8/13/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Mikrospánek za volantem: Jak mu předejít?

Mikrospánek je strašákem všech řidičů, kteří mají před sebou delší cestu. Obzvlášť zákeřný je mikrospánek v létě, a to kvůli vysokým teplotám, které člověka snadno vyčerpají. Jak poznat příznaky přicházejícího mikrospánku a jak mu účinně předcházet? 

Mikrospánek

Co to je mikrospánek?

Mikrospánek je definován jako krátká epizoda spánku, která obvykle trvá od několika milisekund až po několik desítek vteřin. Během této doby člověk ztratí vědomí a kontrolu nad svými smysly, prakticky se jedná o stav jako při klasickém spánku.

Mikrospánek se často objevuje ve chvílích, kdy je vykonávána monotónní činnost. Může nás tak přepadnout při sledování televize, účasti na nudné schůzce nebo při dlouhé přednášce ve škole. Zde se po většinou nejedná o nic vážného, i když usnout na nějaké důležité schůzce nemusí vyvolat u protistrany úplně pozitivní dojem.

Kde může mít mikrospánek daleko horší následky? Například za volantem auta.

Hledáte pojištění pro svůj vůz?

Proč věnovat mikrospánku pozornost?

Právě při dlouhém řízení nastává mikrospánek velmi často. Navíc se jedná o činnost, která vyžaduje po celou svou dobu 100% soustředění. Jediná sekunda nepozornosti může vést k vážné dopravní nehodě.

Statistiky ukazují, že mikrospánek bývá častou příčinou dopravních nehod. České Centrum dopravního výzkumu eviduje od ledna do května roku 2024 celkem 614 incidentů, jejichž příčinou byl právě mikrospánek.

Mikrospánek je nebezpečný hlavně z toho důvodu, že člověka přepadne zcela náhle a často si ho ani neuvědomí. Důležité je proto sledovat přicházející příznaky.

Jaké jsou příznaky mikrospánku?

Přicházející mikrospánek je velmi těžké rozeznat a může za volantem přepadnout i velmi zkušené řidiče.

Mezi typické příznaky patří:

  • Těžká víčka, časté mrkání, pálení očí
  • Krátkodobá ztráta pozornosti, zapomenutí několika posledních sekund
  • Pocity dezorientace a zmatení
  • Opakované zívání
  • Neschopnost zaměřit se a koncertovat se na silnici
  • Špatný odhad vzdálenosti

Jak mikrospánku zabránit?

Velmi důležitá je prevence mikrospánku. Mezi to nejdůležitější patří dostatek klasického spánku. A to jak toho pravidelného, tak toho, který přímo předchází případné delší cestě.

Při řízení je důležité dělat pravidelné přestávky, při kterých by se měl člověk občerstvit, protáhnout a projít se. Pauzy by se měly konat ideálně každé dvě hodiny a měly by trvat alespoň 15 minut.

Další nezbytnou věcí je dodržování pitného režimu v průběhu cesty a také konzumace lehkých jídel. Naopak pokud si dáte svíčkovou a vyrazíte na cestu, tak pravděpodobnost mikrospánku rozhodně nesnížíte.

Důležité je taky udržovat příjemný vzduch uvnitř automobilu. Proto je potřeba pravidelně během jízdy větrat a v létě se vyplatí využívat klimatizaci.

Určitě je jednoduší cestovat s někým, kdo vás může při řízení vystřídat. Komunikace s dalšími lidmi během cesty vás také udrží v bdělosti.

Dnešní automobily mají spoustu asistenčních systémů, které kontrolují, zda jedete ve správném pruhu, a některá auta umí v případě mikrospánku dokonce i zastavit automaticky. Zkontrolujte si proto před jízdou, zda máte všechny tyto systémy zapnuté a správně vám fungují.

Co na mikrospánek nezabírá?

Krátkodobě může zvýšit pozornost i kofein ve formě kávy nebo energetického nápoje. Nicméně to není dlouhodobé řešení na celou cestu a většinou po nich následuje propad pozornosti. 

Sporné jsou i účinky hudby. I když může krátkodobě zvýšit bdělost, tak její dlouhodobý poslech může být monotónní a vést právě k mikrospánku.

Pojistěte se před dlouhou cestou

Nehoda způsobená mikrospánkem může v tom lepším případě skončit škodou na majetku. V tom horším i škodou na zdraví, což se bohužel u nehod tohoto typu často děje.

S nehodami souvisí také peněžní zátěž související s vyrovnáním se s následky. Před finančními následky škod, které způsobíte někomu jinému na zdraví nebo majetku, vás ochrání povinné ručení, což je pojištění, které musí mít ze zákona sjednáno každé vozidlo pohybující se na pozemních komunikacích.

Před škodami, které si způsobíte na vlastním voze vás může ochránit havarijní pojištění. Jeho sjednání již není povinné, a proto ho řada řidičů často zanedbá. Může vám však ušetřit značné množství peněz.

S oběma druhy pojištění vám můžeme pomoci. Máme připravenou kalkulačku autopojištění, která vám najde to nejlepší pojištění na míru.

Spočítejte si autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.