6/18/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Výměna autoskel: Jak na to?

Prasklé autosklo není jen kdovíjaká nepříjemnost. Ačkoli se může opticky jevit jen jako drobnost, nevyplatí se podcenit. Naštěstí není oprava praskliny na čelním skle nic, co by se v mnoha případech nedalo rychle a levně opravit. Povíme vám, kdy a jak na to.

Oprava autoskel

Může to být jen drobný kamínek odražený od vozovky, drobnost spadlá z korby před vámi anebo jen příliš pevná větvička keře u cesty. Stačí málo a na vašem čelním skle se objeví prasklina. Co s ní? 

Naštěstí nemusíte hned brát do ruky palici a dokončit zbytek práce. Existuje totiž oprava čelního skla scelením, které vám v mnoha takových případech může pomoct. 

Výměna autoskla je nutná tehdy, pokud je prasklina větší než zhruba pět centimetrů, nebo sahá až ke kraji skla. V opačném případě je oprava skel u auta možná. 

Srovnejte si povinné ručení online

Cena opravy autoskla

Opravy čelních skel už se dnes nedělají jen ve specializovaných servisech, ale často vám je udělají i v běžných dílnách. Tam vám také poradí, jestli lze sklo scelit, nebo je nutná výměna

Scelení je metoda, při které se z dutiny praskliny odsaje vzduch, nahradí se speciálním tmelem a vytvrdí UV lampou. Výsledkem by měla být jakási skleněná záplata, která má stejný index lomu, a tak by vás při výhledu neměla rušit a měla mít i potřebnou pevnost a jiné optické vlastnosti neporušeného skla. 

Opravy čelních skel tímto způsobem bývají zpravidla méně nákladné a v servisu je zvládnou na počkání. Scelení vás nejčastěji vyjde řádově od vyšších stovek korun až po zhruba dva tisíce. Naopak celá výměna už se šplhá do tisíců a u dražších modelů i výš. 

Výhodou opravy je také to, že vozidlo kvůli takové drobnosti neklesne na ceně, jako by tomu bylo v případě výměny celého čelního skla. 

Pozor na praskliny v čelním skle

Určitě vám nedoporučujeme jít cestou mávnutí rukou, neboť sebemenší prasklinka na skle se může neblaze projevit na vašem řízení. 

Řidič totiž v takovém případě chtě nechtě strhává pozornost na tento malý detail. Ještě horší pak je, když řidiče nevhodný odraz světla oslepí v ten nejméně vhodný okamžik. Navíc vrstvené sklo se podílí na pevnosti celé konstrukce vozu a poskytuje mu konstrukční oporu. 

Jízda s poškozeným čelním sklem může být v některých případech dokonce ilegální. Zákon totiž zapovídá jízdu s vozidlem, které má v čelním skle v oblasti výhledu řidiče prasklinu větší než dva centimetry. 

V takovém případě se jedná podle vyhlášky č. 53/2023 Sb. o vozidlo nezpůsobilé k jízdě. Za její porušení hrozí bloková pokuta až 3 500 Kč, ve správním řízení se může sankce vyšplhat až na 10 000 Kč. Navíc můžete dostat až 6 trestných bodů. 

Srovnejte si autopojištění online

Nepodceňte pojištění

V případech, jako je třeba prasklé sklo, oceníte havarijní pojištění. Mnohdy vás nebude stát ročně víc, než na kolik by vás vyšla třeba výměna skla. A přitom pokryje mnohem více nežádoucích událostí, jako je tahle. Zkrátka kdejaké újmy na vašem vozidle. 

Spočítat si můžete i výhodné povinné ručení. Třeba zjistíte, že u toho současného platíte zbytečně moc. Vyzkoušejte naši online kalkulačku a spočítejte si, na kolik by vyšlo havarijní pojištění i povinné ručení právě vás.

Nezapomeňte, že v rámci havarijního pojištění i povinného ručení si můžete sjednat také připojištění čelního skla

Sjednejte si autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.