8/27/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

Kam v říjnu k moři? Inspirujte se!

Možná si říkáte, že v létě je teplo i u nás, tak proč se plahočit k moři? Navíc hlavní sezóna je u moře především o davech turistů a přeplněných plážích. Pokud přemýšlíte, že byste se na dovolenou vydali až na podzim, ale nevíte, kam v říjnu k moři, máme pro vás skvělé tipy.

kam v říjnu k moři

Proč letět k moři v říjnu?

Vyrazit na dovolenou mimo hlavní sezónu má hned několik výhod a je možné, že jakmile to jednou zkusíte, už vás o prázdninách nikdo k moři nedostane. 

Spočítejte si cestovní pojištění online

Nejen že díky pozdějšímu datu odletu narazíte na destinace, kam by vás běžně nenapadlo vyrazit, ale také si užijete větší klid a pohodu bez bojů o lehátka. A jaké jsou další výhody dovolené v říjnu

  • Nové cílové destinace: Jak už bylo řečeno, místo klasického Bibione, kde už v říjnu bude zima, můžete vyrazit i do exotických destinací a poznat tak svět zase trochu víc. 
  • Nižší ceny: Mimo hlavní turistickou sezónu se ceny zájezdů pohybují mnohem níž, a můžete tak sehnat dovolenou i za poloviční cenu. 
  • Teplé moře: Díky teplým letním měsícům bude moře ještě v říjnu hezky vyhřáté. 
  • Méně turistů: Většina dovolenkářů už v říjnu chodí do práce a vy se tak nebudete na pláží muset prát o lehátko nebo se tísnit u vstupu k památkám. Pozor ovšem na podzimní prázdniny.

Nevýhody dovolené u moře v říjnu

Narazit můžete také na úskalí, na která je třeba dát si při výběru říjnové dovolené pozor. 

Především se ujistěte, že je ve vybrané destinaci opravdu počasí, jaké vyžadujete. Při cestách do vzdálené exotiky, například Karibiku, si také zjistěte vše o monzunových obdobích, abyste dovolenou nestrávili na pokoji při vydatných lijácích. A pokud vás zajímají především památky, ujistěte se, že jsou i v říjnu otevřené. 

TOP 10 destinací aneb kam letět v říjnu k moři

1. Egypt

Egypt je oblíbený cíl turistů nejen v létě, ale především na podzim, a to díky nižším teplotám, při kterých je takový výlet k pyramidám hned příjemnější. 

Zatímco v létě se mohou teploty pohybovat kolem 40 stupňů Celsia, na podzim si užijete příjemných 25 až 30 stupňů. Moře bude přitom krásné teplé a all inclusive zájezd můžete sehnat i za 12 000 Kč. 

2. Tunisko

Egypt a Tunisko patří ke stálicím mezi nabídkami dovolených mimo letní prázdniny. V Tunisu volte spíš jižní oblasti a ostrov Djerba, kde na začátku října ještě zažijete tropické třicítky a teplotu vody kolem 24 stupňů. 

Velkou výhodou dovolené v Tunisku je, stejně jako v případě Egypta, velmi příznivá pořizovací cena zájezdu. 

kam v říjnu k moři

3. Spojené arabské emiráty

Emirátech máte jistotu luxusu, vysoké kvality služeb i krásného počasí. S teplotami vzduchu nad 30 stupňů a mořem o teplotě vody okolo 29 stupňů Celsia si užijete nejen pohodu na pláži, ale můžete také navštívit nejvyšší budovu světa Burj Khalífa bez obvyklého davu turistů. 

4. Mallorca

Mallorca je skvělým místem k relaxování na pláži, a to především v říjnu, kdy jsou teploty vzduchu mezi 25 a 28 stupni Celsia a teplota moře se pohybuje okolo 22 stupňů. Mallorca jednoznačně vybízí k návštěvě svých historických měst nebo Dračí jeskyně. 

kam v říjnu k moři

5. Kanárské ostrovy

Na Kanáry můžete vyrazit celoročně a říjen bývá jedním z turisticky nejoblíbenějších měsíců. Běžně chladný Atlantik je po létě vyhřátý, má kolem 22 stupňů Celsia a přímo svádí ke koupání nebo provozování vodních sportů. Těšit se také můžete na počasí s teplotami mezi 24 a 29 stupni.

6. Kapverdy

Před pár lety poměrně neznámé ostrovy na rovníku u západního pobřeží Afriky, aktuálně však velmi oblíbená prázdninová destinace. 

Kapverdy nabízejí dostupnou exotiku a nádherné dlouhé pláže, které omývá Atlantský oceán. Ne nadarmo se Kapverdám přezdívá Karibik Afriky a v říjnu vás tam čeká příjemné počasí s teplotami okolo 30 stupňů a Atlantik s 25 stupni.

7. Kypr

Především severní část Kypru je ideální pro říjnovou dovolenou, ať už preferujete pohodu na plážích, nebo aktivnější způsob odpočinku. Díky tomu, že se vyhnete hlavní turistické sezóně, si užijete více soukromí a příjemné teploty okolo 30 stupňů s mořem, které má kolem 25 stupňů.

kam v říjnu k moři

8. Zanzibar

Zanzibar je v posledních letech čím dál populárnější, a to nejen díky bělostným plážím s průzračným mořem, ale také pro příjemné teploty a příznivé ceny zájezdů. 

Ačkoli je třeba počítat s delší dobou letu, i na podzim vás zde čekají teploty vzduchu okolo 30 stupňů Celsia a mnoho zajímavostí, od přírodních krás až po kulturní památky. 

9. Srí Lanka

A u exotiky ještě zůstaneme. Další destinací vhodnou na říjnovou dovolenou je Srí Lanka, kterou lze navštívit v průběhu celého roku. Z Prahy navíc létají přímé lety a teploty vzduchu se pohybují okolo 30 stupňů Celsia, zatímco moře má krásných 28 stupňů. 

kam v říjnu k moři

10. Maďarsko – Budapešť

Žebříček zakončíme doma v Evropě. Pokud se vám nechce cestovat nikam daleko, udělejte si výlet do Budapešti. 

Tamní termální prameny jsou vyhlášené a koupání můžete spojit s poznáváním krás tohoto města včetně ochutnávání maďarské gastronomie. Je navíc slušná šance, že v říjnu již nebude město tolik zahlcené turisty. 

A kam vyrazit k moři v listopadu?

Cestovní pojištění online

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Cestovní pojištění si na své cesty zabalte vždy, ať už vyrážíte na dovolenou v létě, nebo v zimě. Pomůže vám v případě nenadálých událostí, jako jsou úrazy nebo nemoci. Pokryje za vás náklady na lékařské ošetření, léky nebo i hospitalizaci

K cestovnímu pojištění si navíc můžete zvolit praktická doplňková připojištění tak, abyste měli jistotu pokrytí všech možných rizik. 

Nabídka doplňkových pojištění

K základnímu cestovnímu pojištění si můžete vybrat ze široké nabídky doplňkových připojištění. Hodit se vám může například:

Srovnání cestovního pojištění online

Není nic jednoduššího než při vybírání cestovního pojištění využít online kalkulačku cestovního pojištění. Stačí do ní zadat pár údajů o vás a vaší cestě, zvolit si požadovaná připojištění a výši pojistných limitů a pak už můžete vybírat z nabídek různých pojišťoven

Cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.