6/14/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Kamera do auta: Jak ji vybrat a zapojit?

Kamera do auta může být skvělým pomocníkem. Poslouží zejména v momentech, kdy budete potřebovat dokázat, jak došlo například k autonehodě. Na trhu je však autokamer do auta velké množství. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit a jak takovou kameru zapojit. 

Kamera do auta

Kamer do auta je velké množství a dělí se do nejrůznějších kategorií. Uživatelé tak mají pestrou paletu možností, podle čeho postupovat při výběru. 

Základní je ale rozlišení podle snímaného prostoru, a to na dvě základní skupiny:

  • Přední kamera – takzvaná palubní kamera, snímající pohled z čelního skla. Umisťuje se obvykle za zpětné zrcátko nebo na přístrojovou desku ve spodní oblasti čelního skla.
  • Duální kamera – k přední kameře se kabelem připojuje ještě zadní kamera, která snímá dění za autem z pohledu zadních dveří. 

Dále existují ještě specifické kamery jako třeba mini kamery v různých částech auta, kamera integrovaná ve zpětném zrcátku nebo externí kamera, která snímá auto zvnějšku. 

Srovnejte si autopojištění online

Jak správně umístit kameru do auta?

Neexistuje univerzální pokyn ani zákonné nařízení, které by jasně říkalo, kam kameru do auta umístit. Platí ale, že by neměla bránit řidiči ve výhledu

Nejen že to může být nepříjemné, ale v kritických situacích to může být dokonce nebezpečné. V extrémních případech vás může postihnout i pokuta. 

Bezdrátová kamera, nebo s kabelem?

Jelikož existuje mnoho parametrů jednotlivých kamer, lze jen těžko určit, jaká kamera na trhu je ta nejlepší. Každý řidič totiž upřednostňuje jiné vlastnosti. 

Jedním z určujících prvků však bývá napájení kamery, potažmo její připojení. Podle toho rozdělujeme dva typy: 

  • Bezdrátová kamera s akumulátorem
  • Kamera napájená pomocí kabelu

Oba dva typy se od sebe výrazně liší a oba mají své výhody i nevýhody. 

V prvním z nich je výhoda v tom, že vás nikde neotravuje žádný překážející kabel. Na druhou stranu ale musíte neustále myslet na včasné dobíjení kamery, jinak hrozí, že se vypne zrovna v momentě, kdy budete její služby nejvíc potřebovat. 

U druhého případu je to přesně naopak. Kamera je napájená kabelem z USB zásuvky vozu či autozapalovače, takže prakticky nehrozí její vybití. Musíte ale počítat s tím, že se vám po autě bude táhnout kabeláž. 

Kdy je kamera do auta zakázaná?

Patří kamera do povinné výbavy? Nikoli. V České republice neplatí pro užívání autokamer žádné zásadní omezení. 

Obecně by však měla sloužit jen pro soukromé účely. To znamená, že záznamy z ní nesmíte publikovat, zvlášť pokud jsou na nich osoby nebo další identifikovatelné objekty, například auta s viditelnou registrační značkou. 

V případě použití záznamů coby důkazního materiálu ale platí, že je kamerová nahrávka nadřazená právu na ochranu osobnosti kolemjdoucích, a tak je možné ji použít. 

Stejná pravidla ale neplatí všude po světě. Vždycky si raději napřed zjistěte, kde platí jaké zákony ohledně autokamer. Někde totiž bývají velmi striktní. 

Například v Rakousku, Lucembursku nebo Portugalsku je jejich používání výslovně zakázáno. Naopak ve Velké Británii mají řidiči používající kamery nárok na slevu na pojistném. 

Povinné ručení a havarijní pojištění

Ať už máte v autě kameru, či nikoliv, výhodné povinné ručení si můžete sjednat i tak. Pomocí naší online kalkulačky si zjistěte, který produkt vám bude vyhovovat nejvíce a uleví vaší peněžence. 

Vyplatí se také havarijní pojištění. Zejména v momentech, kdy vznikne škoda na vašem vozidle. A ano, kamery mohou v takových případech sehrát zásadní roli. Srovnání i sjednání můžete opět provést prostřednictvím naší kalkulačky.

Srovnejte si autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.