8/16/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Levná dovolená u moře může být realitou

Dovolená u moře vás může vyjít na desítky až stovky tisíc korun. Ale pořídit se dá i mnohem výhodněji. Prozkoumali jsme, jestli existuje levná dovolená u moře all inclusive nebo jaká může být levná dovolená u moře s dětmi.

Levná dovolená u moře

Existuje levná dovolená u moře?

Léto je obdobím, kdy si svou dovolenou čerpá největší procento lidí. A řada z nás vyráží k moři. Levná dovolená u moře je ovšem něco, o čem jsme už dávno přestali snít. Smířili jsme se s tím, že pobyt u moře je neskutečně drahý. Možná to tak ale není a jen špatně hledáte nebo svou dovolenou nevhodně plánujete.

Faktem totiž je, že existují destinace, kde může být levná dovolená u moře realitou. A nemusíte při ní bydlet ve stanu a přežívat o chlebu a vodě – může to být klidně i levná dovolená u moře all inclusive. Stačí jen vědět, jak a na čem můžete ušetřit a kdy a co zařídit, aby vás dovolená stála co nejméně.

Kam k moři na Vánoce?

Sjednejte si cestovní pojištění

Nejoblíbenější destinace Čechů

Na letní dovolenou můžete vyrazit kamkoliv. Třeba křížem krážem po Česku, stopovat po Evropě, vydat se pěšky po Svatojakubské cestě do Španělska nebo zkrátka jako velká část dovolenkářů zamířit za zaslouženým odpočinkem k moři. A i když moří na světě najdeme víc než dost, Češi si oblíbili především několik destinací, do nichž každoročně míří desetitisíce až stovky tisíc z nás.

Mezi jedny z nejoblíbenějších zahraničních lokalit Čechů patří:

Pobyty Čechů v zahraničí v roce 2022

Češi v zahraničí v roce 2022Celkem
Pobyty „na vlastní pěst“2,9 milionu lidí
Pobyty s cestovní kancelářípřes 2 miliony lidí
Individuální vs. organizované zájezdy58 % vs. 42 %
Celkem výjezdů do zahraničí5,3 milionu
Průměrná cena zahraničního pobytu16 030 Kč
Průměrná cena za 1 den v zahraničí1 838 Kč
Čeští turisté v Chorvatsku846 000 osob
Čeští turisté na Slovensku631 000 osob
Čeští turisté v Egyptě470 000 osob

Zdroj: data pocházejí ze statistik ČSÚ a ERV; vztahují se k roku 2022.

Kde je nejlevnější dovolená u moře?

Můžeme říci, že nejlevnější dovolená u moře bude tam, kam se vydáte na vlastní pěst. Levná dovolená u moře letecky sice také existuje, ale levněji vás to zpravidla vyjde autem nebo autobusem. Levná dovolená u moře all inclusive také není výmysl, ovšem ubytování v kempu či v karavanu a vlastní vaření vám může ušetřit spoustu peněz.

Pokud vynecháte večery strávené v barech a nebudete chodit do nejdražších restaurací, vaše dovolená bude taktéž o poznání levnější. Výhodnější jsou také first minute a last minute zájezdy. A levněji u moře bývá i mimo hlavní „koupací“ sezonu.

Když pomineme, že někdo se na dovolené snaží šetřit a užít si ji levně, zatímco jiní ji berou jako čas hýření, tak se můžeme při porovnávání zaměřit na ceny v různých destinacích. A podle nich lze dobře posoudit, kde je skutečně levná dovolená u moře. Řadí se sem mj. tyto státy:

Srovnejte si cestovní pojištění

Levná dovolená v Chorvatsku

Top destinací pro velkou část Čechů se v posledních letech stalo Chorvatsko. Každoročně tam míří bezmála milion Čechů. A to nejen proto, že je to poměrně blízko, ale i proto, že Chorvatsko je zkrátka levné. Potraviny tam stojí maximálně o pár korun víc než v Česku a ani pohonné hmoty nejsou obvykle výrazně dražší. Spíše než letadlem se do Chorvatska lidé běžně dopravují auty, autobusy či vlaky.

Levná dovolená v Polsku

Baltské moře není tak teplé jako to Středozemní, ale zato u něj není tolik turistů. Možná i proto Čechy tolik láká Polsko. Jezdí se tam nejen za levnými nákupy, ale je tam i levná dovolená u moře. Cestu zvládnete pohodlně autem, případně vlakem. Ubytování bývá výrazně levnější než v jižních zemích a moře má v létě kolem 20 stupňů Celsia.

Levná dovolená v Turecku

Turecko se v posledních letech dere na vrchol zájmu českých turistů. Ačkoliv je to na první pohled luxusní destinace s orientálním nádechem, tak právě pro Turecko je levná dovolená u moře typická. Zvlášť pořídíte-li si ji u cestovní kanceláře jako last minute či first minute. Cenově je to v Turecku podobné jako v Česku a týdenní pobyt tam klidně pořídíte za cenu do 10 000 Kč. Může to proto být i levná dovolená u moře s dětmi.

Cestovní pojištění pro celou rodinu

Levná dovolená v Itálii

Do Itálie jezdí část turistů za památkami, část za koupáním. Případně můžete obojí spojit. Itálie je také celkem levnou destinací a mimo hlavní turistická centra a letoviska se najíte i ubytujete poměrně výhodně. Týdenní pobyt pro jednu osobu tam seženete opět do 10 000 korun, často i za méně. Takže levná dovolená u moře all inclusive je v Itálii možná i pro ty, kteří nemají na rozhazování.

Levná dovolená v Bulharsku

Bulharsko je považováno za jednu z nejlevnějších destinací v Evropě. Řada lidí si ho zamilovala a pravidelně se tam vrací. A není se čemu divit. Dovolená vás tam bude stát v průměru 1 000 korun na den, přičemž ve vnitrozemí je to ještě levnější. Přímořská letoviska přitom nabízejí prvotřídní služby, místní pláže jsou proslavené a dovolenou si užijí malí i velcí, lenoši i příznivci turistiky. V tomto případě je reálná i levná dovolená u moře letecky a je to za všech okolností také levná dovolená u moře s dětmi.

Covid-19 a cestovní pojištění

Situace kolem covidu-19 se už sice víceméně uklidnila, na některých místech světa se ale stále můžete setkat s bezpečnostními opatřeními. Proto doporučujeme před cestou zkontrolovat na stránkách MZV ČR aktuální podmínky pro vstup do země, pravidla pro využívání místní hromadné dopravy atd.

Zároveň je vhodné se pro případ onemocnění covidem-19 v zahraničí správně pojistit. Pomocí naší kalkulačky si za pár minut porovnáte cestovní pojištění, které kryje léčebné výlohy spojené s covidem-19. Chcete vědět víc? Sepsali jsme pro vás ve spolupráci s pojišťovnami ještě odpovědi na nejčastější otázky ohledně krytí léčebných a dalších nákladů spojených s covidem-19.

Kalkulačka cestovního pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.