7/19/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Jak získat dotace v rámci výzvy Oprav dům po babičce?

Bydlíte ve starším domě, který každý rok spolyká spoustu peněz za provoz? O nízké energetické náročnosti jste si zatím mohli nechat jen zdát? Pak se podívejte, jestli nemáte nárok na dotaci z dotačního programu Oprav dům po babičce. Jak ji získat a na co ji můžete použít?

Oprav dům po babičce

Dotační program Oprav dům po babičce

Dotace spadá pod program Nová zelená úsporám (NZÚ) a její smysl je stejný – snížit energetickou náročnost budov a podpořit jejich energetickou soběstačnost. 

Opatření mají za cíl snížit spotřebu energie a zlepšit životní prostředí. Vlastníci domů zase ocení, že ušetří značnou sumu peněz za každoroční provoz domu.

Program Oprav dům po babičce je poměrně nový, spuštěn byl v září 2023 a na rozdíl od NZÚ je zaměřený na starší domy a rekreační objekty. Příjemci dotace mají nárok ještě na speciální bonusy.

Velkou výhodou oproti NZÚ je to, že peníze z dotace obdržíte už předem ve formě zálohy, ne až zpětně. Toto opatření má podpořit v renovacích i mladé rodiny, které zdědily dům, ale nemají momentálně dostatek vlastních financí na realizaci rekonstrukce.

Dalším cílem dotace je zvýšit využití stávajícího fondu bydlení. Řada rodinných domů je neobydlená (podle Českého statistického úřadu to je přibližně 17 % rodinných domů) jen z toho důvodu, že je majitelé nemohou zrekonstruovat. 

Pokud se je podaří opravit tak, aby je mohly rodiny opět využívat k bydlení, nebude potřeba vyčlenit tolik zemědělské půdy na stavbu nových nemovitostí.

A nenechte se zmást názvem, dům samozřejmě nemusí být po babičce, abyste mohli dotaci získat.

Potřebujete půjčku na opravy v domě?

Kdo může dotaci Oprav dům po babičce získat?

Jako u každého dotačního programu je nutné splnit řadu podmínek, abyste na peníze z dotace měli nárok. Podrobné pokyny najdete na webu www.novazelenausporam.cz. Podívejme se na ty nejdůležitější požadavky, bez jejichž splnění dotaci nezískáte.

Podmínky získání dotace Oprav dům po babičce

  • Vlastníte rodinný dům nebo rekreační objekt, který využíváte k trvalému bydlení, a můžete s ním nakládat v plném rozsahu.
  • Dům musí být starší víc jak 10 let (žádost o stavební povolení u něj musí být vydána před 1. 7. 2013) a musí se nacházet v ČR.
  • Budova musí splňovat definici rodinného domu ještě minimálně následujících 10 let od poskytnutí dotace a po stejnou domu ji musíte vlastnit a všichni členové domácnosti v ní musí mít trvalé bydliště (výjimkou jsou jen děti, které se během této doby osamostatní).
  • Jste ekonomicky aktivní – zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ (nelze žádat na IČO, je nutné žádat jako fyzická osoba nepodnikající), pracující důchodce, pracující student nebo jste na mateřské dovolené (pozor, rodičovská dovolená se nepočítá).
  • Nemáte dluhy vůči státu a nejste v exekuci.
  • Na dům musíte žádat dotaci na zateplení (bez komplexního zateplení nemůžete žádat podporu jiných úsporných opatření).
  • Dříve platilo, že žadatel nesměl vlastnit jinou nemovitost, ale tato podmínka byla zmírněná. Od 1. června 2024 smí domácnost žadatele vlastnit nebo spoluvlastnit jednu další nemovitost určenou k bydlení. 
  • Dům zatím nebyl podpořen jinou dotací.

Na co je možné dotaci získat a v jaké výši?

Podmínkou dotace je realizace optimálního zateplení, díky kterému dosáhnete požadovaných energetických úspor. 

Zateplení ale musí být opravdu komplexní, tj. výměna oken, dveří a zateplení obvodových konstrukcí na obálce budovy. Pokud byste zateplili jen zdi a nechali stará okna, dotaci nezískáte.

Doporučujeme pročíst si předem všechny požadavky na zateplení (na webu Nová zelená úsporám), včetně požadovaných technických parametrů, abyste měli jistotu, že podmínky splňujete.

Dotaci je možné využít i na trvale nainstalovanou stínící techniku, která sníží tepelné zatížení místností.

Na zateplení můžete získat až 1 milion korun, dotace vám může pokrýt maximálně 50 % nákladů (tedy milion získáte, když celkově vás zateplení přijde na dva miliony korun). Výše dotace se stanovuje podle plochy zateplení.

Pokud podmínku zateplení splníte, můžete čerpat podporu na další úsporná opatření, jako je: 

Tabulka výše dotací na jednotlivá úsporná opatření

Úsporné opatřeníMaximální výše dotace
Výměna zdrojů tepla a teplé vody140 000 Kč
Fotovoltaika200 000 Kč
Rekuperace105 000 Kč
Nádrž na dešťovku105 000 Kč
Zelená střecha 100 000 Kč
Systém pro využití tepla z odpadní vody50 000 Kč
Dobíjecí stanice 15 000 Kč
Solární ohřev vody 60 000 Kč

Zdroj: www.novazelenausporam.cz, údaje platné ke dni 21. 6. 2024.

Dotaci můžete využít i v případě, že původní dům už nebude možné opravit a budete ho muset strhnout a na jeho místě vybudovat dům nový.

Bonusy dotačního programu Oprav dům po babičce

Program nabízí i několik dotačních bonusů na podporu mladých rodin nebo rodin ze znevýhodněných regionů. 

Získat navíc můžete:

  • rodinný bonus 50 000 Kč za každé nezletilé dítě (případně za nezaopatřené dítě do 26 let),
  • 10 % z celkové výše dotace, pokud žijete v znevýhodněném regionu (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj nebo některé vybrané obce z ostatních krajů,
  • kombinační bonus 10 000 Kč za každé opatření nad rámec zateplení (musíte o všechna opatření zažádat společně v jedné žádosti),
  • bonus za environmentálně šetrné řešení projektu až 30 000 Kč.

Můžete si zažádat o zvýhodněný úvěr

A bonusy ještě vaše výhody nekončí. Jak bylo zmíněno, program chce podporovat zejména rodiny, které by si jinak kompletní rekonstrukci domu nemohly dovolit. 

A protože nějaká finanční spoluúčast je vždycky nutná (například alespoň polovinu ceny zateplení musíte zaplatit ze svého), myslí program i na to, kde zbývající finance seženete.

U dotačního programu Nová zelená úsporám musíte z nabídky bank využít standardní půjčky

U programu Oprav dům po babičce máte nárok získat od bank a stavebních spořitelen zvýhodněný úvěr, který vám pokryje rozdíl mezi dotací a skutečně zaplacenou částkou. Navíc máte nárok na dotační poradenství.

Jaké nabízí zvýhodněný úvěr podmínky?

  • Garantovaný nízký úrok po celou dobu splatnosti (výše RPSN pro rok 2024 je maximálně 3,5 %),
  • fixace úroky minimálně na 5 let,
  • splatnost až 20 let,
  • není nutné zastavovat nemovitost.

Poskytnutí zvýhodněné půjčky ale není automatické, banky posoudí vaši žádost standardním způsobem, kdy zohlední vaši celkovou bonitu a úvěruschopnost, což obnáší i kontrolu v registru dlužníků.

Seznam bank a spořitelen, které zvýhodněný úvěr poskytují, najdete na www.novazelenausporam.cz.

Ze zvýhodněného úvěru je možné financovat jen úsporná opatření z programu. Pokud budete chtít renovaci rozšířit a vybudovat si zrovna novou koupelnu nebo pořídit do kuchyně novou linku, pak zvolte běžnou bankovní půjčku.

Potřebujete půjčku? Podívejte se na naše online srovnání půjček. Snadno tak zjistíte, kde získáte nejvýhodnější půjčku a budete si ji moct rovnou sjednat.

Srovnejte si půjčky online

Kdy můžu zažádat o dotaci Oprav dům po babičce?

Žádost o dotaci můžete podat kdykoliv před zahájením prací, v jejich průběhu i po jejich ukončení. Od schválení dotace máte 2 roky na to, abyste úsporná opatření zrealizovali, musí to však být nejpozději do 30. 6. 2028.

Příjem žádostí byl zahájený v září 2023 a je možné zažádat i zpětně na opatření, která byla zrealizována od 1. 1. 2021 (v tomto případě ale musí zateplení probíhat i po 17. 07. 2023).

Jak mám zažádat o dotaci z programu Oprav dům po babičce?

Žádost o dotaci se podává online přes Agendový informační systém SFŽP ČR (AIS SFŽP ČR). 

V tomto systému si můžete žádost podat i spravovat sami nebo můžete pověřit jinou osobu (existuje řada specializovaných firem, které nabízí podání a vyřízení žádosti o dotaci za vás).

Co budete potřebovat?

Další požadavky se již liší podle toho, na co konkrétně chcete dotaci čerpat (například fotodokumentace zdroje tepla, souhlas provozovatele kanalizace, vyúčtování spotřeby elektrické energie a další).

Kdo může renovaci domu provést?

Jednotlivá opatření si můžete realizovat svépomocí nebo pomocí specializovaných firem.

Jak proběhne kontrola hotové renovace domu?

Po skončení všech prací musíte v systému AIS SFŽP ČR doložit dokumenty, kterými prokážete, že opatření splňují podmínky pro získání dotace.

Budete potřebovat posudek vypracovaný oprávněným zpracovatelem odborného posudku.

Soupis všech potřebných dokumentů najdete opět na www.novazelenausporam.cz.

Spočítejte si pojištění nemovitosti online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.