6/11/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Jak na bezpečnou likvidaci vosího nebo sršního hnízda?

K letní pohodičce patří i vychlazené pivo nebo zmrzlina a truhlíky v oknech osázené voňavými letničkami. To vše bohužel přivolává i nezvané návštěvníky – vosy a sršně. Zvlášť jejich hnízda v blízkosti lidských obydlí mít nechceme. Jak se tedy zbavit vos a sršní a bezpečně zlikvidovat vosí nebo sršní hnízdo? A víte, že na tento problém myslí i pojištění majetku?

likvidace vosího hnízda

Klíčová je znalost chování vos a sršní

Pokud se budete chtít do likvidace vosího či sršního hnízda pustit sami, musíme vědět, jak se kolonie vos a sršní v přírodě chovají. 

Nejčastěji se u nás setkáte s vosou obecnou, vosou útočnou a sršní obecnou. Sršni asijské se věnovat nebudeme, ačkoliv se v ČR již taky vyskytla. Hnízdo sršní asijských se však určitě nepokoušejte likvidovat sami. Pokud budete mít podezření na jejich hnízdo, nahlaste to na e-mail Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (invaznidruhy@nature.cz), která se o problém už postará.

TIP: Víte, jak rozeznat sršeň asijskou od sršně obecné? Naše domácí sršeň obecná je o něco větší a má jednobarevné tmavší červenohnědé nohy. Menší sršeň asijská má nohy výrazně dvoubarevné – horní polovina je tmavá, spodní polovina žlutá.

Sršně i vosy zakládají svá hnízda vždy na jaře, na podzim kolonie vymírá a přežívají jen mladé královny, které na jaře založí hnízdo nové. Ideální je proto zlikvidovat vosí a sršní hnízda na podzim, když už jsou opuštěná (i když obvykle se vosy do starých hnízd nevrací), nebo hned na jaře, když jsou ještě malá. Uprostřed léta jsou hnízda největší, proto je jejich likvidace náročnější a nebezpečnější.

Přes horký letní den je hnízdo velmi aktivní, ovšem navečer se aktivita vos a sršní začíná zmenšovat a vrací se do hnízda na noc. Méně aktivní jsou také v chladných a deštivých dnech. K likvidaci proto využijte dobu, kdy je aktivita v hnízdě malá, tedy brzy ráno, navečer nebo za chladného dne.

Kalkulace pojištění majetku – zajišťuje Top-Pojištění.cz

Kde nejčastěji najdete vosí a sršní hnízdo

Vosy i sršně vyhledávají ke stavbě hnízda podobná místa, což vám pomůže hnízdo najít. Potřebují teplo, sucho, klid a preferují tmavší místa.

Kde hledat vosí a sršní hnízdo?

  • Pod střechou, u střešních trámů nebo pod okapem,
  • na půdě,
  • v dírách v zemi,
  • pod kůrou stromů,
  • u okenních rámů,
  • pod venkovními okenními parapety,
  • v rozích balkonů a teras,
  • v zahradním domku,
  • v dutinách stěn.

Dejte si pozor ale i na méně obvyklá místa, jakou jsou skříňky na balkonech a terasách, duté sloupky plotu nebo zahradní krmítko pro ptáky.

Na existenci hnízda vás obvykle upozorní zvýšený výskyt vos a sršní. Když je budete chvíli pozorovat, pravděpodobně vysledujete, kterým směrem létají, a odhadnete, kde se mohli usadit.

Hnízdo v zemi vás může nečekaně překvapit, když si ho včas nevšimnete. Na domě vám zase vosy způsobí materiální škody (prokousávají se zateplením, ničí fasády).

Jak zabránit vosám a sršním v budování hnízda

Samozřejmě ideální je, pokud se vám na zahradě nebo v blízkém okolí domu a bytu otravný hmyz vůbec nezabydlí. V přírodě mají sršně i vosy užitečnou roli a ve větších vzdálenostech od obydlí nejsou jejich hnízda nebezpečná, protože na lidi neútočí bez důvodů. Bodají, jen když se cítí ohrožení.

Nepříjemnou zprávou pro nás je však to, že za útok považují i přiblížení se k hnízdu. Stejně tak nemají rádi, pokud se jim postavíte do letové dráhy k hnízdu nebo jim zabraňujete ve sběru potravy (rozuměj odháníte je od stolu). A útokem pro ně jsou jakékoliv prudší pohyby, takže pobíhání dětí na zahradě poblíž hnízda reakci pravděpodobně vyprovokuje.

Z těchto důvodů je nejlepší zabránit vosám a sršním už ve vybudování hnízda. Na jaře pečlivě sledujte poletující nové královny a snažte se je odradit od toho, aby si vaše území vybrali za vhodné místo k trvalému pobytu:

  • zavírejte popelnice a odpadkové koše,
  • nenechávejte venku nebo u otevřených oken volně položené potraviny (talíře i sklenice zakrývejte),
  • spravte praskliny na fasádě,
  • utěsněte škvíry u oken a dveří, do oken dejte sítě,
  • odstraňujte ze zahrady popadané ovoce,
  • zasypte díry v zemi,
  • zavěste pasti na vosy (můžete zakoupit nebo vyrobit z plastové láhve),
  • naaranžujte u domu falešné vosí hnízdo (dají se zakoupit, vosy a sršně jsou teritoriální a neuhnízdí se tam, kde už je „obsazeno“), 
  • pořiďte si pachový odpuzovač vos.

Můžete využít i toho, že vosám vadí některé pachy, a vyrobit si domácí pachový odpuzovač. Vosy nemají rády vůni octa, hřebíčku nebo citronové kůry (pomoct může i svíčka s citronovým aroma).

Dalším domácím trikem je nasypat si kávovou sedlinu do nádoby z nehořlavého materiálu (posloužit může i mistička vytvořená z alobalu) a zapálit ji. 

Jak na odstranění vosího a sršního hnízda svépomocí

Přes všechnu snahu jste přece jen hnízdo někde našli? Pak nezbývá než se s ním smířit, nebo se ho pokusit odstranit. 

Likvidace vosího nebo sršního hnízda vyžaduje důkladnou přípravu. Oba druhy hmyzu na vás při likvidaci hnízd mohou zaútočit a způsobit vám kromě bolesti ze žihadel také zdravotní problémy. Kdybyste až při akci zjistili, že jste na vosí jed alergičtí, mohl by pro vás takový útok být fatální. Nebezpečné je i pobodání v oblasti hlavy (okolo očí a úst) a na krku.

Jak se připravit na likvidaci vosího/sršního hnízda

  • Důkladně se oblečte – nikdy nelikvidujte hnízdo v tílku a žabkách. Ne nadarmo chodí profesionálové na akci ve „skafandrech“ (ochranných oblecích a kuklách). Vy si oblečte dlouhé tlusté kalhoty, pevnou bundu a rukavice, uzavřené boty, na hlavu dejte jakoukoliv přilbu, na oči brýle (skvěle poslouží lyžařské nebo potápěčské) a lyžařskou kuklu, pokud ji máte.
  • Myslete na únik – kdyby se něco nepovedlo a vosy na vás vystartovaly, nebudete chtít při útěku zakopávat o dětské hračky, pohozené hrábě nebo o zahradní lehátka. A zabouchnuté dveře taky nepotěší (přivřete je, aby hmyz případně nevlétl dovnitř, ale nezavřete si je úplně).
  • Pád ze žebříku je nebezpečný – proto raději neničte vosy z žebříku. Pokud musíte, vylezte si na něco stabilnějšího.
  • Upozorněte ostatní – rodinu zavřete v domě a jestli u sousedů zrovna probíhá na zahradě rodinná oslava, raději akci odložte, nebo jim alespoň řekněte, ať se na chvíli schovají.
  • Vyberte si vhodnou denní chvíli – ne přes den, ale raději na večer nebo brzy ráno.
  • Kupte si přípravky proti vosám.

Jaký postřik na vosy a sršně zvolit

Na výběr máte mezi spreji a pěnami. Na začátku můžete hnízdo postříkat zmrazujícím sprejem, který způsobí, že vosy a sršně ztuhnou. Zmenšíte tím riziko útoku.

Spreje proti vosám – obsahují insekticidy buď chemické, nebo přírodního původu. Vosy hynou po kontaktu se sprejem. Je možné ho používat i preventivně, protože má dlouhodobý účinek. Postříkejte rámy oken a parapety a balkonové nebo terasové dveře, odradíte vosy od vlétnutí dovnitř. Můžete ho použít i na poletující jedince.

Pěny proti vosám – nastříkejte je na vchod hnízda, pěna ho ihned utěsní a hnízdo obalí, takže vosy nemohou vylétnout. Poté se začne rozšiřovat do hnízda, vosy likviduje okamžitě. Vosy, které přilétnou do hnízda později, uhynou okamžitě po dosednutí na pěnu. Pěna se za několik hodin sama rozloží.

Hnízdo následně můžete odříznout, zavázat do pytle a vyhodit. Výhodou sprejů a pěn je jejich dlouhý dosah (až 6 metrů), takže se nemusíte k hnízdu příliš přibližovat.

Kalkulace pojištění majetku – zajišťuje Top-Pojištění.cz

Likvidace vosího hnízda v zemi

Pokud narazíte na vosí hnízdo v díře v zemi:

  • můžete ho zkusit ucpat drny a trávou tak, aby se vosy nedostaly ven;
  • další možností je zalít hnízdo vroucí vodou (vody musí být velké množství);
  • nastříkat do něj pěnu proti vosám;
  • efektivní jsou i speciální knoty, pomocí kterých hnízdo v noře zapálíte, ale při manipulaci s ohněm buďte obzvlášť opatrní.

Jestli na likvidaci nespěcháte, můžete použít prášek proti vosám, který funguje stejně jako například prášek proti mravencům. Jen ho opatrně nasypte okolo vchodu do hnízda a vosy si ho postupně zanesou dovnitř.

Vždy si před likvidací zkontrolujte, že hnízdo nemá někde druhý východ, aby na vás vosy nečekaně nevylétly.

Likvidace sršního hnízda

Postup bude stejný jako u likvidace visícího vosího hnízda, ale je třeba zvýšené opatrnosti. Sršně totiž umí na rozdíl od vos jed i vystřikovat do dálky až 40 centimetrů a mohly by jím zasáhnout vaše oči.

Sršně nejsou chráněné, což si hodně lidí myslí, takže jejich hnízdo můžete zlikvidovat bez obav z postihu.

Můžu zavolat hasiče?

Hodně lidí má zafixovanou představu, že vosí a sršní hnízdo jim přijedou zdarma zlikvidovat hasiči. Takto to bohužel nefunguje. Hasiči odstraňují hnízda jen na veřejných místech, kde hrozí bezprostřední nebezpečí, takže například u škol, školek, nemocnic a úřadů.

Jestli si na likvidaci hnízda sami netroufáte, musíte zavolat specializovanou firmu.

Zavolejte raději odborníky

Není žádná ostuda nepouštět se do likvidace vosích hnízd na vlastní pěst a zavolat si na pomoc odborníky. Na internetu najdete jistě řadu firem ve vašem okolí, které se na likvidaci obtížného hmyzu zaměřují a zbaví vás vos nebo sršní bezpečně.

Odstranění vosího hnízda vždycky znamená určité nebezpečí. Pokud máte zdravotní potíže se srdcem, s dýcháním nebo jste alergičtí, v žádném případě vosy nelikvidujte sami. Stejně tak raději nezkoušejte odstranit hnízdo na špatně přístupném místě.

Jaká je cena likvidace vosího hnízda?

Zásah odborné firmy vás přijde přibližně na 1 700 Kč, konkrétní cena závisí na velikosti hnízda, na jeho přístupnosti a také na dojezdové vzdálenosti k vám.

Zdá se vám to moc a raději budete riskovat při vlastním neodborném zásahu? Existuje řešení.

S likvidací vosích a sršních hnízd pomůže pojištění majetku

O této možnosti spousta lidí vůbec neví, přitom pojištění majetku myslí na řadu krizových situací, do kterých se doma můžete dostat. Stačí si ho jen správně nastavit.

Součástí pojištění domácnosti jsou i asistenční služby, které vám pomohou, když:

  • si zabouchnete dveře a potřebujete zámečníka,
  • stane se vám havárie s vodou a potřebujete rychle instalatéra,
  • nefunguje vám počítač a potřebujete IT konzultaci,
  • máte doma myši, šváby nebo mravence a potřebujete deratizaci nebo dezinsekci,
  • objevíte u domu vosí nebo sršní hnízdo a potřebujete jeho odbornou likvidaci,
  • máte na zahradě včelí roj a potřebujete ho odchytnout.

Ve všech těchto nepříjemných situacích vám asistenční služba zajistí pomoc a následně vám pojišťovna proplatí zásah či opravu. Vosí hnízdo tak můžete mít odborně zlikvidované zcela zadarmo.

Vždy se obracejte rovnou na asistenční službu, která funguje nonstop, a nehledejte si profesionála sami, protože pojišťovna vám proplatí jen zásah od firmy, se kterou má uzavřenou smlouvu.

Také si při sjednávání pojištění domácnosti ověřte, jestli jsou tyto služby už v základní variantě pojištění, nebo potřebujete rozšířenou variantu.

Pro výběr pojištění majetku můžete využít naši kalkulaci na webu Top-Pojištění.cz. Zadáte jen pár údajů a naši specialisté vám připraví nabídku na míru.

Kalkulace pojištění majetku – zajišťuje Top-Pojištění.cz

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.