyslet všechny možnosti. Existují totiž způsoby, jak získat půjčku snadněji a rychleji. A jak získat více peněz. Řešením může být například partnerská půjčka, která je u mnoha bank výhodnější než půjčka pro jednotlivce. Nabízejí ji navíc i některé nebankovní společnosti.

partnerská půjčka

Co je půjčka pro manžele/partnery?

Partnerská půjčka, manželská půjčka, půjčka pro dva... Tento typ půjčky má různé názvy, ale jeho princip je vždy tentýž – dva lidé společně zažádají o jednu půjčku a zavážou se k jejímu společnému splácení.

Ačkoliv se nejčastěji používá termín partnerská půjčka, nemusí jít nutně o životní partnery. Tuto půjčku si mohou vzít jacíkoliv dva plnoletí a svéprávní lidé. Pokud tedy splní podmínky pro její získání.

Půjčku pro manžele či partnery nabízí mnohé banky i řada nebankovních společností. U některých jde o hypotéku, jiné nabízejí neúčelovou půjčku pro dva, jinde takto můžete získat výhodnější půjčku na bydlení, nákup auta a tak dále.

Podstatné je vědět, že tato půjčka se od jiných nijak výrazně neliší. Musíte o ni požádat (osobně nebo online), doložit bance všechny požadované podklady, počkat na posouzení vaší bonity a úvěruschopnosti a následně společně podepíšete smlouvu, v níž budou jasně uvedeny:

  • úroky,
  • doba splácení,
  • výše měsíční splátky,
  • další podmínky.

Pokud nevíte, kde si o partnerskou nebo jinou půjčku zažádat, vyzkoušejte online kalkulačku půjček na Ušetřeno.cz. Ta vám naznačí, kde to pro vás bude nejvýhodnější.

Zkuste srovnání půjček

Jaká jsou její specifika?

Hlavním rozdílem mezi běžnou půjčkou a partnerskou půjčkou je, že o ni nežádá jednotlivec, nýbrž dva lidé. Zároveň platí, že v tomto případě nejde o žadatele o půjčku a jeho ručitele.

Oba žadatelé jsou v očích banky rovnocenní, oba nesou za dluh stejnou dopovědnost a oba se zavazují splatit ho podle předem sjednaných podmínek.

Oba tedy musí:

  • předložit své osobní doklady,
  • doložit své příjmy,
  • dodat měsíční výdaje.

U obou banka kontroluje záznamy v registru dlužníků.

V případě, že jde o vysokou částku, je možné do půjčky zahrnout i nemovitý majetek a ten u banky dát do zástavy, což je běžné zejména pro hypotéky.

Velmi důležité je u partnerské půjčky i to, kolik je vám banka ochotna tímto způsobem půjčit – typicky totiž půjde o vyšší částku, než na jakou by dosáhl jen jeden z žadatelů. A stejně tak se s ní obvykle pojí i nižší úrok než u jednotlivců.

Obecně platí, že banky považují partnerské půjčky za méně rizikové, a tak u nich nabízejí výhodnější podmínky – vědí totiž, že i kdyby jeden z žadatelů přestal splácet, mohou peníze dál dostávat od druhého. Nebo je nakonec vymáhat od obou současně.

Co je potřeba pro získání partnerské půjčky?

Pro získání partnerské půjčky platí podobná pravidla jako pro žádost o klasickou půjčku. Postup se mírně liší podle toho, jaký typ půjčky si chcete vzít – účelovou nebo neúčelovou. Partnerská půjčka může mít ale třeba i podobu leasingu na auto nebo hypotéky.

Co je tedy potřeba pro získání této půjčky?

  • Věk nad 18 let,
  • svéprávnost,
  • platný osobní doklad,
  • dostatečné a pravidelné příjmy z předchozího období,
  • ne příliš vysoké výdaje z předchozího období,
  • čistý registr dlužníků.

Dále banka posuzuje vaši bonitu a schopnost splácet. Díky spolužadatelství je zpravidla bonita vyšší a na jejím základě může poklesnout úrok. A partnerská půjčka může být výhodnější.

Srovnání půjček

Výhody partnerské půjčky

Manželská půjčka nebo půjčka pro dva má celou řadu předností. A vždy je u ní vyšší šance, že ji získáte, než kdybyste žádali samostatně. K jejím hlavním přednostem patří:

  • možnost získání vyšší půjčky,
  • nižší úrok,
  • rozložení splátek mezi dva partnery,
  • delší doba splatnosti (a tím i nižší měsíční splátka),
  • možnost předčasného splacení (u většiny bank),
  • určení nejen pro manžele, ale jakoukoliv dvojici.

Pokud váháte, kde si zažádat o partnerskou půjčku nebo jinou půjčku, můžete vyzkoušet online kalkulačku na Ušetřeno.cz. Díky ní zjistíte, která banka nabízí nejvýhodnější půjčku na auto nebo třeba půjčku na bydlení.

Nevýhody partnerské půjčky

Vše má i své nevýhody a partnerská půjčka není výjimkou. Ne pro každého se hodí a někomu se zkrátka nemusí vyplatit. Nebo její negativa poznáte až posléze, když váš partner přestane platit.

Nefunguje to totiž tak, že vy splácíte půlku dluhu a on tu druhou – oba na sebe berete tíži celého dluhu a bance je úplně jedno, kdo z vás ho zaplatí.

Jaké jsou hlavní nevýhody partnerské půjčky?

  • Ručení stejnou mírou u obou žadatelů,
  • nutnost pravidelného příjmu před žádostí,
  • vyšší sankce a pokuty při porušení smlouvy.

Kdo ji nabízí?

Pokud si zažádáte o hypotéku a chcete si ji vzít jakožto manželé, je to také partnerská půjčka. V tom případě lze s klidem říci, že partnerskou půjčku nabízejí všechny velké tuzemské banky.

Stejně tak si u mnoha bank můžete ve dvou zažádat o vysokou půjčku, na niž byste sami nedosáhli. Někde ji považují za půjčku pro dva, jinde jí dávají odlišný název.

Pozor si ovšem dávejte na to, pokud jste v manželství a chcete si půjčit bez vědomí svého partnera. To banky i nebankovní společnosti také umožňují, ale nejvyšší možná částka je omezená – u každé instituce je jiná, ale obvykle nelze požádat o více než 300 až 500 tisíc korun. V tu chvíli se ovšem dluh stává součástí společného jmění manželů a jeho nesplácení zatíží oba partnery.

Na Ušetřeno.cz si můžete snadno srovnat neúčelové půjčky nebo třeba půjčky na bydlení. V online kalkulačce také rychle zjistíte, u které banky se vám vyplatí konsolidace půjček.

Nezávazné srovnání půjček

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.