8/12/2024, Kateřina Novotná, Ušetřeno.cz

Klec pro psa do auta: Jaké jsou její výhody a jak ji vybrat?

Nedáte bez svého čtyřnohého parťáka ani ránu? Berete ho s sebou na výlety, dovolené nebo občas i do práce? Pokud je pro vás auto nejlepší variantou, pak bude třeba vybrat kvalitní klec pro psa do auta a na všechno se pečlivě připravit. Zajistíte tak bezpečnou jízdu psovi i zbylým členům posádky. Na co si dát ještě pozor?

Klec pro psa do auta

Proč převážet autem psa v kleci?

Určitě jste zvyklí se při jízdě autem poutat bezpečnostními pásy a berete to jako samozřejmost. Co ale váš chlupatý miláček? Taky si zaslouží maximálně pohodlnou a bezpečnou jízdu, a to i z hlediska své psychiky.

Přeprava autem může být pro psa stresující záležitostí a klec na psa, ve které má své místečko a je na ni zvyklý, mu pomůže být během jízdy v klidu. A přesně to ocení i ostatní cestující.

Nechceme malovat čerta na zeď, ale co teprve v případě nehody? Při prudkém brždění a nárazu si pes ublíží a může způsobit zranění i ostatním. A to je to poslední, co byste si přáli.

I když klec zabere v kufru auta hodně prostoru a balení na dovolenou se pak může stát náročnějším, její výhody v případě jakýchkoliv nesnází nakonec velmi oceníte.

Výhody psí klece do auta

Umístění psa do klece v autě má nesporné výhody:

  • klec je pro psa místem pro jeho psychickou pohodu a bezpečí,
  • za jízdy vám pes nebude skákat po hlavě a vyrušovat vás od řízení,
  • v případě otevření dveří auta zůstane pes uvnitř vozu a nehrozí jeho zranění, pokud by znenadání vyskočil do silnice,
  • v neposlední řadě i interiér auta zůstane v nedotčeném stavu.

I když by se daly najít i jiné způsoby, jak přepravovat psa v autě, s pečlivostí vybraná psí klec do kufru auta je určitě naprosto nejbezpečnější variantou.

Spočítejte si své havarijní pojištění

Jak správně vybrat klec do auta pro psa?

Pokud se porozhlédnete po internetu či v obchodech, narazíte na řadu tvarů, velikostí i materiálů. Podle čeho se tedy řídit, abyste nekoupili zajíce v pytli a aby vytoužená klec pro psa fungovala přesně tak, jak má?

Bezpečnost psa nade vše

Během nákupu berte v úvahu materiál, ze kterého je klec vytvořena. Nešetřete na svém psím kamarádovi a vyberte kvalitní klec, která je otestována proti nárazu a zaručí vám i psovi absolutní bezpečí.

Drátěná klec není úplně nejlepší volbou, při nárazu auta by se mohla poškodit a rozlámané dráty by nadělaly paseku všude kolem.

Klec je vhodné, ale ne nezbytné, během jízdy k autu připoutat, aby po kufru nejezdila a aby v případě menšího nárazu zůstala na místě. 

Některé klece jsou vybavené na dně suchými zipy, aby lépe držely na místě. Vše záleží na tom, jaký typ klece máme, na jak velkého psa, v jakém autě a jak moc máme auto naložené dalšími věcmi. Takže to je trochu alchymie.

Na velikosti záleží

Bezpečnost psovi a ostatním zajistíte i výběrem správné velikosti psí klece. Je to zkrátka o kompromisu mezi pohodlím a bezpečím. Pokud by byla klec příliš velká, bude to sice pro psa komfortní na cestování, ale v případě bouračky mu velký prostor spíš uškodí.

Rasa psa by měla být při pořizování klece také jedním z hlavních měřítek. Prostor klece by měl být velký tak akorát, aby se v ní zvíře dokázalo postavit s mírně skloněnou hlavou, otočit se nebo se během cesty natáhnout. Taky nezapomeňte, že pokud máte doma zatím menší štěňátko, brzy by mu klec nemusela stačit.

Při nákupu klece berte v potaz také velikost kufru vašeho auta. Zajímá vás, zda existují klece pro psy do auta vyrobené na míru vašemu typu vozidla? Ano, některé e-shopy i tuto možnost nabízejí. Rozhodně se ale vyplatí klec osobně vyzkoušet, abyste přeci jen věděli, do čeho jdete. 

Spočítejte si své cestovní pojištění

Jaké druhy klecí pro psa můžete pořídit?

Je mnoho způsobů, jak při jízdě zajistit psa v autě, klec do kufru je jen jedním z nich. Na trhu je nepřeberné množství druhů a tak nečekejte, že budete mít hotovo za pět minut. Nákup správné klece pro psa do auta je souhra mnoha faktorů. V obchodech můžete narazit např. na tyto typy:

  • podle typu auta – zda máte combi nebo např. hatchback (dvířka klece tam jsou o něco výše kvůli pohodlnému otevírání),
  • pro jednoho psa či pro dva psy (rozděleny přepážkou),
  • klece z různých materiálů – drátěné nebo hliníkové (hliník je měkký a bude těžko odolávat psím zubům, dráty zase představují nebezpečí zohýbání při nehodě),
  • různé upoutání klece v kufru auta – některé klece mají oka na přichycení poutek (je to spíše kvůli tomu, aby se klec za jízdy nehýbala, při nehodě nemají příliš vliv na bezpečnost, neboť při velkém nárazu poutka nevydrží a utrhnou se), jiné klece se dají přímo pevně spojit s autem (mnohem bezpečnější, ale také dražší varianta),
  • některé klece jsou i hloubkově a jinak nastavitelné, takže si jejich velikost můžete dle libosti upravit.
  • u většiny druhů klecí máte samozřejmě na výběr z různých velikostí.

Tipy, jak vycvičit psa na klec do auta

Váš čtyřnohý přítel by se měl naučit jistotě, že klec je jeho novým místečkem a že je zde v bezpečí. Děti by neměly psa v kleci vyrušovat nebo mu z ní cokoliv brát.

Každý pes je jiný, a proto i jeho výcvik je částečně individuální záležitostí. Existují však základní principy výcviku, díky kterým si pes na svůj nový přechodný domov zvykne a bude během cestování spokojen.

Jak tedy na to?

  • Pejsek by si měl vyzkoušet novou klec už doma. Určitě ho nechte osahávat si ji postupně, nekupujte klec těsně před ostrým použitím v autě.
  • Klec dejte psovi na klidné místo v bytě, můžete mu do ní vložit deku nebo jakýkoliv pelíšek a uvidíte, že si pes na všechno přijde i bez vás. Určitě bude zvědavý a nový příbytek si brzy očichá a zvykne si.
  • Časem, když se s klecí troch sžije, můžete s ním třeba zkusit hrát různé hry, aby si klec oblíbil. Například mu do klece házejte míček a nechte ho, aby vám jej nosil.
  • Nebo můžete psa s klecí lehce naklápět, jemně do ní strkat, aby si vyzkoušel, co ho během jízdy čeká a zvykl si i na zvuky materiálu při pohybu. Za každý povedený kousek ho samozřejmě pochvalte a odměňte ho pamlskem.
  • Klec začněte postupně zavírat až časem. Přitom nebuďte daleko, aby pes neměl strach.

Jedete se psem autem do ciziny? Co ještě vyřídit?

Míříte-li autem za hranice Česka, určitě berete jako samozřejmost zajistit si pro sebe kvalitní cestovní pojištění.

Váš domácí mazlíček si však také zaslouží mít jistotu té nejlepší péče, a tak i pro něj byste měli zřídit cestovní pojištění pro psa. Bude tak mít zajištěnou potřebnou zdravotní péči a vy se pojistíte pro případ, že by někomu omylem způsobil škodu.

Sami také vyrážíte s občankou nebo cestovním pasem, a tak myslete i na to, zda má váš pes platný cestovní pas pro psa.

V naší online kalkulačce si cestovní pojištění pro sebe a členy své rodiny srovnáte rychle a zdarma.

Co ještě zbývá?

Nezapomeňte na pojištění vozidla. To zaručí bezpečnost nejen pro vás, ale i vaše spolucestující a samotné vozidlo. U povinného ručení, které máte uloženo zákonem, si také raději projděte současnou smlouvu a v ní uvedené pojistné limity tak, aby byly dostatečné.

Nespoléhejte se ale jen na povinné ručení, pro případ karambolu zvažte i možnost sjednání havarijního pojištění. Právě to vám totiž zajistí komplexní ochranu. Co kdyby vás někdo naboural nebo vám vůz dokonce ukradl?

Klidnou mysl budete mít, pokud si připojistíte třeba i autoasistenci. Nemusíte se strachovat, co budete dělat, když píchnete duši nebo se auto porouchá. S autoasistencí získáte náhradní vůz nebo dokonce i náhradní bydlení a můžete ji využít v kteroukoliv denní či noční dobu.

Naše online kalkulačka autopojištění vám pomůže vybrat tu nejlepší pojišťovnu a pojistku za vás. Srovnání i sjednání hravě zvládnete během pár minut z pohodlí vlastního domova.

Spočítejte si své autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.