5/2/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Dobíjecí stanice pro elektromobily: Vše, co o nich potřebujete vědět

Počet dobíjecích stanic pro elektromobily se stále zvyšuje, a tak si mohou jejich řidiči užívat bezstarostnou jízdu. Kolik veřejných nabíječek v České republice vůbec funguje, jaké existují typy a jak můžete využít domácí nabíjení elektromobilu? Na to všechno známe odpověď.

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Jaké jsou možnosti nabíjení elektromobilu?

Majitelé elektromobilů mají v Česku hned několik možností, jak svůj vůz nabít. Tou první, kterou by měli využít všichni majitelé těchto aut na alternativní pohon, je domácí nabíječka, tzv. wallbox. Vůz tak jednoduše nabijete přes noc a ráno můžete vyrazit bez nervů. 

Druhou možností je dobíjení vozu v průběhu cesty pomocí veřejných dobíjecích stanic, které mají stále vyšší výkon, takže nabíjení už nemusí trvat příliš dlouho.

Veřejné dobíjecí stanice

Síť veřejných nabíjecích stanic pro elektromobily je v České republice poměrně hustá a dokonce počet dobíjecích bodů přesáhl celkový počet čerpacích stanic pro vozy se spalovacími motory

K roku 2024 existuje více jak 4 300 dobíjecích bodů na 2 300 stanicích. Díky tomu patří Česku 13. pozice v hustotě nabíječek v rámci EU. 

Kde najít veřejné nabíječky?

Dobíjecí stanice se nachází na velké části čerpacích stanic, ať už mimo dálnice, nebo v jejich okolí. Na dálnici dokonce narazíte na jejich speciální označení se symbolem elektrické nabíječky a vozu, který je umístěn v pravém horním rohu cedule, která o čerpací stanici informuje.

Dále bychom dobíjecí stanice našli v areálech obchodních center, podobně jako u některých supermarketů nebo na pozemcích, které vlastní energetické firmy s vlastní sítí nabíječek. 

Nejhustší síť nabíječek má Praha, Středočeský kraj a Jihomoravský kraj. 

Jaké jsou typy veřejných dobíjecích stanic?

V rámci dobíjecí stanice elektromobil nabijete v několika typech. Zjednodušeně se rozdělují na rychlonabíjecí a standardní, ale označení je o něco složitější.

Typ nabíječkyVýkonRychlost nabití
AC3,7 až 22 kW3,5 až 4 hodiny
DCAž 350 kW20 až 30 minut do 80 % kapacity baterie
UltrarychléAž 800 kWDo 10 minut

Zdroj: allianz.cz; pozn.: Rychlost nabíjení se odvíjí od kapacity vaší baterie a výkonu dobíjecí stanice.

Srovnejte si povinné ručení pro elektromobil online

Cena nabíjení elektromobilu

Cena za dobíjení elektromobilu se odvíjí od provozovatele dobíjecí stanice. Platí ale obecné pravidlo, že čím nižší výkon nabíječka má, tím méně za nabíjení zaplatíte. Ceny se uvádějí v korunách za každou kWh.

Existují také slevy pro majitele elektromobilů, kteří se registrují například u energetické společnosti a využívají k nabíjení jejich aplikaci i dobíjecí stanice. 

Kolik zaplatíte u nabíjecích stanic?

Typ nabíjecí stanicecena za kWh
AC stanicecca 10 Kč 
DC stanicecca 15 Kč
Ultrarychlá stanicecca 20 Kč (+ další poplatky za nabíjení nad limity času a kapacity, cca 2 Kč za minutu)

Zdroj: elektrickevozy.cz; pozn.: Jde o průměr cen pro neregistrované uživatele nabíjecích stanic největších provozovatelů.

Domácí nabíjecí stanice pro elektromobily

Domácí nabíjecí stanice, tzv. wallboxy, mají obrovskou výhodu  v tom, že si vůz nabijete například během noci nebo přes den, pokud víte, že zůstanete doma. Na cestu tak můžete vyjet s plnou kapacitou baterie. 

Nemusíte tedy baterii do plna nabíjet z veřejné nabíječky, čímž výrazně ušetříte na každodenních provozních nákladech za svůj elektromobil. 

Jaké jsou typy domácích nabíječek pro elektromobily?

Také v domácích podmínkách můžete využít několik způsobů nabíjení, a sice:

  • Wallbox na stěně nebo stojanu
  • Klasická zásuvka (AC nabíjení do 200 V)
  • Průmyslová zásuvka do 400 V

Některé způsoby nabíjení mají své výhody, jiné zase nevýhody. Ideálním a nejběžnějším řešením je pořízení wallboxu, který je nabíjení vašeho elektromobilu nejlépe uzpůsoben.

Pokud se rozhodnete nabíjet přes klasickou zásuvku, počítejte s tím, že její výkon nebude dostačující a kvůli tomu můžete elektromobil dobíjet klidně i dva dny. 

Rychlejší je průmyslová zásuvka, která ale může zkratovat síť vaší domácnosti. 

Využijte výhodné tarify a státní příspěvky

Jako všechny moderní technologie, tak i nabíjení elektromobilu v domácím prostředí něco stojí. Jednak musíte zaplatit za pořízení samotné nabíječky (wallbox se dá pořídit v rozmezí 10 tis. až 80 tis. Kč), jednak si připlatíte za spotřebu elektrické energie

Abyste na obojím ušetřili, je možné k nákupu domácí elektro nabíjecí stanice využít státní podporu v rámci programu Nová zelená úsporám

No a z pohledu elektrické energie si pak zajistit výhodnější dvoutarifní sazbu D27d, kdy lze elektromobil nabíjet v hodinách, ve kterých odebíráte mnohem levnější proud. 

Jak pojistit elektromobil?

Cena elektromobilu je samostatná kapitola. Není zrovna nejnižší, ale právě elektromobily se mohou prozatím spolehnout na nižší pojistné v rámci povinného ručení, než je tomu u klasických spalovacích motorů. 

Jedním z důvodů je nulová kubatura elektrického motoru a fakt, že se pojišťovny snaží výhodnějším pojištěním motivovat k nákupu těchto ekologičtějších osobních vozidel. 

Naopak více si majitelé elektromobilů připlatí za havarijní pojištění a to z důvodu nákladných oprav a náhradních dílů, včetně samotné baterie.

Chcete zjistit, kolik vás může pojištění elektromobilu stát? Využijte k tomu náš srovnávač povinného ručeníhavarijního pojištění. Nastavení rizik a limitů je jen na vás, stejně jako sjednání výhodné pojistky. 

Sjednejte si výhodné autopojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.