5/13/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Nabourané auto na parkovišti: Jak postupovat?

Na přecpaných parkovištích může dojít k poškození vozu během vteřiny. Poradíme vám, jak se v situaci, kdy dojde ke škodě na vašem voze, zachovat, po kom vymáhat škodu, je-li viník neznámý, nebo co dělat, pokud nabouráte cizí auto vy.

Nabourané auto na parkovišti

Odřené auto na parkovišti zažil téměř každý

Pokud jste i vy zjistili, že vám někdo během nákupů stihl odřít váš milovaný vůz, pak vás možná uklidní, že tuto zkušenost má 9 z 10 řidičů. 

Nejčastěji k poškození vozu dochází při parkování, couvání nebo otevírání dveří. Bohužel nabourání auta na parkovišti většina lidí neřeší a z místa odjede, aniž by se pokusili spojit s majitelem poškozeného vozu. 

Možná ani neví, že se tak dopouštějí dopravního přestupku ujetí od dopravní nehody. Pokud i vám někdo poškodil auto, pak se řešení odvíjí právě od toho, zda se viník přiznal, nebo ne.

Když se viník přiznal

Jestliže jste měli štěstí v neštěstí a auto vám odřel férový řidič, bude všechno o moc snazší. V tom případě totiž společně sepíšete klasický záznam o nehodě a škoda na vašem voze bude pokryta z povinného ručení viníka i v případě, že vy nemáte sjednané havarijní pojištění

Pokud je už pouhým odhadem poškození vozu menšího rozsahu (nepřekračuje částku 100 000 Kč a zároveň nedošlo ke zranění), není třeba na místo volat policii. Pojistnou událost poté viník nahlásí u své pojišťovny, která vám vzniklou škodu uhradí.

Najděte si povinné ručení online

Viník neznámý nebo nespolupracuje

Bohužel častější praxí je, že se s viníkem nehody tak jednoduše nedomluvíte, případně ho vůbec nezastihnete. Pokud se s vámi druhý řidič dohaduje a svoji vinu odmítá uznat, pak vám nezbyde nic jiného než na místo zavolat policii, která celou věc vyřeší. 

Stejně tak budete potřebovat pomoc policie i v případě, kdy je pachatel neznámý a vy se chcete domoci svých práv. Navíc s vámi policisté sepíší protokol, který vám může usnadnit následné jednání s pojišťovnou při řešení pojistné události. 

Viník může být usvědčen na základě svědectví nebo také kamerových záznamů, většina veřejných parkovišť u obchodních center je kamerami vybavena. 

Přesto se může stát, že viník nebude nalezen. V tom případě můžete spoléhat pouze na havarijní pojištění, protože vaše povinné ručení tyto případy nekryje. Pokud havarijko sjednané nemáte, bude bohužel oprava vozu pouze na vás a vaší peněžence.

Naboural jsem auto na parkovišti a ujel jsem

Možná jste tím viníkem dokonce vy sami a nechali jste po sobě na parkovišti odřené cizí auto. V tom případě jste se dopustili přestupku ujetí od nehody, a je-li věc již v řešení policie, budou vás nejspíš čekat nepříjemnosti. 

Může vás čekat pokuta ve výši až 5 000 Kč a trest ve formě až sedmi trestných bodů. Rozhodně proto doporučujeme neodjíždět, ale naopak se pokusit najít majitele poškozeného vozidla, případně policisty rovnou zavolat. 

Nejen že tento způsob řešení je čestný, ale hlavně legislativně správný. Škodu navíc nebudete platit vy, nýbrž ji pokryje vaše povinné ručení.

Neřešte nabourání auta na parkovišti papírkem

Mnozí z řidičů si myslí, že pokud někomu odřou auto nebo ho tzv. ťuknou, vše vyřeší vzkaz za stěračem s kontaktními údaji. Takový papírek může snadno uletět nebo spadnout, především ale takový postup neodpovídá předpisům a celá věc může být i tak posuzována jako ujetí od nehody

Pokud spěcháte a nechce se vám čekat, v obchodních centrech se můžete obrátit na informace, kde mohou majitele poškozeného vozu zkusit vyhlásit rozhlasem. S dotyčným poté vyplníte záznam o nehodě a vy tak budete mít čisté svědomí.

Nabourání auta na parkovišti a havarijní pojištění

Máte-li pro svůj vůz sjednané havarijní pojištění a viník je neznámý, nemusíte volat na místo policii a celá věc pro vás bude značně jednodušší. 

Jedná se totiž o poškození z havárie a k nahlášení této pojistné události nepotřebujete doložit policejní protokol. 

Rozhodně ale i tak přivolání policistů zvažte, může to řešení škodní události značně urychlit. Navíc pokud je škoda na voze vyšší než 5 000 Kč, jedná se už o trestný čin. Celou věc poté jednoduše nahlásíte své pojišťovně.

Povinné ručení vs. havarijní pojištění

Možná vás zajímá, proč vám při nabourání vozu na parkovišti nepomůže vaše povinné ručení. Jednoduše proto, že povinné ručení kryje škody, které způsobíte vy druhým v rámci dopravní nehody

V tom případě za vás povinné ručení uhradí újmu na zdraví i majetku oběti nehody, a právě proto je toto pojištění ze zákona povinné a musí být uzavřeno na každé vozidlo

Pokud si nejste jistí, zda je vaše povinné ručení správně nastaveno (jedná se především o limity pojistného plnění), doporučujeme využít naši online kalkulačku autopojištění, která vám nabídky povinného ručení přehledně srovná, a vy si tak budete moci vybrat to, jež vám bude sedět nejlépe. 

Nezapomínejte však na to, že toto pojištění řeší škody druhých a nevztahuje se na vás ani na váš vůz. Od toho je tu havarijní pojištění.

Havarijní pojištění

Právě proto se havarijko vyplatí, a to především u novějších a tudíž i dražších vozů, kde se i oprava laku při malém poškrábání může nehezky prodražit. 

Havarijní pojištění navíc můžete jednoduše přizpůsobit svým potřebám podle toho, jak a kde své vozidlo nejčastěji využíváte. 

Při denním projíždění lesy a přírodou využijete například pojištění střetu se zvěří nebo pojištění přírodních živlů. Pro život ve městě je naopak výhodné pojistit se proti vandalismu nebo odcizení vozu

Oba typy autopojištění můžete uzavřít v klidu z pohodlí domova, a to včetně navolení doplňkových připojištění, prostřednictvím naší online kalkulačky. A potom už budete moci zaparkovat přímo u vchodu svého oblíbeného hypermarketu bez obav.

Srovnejte si autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.