12/29/2023, Beáta Dolbová, Ušetřeno.cz

Parcelní číslo

V rámci evidenčního systému nemovitostí slouží parcelní číslo jako klíčový identifikační prvek pro jednotlivé pozemky a nemovitosti. Parcelní číslo je důležité pro správnou identifikaci a evidenci pozemků, ať už se jedná o stavební pozemky, zahrady, nebo ornou půdu. V tomto článku se podíváme na význam parcelního čísla, jak zjistit číslo parcely podle adresy a naopak – jak zjistit adresu podle parcelního čísla.

Parcelní číslo

Srovnejte si hypotéky online

Co je to parcelní číslo? 

Parcelní číslo je unikátní číselné označení, které je přiděleno každému pozemku nebo nemovitosti v rámci katastru nemovitostí. Parcelní číslo slouží k jednoznačné identifikaci a evidenci pozemku a obsahuje informace o jeho umístění a charakteru.

Jak zjistit parcelní číslo podle adresy? 

Pokud potřebujete zjistit parcelní číslo konkrétní nemovitosti na základě adresy, můžete využít veřejně dostupných katastrálních map nebo webových stránek katastrálního úřadu. Stačí zadat adresu nemovitosti do vyhledávacího pole a systém vám zobrazí informace o parcelním čísle a další údaje.

Srovnejte si hypotéky online  

Jak zjistit adresu podle parcelního čísla? 

Pokud potřebujete zjistit adresu nemovitosti na základě známého parcelního čísla, můžete kontaktovat katastrální úřad nebo využít online vyhledávací nástroje. Zadejte parcelní číslo do vyhledávacího pole a systém vám zobrazí adresu a další informace o dané nemovitosti.

Příklad číselného označení parcel

Parcelní číslo je tvořeno čísly a lomítkem, které odděluje část čísla, která označuje parcelu, od části, která označuje číslo parcely v rámci pozemku. Například parcelní číslo 123/1 znamená, že se jedná o první parcelu na pozemku s číslem 123. V katastru nemovitostí se pak uvádí desetimístným kódem.

Nevlastníte nemovitost, ale rádi byste? Zkuste naši online hypoteční kalkulačku, která vám srovná nabídky a ceny hypoték, a vy hned uvidíte, na jaký úrok se můžete dostat. 

Srovnejte si hypotéky online  

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.