5/20/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Nejlepší kempy v ČR aneb přinášíme tipy, kam pod stan

Léto, sluníčko, les, louka, voda a stan – to jsou přímo symboly báječné dovolené v přírodě. Jestli plánujete vyrazit do kempu pod stan nebo s karavanem, určitě se vám budou hodit naše tipy na nejlepší kempy v ČR.

Kam pod stan

Kemp není jen louka se stany

Kdo už dlouho v kempu nebyl a představuje si ho jako pouhou louku s vyšlapanou trávou pokrytou stany, bude nejspíš překvapený. Služby, které kempy poskytují, se neustále rozšiřují a umí tak přitáhnout stále početnější a rozmanitější skupiny návštěvníků.

Kromě místa pro stany bývá samozřejmostí zázemí pro karavany s elektrickými přípojkami a přípojkami na vodu, stále obvyklejší je i výlevka na chemická WC. Nezbytnou součástí jsou sociální zařízení, kuchyňky, hřiště pro sportovce nebo pro děti a restaurace, stánky s občerstvením, grily a různá posezení.

Každý kemp pak svým zaměřením vyhovuje někomu jinému, někde si užijí dostatek zábavy vaše děti, jinde si v klidu zarybaříte.

A co když nemám stan ani karavan?

Není nutné mít vlastní ubytování. Kempy nabízí ubytování i v tradičních chatkách, ale také v moderním mobilheimech nebo apartmánech. 

Chcete zkusit něco nového? Pak se ubytujte třeba v hobitích domcích (tubusy připomínající sud se zelenou zatravněnou střechou), v teepee, v jurtě nebo v lesostanu.

Sjednejte si cestovní pojištění po ČR online

Nejlépe hodnocené kempy v ČR

Na nejvyšších příčkách žebříčku nejlepších kempů se pravidelně vyskytují kempy, které bodují také v soutěži Kemp roku. Soutěž pořádá platforma Dokempu.cz a kromě odborné poroty v ní hlasují přímo samotní návštěvníci kempů. A které kempy vás určitě nezklamou?

Camping Rožnov

Rázovitá krajina Valašska vás svým podmanivým kouzlem téměř uhrane. Pod tajuplnou horou Radhošť se můžete ubytovat v pohodlném kempu s bazénem. Stany a karavany zde mají veškeré potřebné zázemí. 

Na stanaře a chataře čekají nově zrekonstruovaná sociální zařízení a jejich vybavení myslí i na děti nebo hendikepované návštěvníky. Karavany mají své vlastní sociální zařízení. Vyprat prádlo si můžete v místnosti s pračkou a sušičkou.

Nabídka ubytování je zde ale mnohem širší – vybrat si můžete z různých druhů chatek, bungalovů a luxusních apartmánů. Zkuste i hobití domek a lesostany uprostřed lesíku.

Celý areál je zaměřený na pobyt s dětmi. Děti určitě potěší mini Zoo, kde si mohou pohladit zvířátka, dětské hřiště, půjčovna šlapacích a elektrických autíček nebo trampolíny.

Pro majitele psů nechybí oplocená dog arena na venčení a proběhnutí pejsků.

Rádi opékáte špekáčky a grilujete? V kempu Rožnov si večerní romantiku užijete u velkého ohniště, několika zahradních krbů nebo využijte novinku – finskou kotu. Jedná se o dřevěný kulatý srub s centrálním ohništěm (grilem), po obvodu jsou rozmístěné stoly s lavicemi. Můžete si tu i uspořádat oslavu.

Kemp Keramika

Kemp Keramika najdete na břehu Hracholuské přehrady. Sám se označuje jako „normální kemp pro normální lidi“ a zábavu si zde najde opravdu každý. Ubytovat se můžete kromě klasiky i v mobilheimech a hobitích domcích.

Díky umístění přímo na pláži se jako hlavní zábava samozřejmě nabízí veškeré vodní radovánky, ale speciálně na své si tu přijdou rybáři

Možnost rybaření tu je od začátku června do konce září a podle fotek, které sdílí nadšenci u prutů, se můžete těšit na nádherné úlovky. Vydejte se na lov dravých ryb přívlačí, na mrtvou i živou rybu, na lov čeřínkováním, na bójku nebo hlubinnou přívlačí. Jen je nutné seznámit se s pravidly, co se kde smí.

Zatímco rybáři budou rybařit, další členové rodiny si mohou zahrát minigolf, zajít si na houby, poslechnout si hudební program a děti se zabaví u animačního programu s Culinkou nebo při malování na obličej.

Novinkou je nainstalovaný nápojomat – až budete mít žízeň, nemusíte už stát frontu u stánku ani chodit do restaurace.

Holiday Park Vranovská pláž

Skoro jako u moře se budete cítit na „Moravském Jadranu“. Vranovská přehrada je díky svému umístění na jižní Moravě jedna z nejteplejších v ČR a taky patří mezi nejčistší. Svůj potenciál využívá v létě naplno a její břehy nabízí spoustu zábavy.

Pozadu nezůstává ani kemp Holiday Park. Nabízí širokou paletu ubytování od prostoru pro vlastní stany a karavany, přes jednoduché chatky, romantické chatové osady, až po luxusní apartmány a mobilheimy.

Vybrat si můžete z nepřeberné nabídky aktivit – projížďky parníkem po přehradě, půjčovny šlapadel, lodiček a paddleboardů, hřiště na míčové hry, minigolf, fitcentrum, sauna, masáže, kinokavárna, lanový park, adrenalinová houpačka z mostu, pro děti tobogán, animační programy, vodní fotbálek, loutkové divadlo, dětské hřiště nebo herna Dětský svět.

Milovníky cyklistiky zaujme množství cyklostezek v okolí. A nebyli byste na jižní Moravě, kdybyste nenavštívili některý z místních vinných sklípků.

Safari kemp

Je pro vás Afrika trochu z ruky? Nevadí, vyrazte do Safari kempu do Dvora Králové nad Labem. Divoká africká zvířata se vám budou promenovat přímo před stany! Ale nebojte, jsou v bezpečných výbězích a vy je můžete v klidu pozorovat z terasy svého bungalovu, z velké vyhlídky nebo z restaurace. Ve výběhu uvidíte žirafy, zebry a pakoně.

Ubytování je také stylové. Pokud nepřijedete s vlastním stanem či karavanem, můžete dovolenou strávit v afrických stanech jako na výpravě na opravdové safari, v luxusních safari glampingových stanech přímo u výběhu zvířat nebo v bungalovech v africkém stylu

Kromě pozorování zvířat si můžete zajít do bazénu, vířivky, na multifunkční hřiště, do některé z mnoha restaurací, děti na dětské hřiště. 

Hosté kempu mají také zdarma vstup do safari parku. A lákadlem jsou i speciální programy jako třeba snídaně s hrochy, krmení žiraf, procházka za tučňáky nebo výprava za čápy marabu.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Kam pod stan s dětmi?

Hledáte tipy na rodinnou dovolenou a zajímá vás, které kempy jsou hodnocené jako přátelské k dětem a vaše děti si v nich najdou zábavu? Kromě už zmiňovaných kempů Rožnov a Holiday Park si rodiče pochvalují kempy Sedmihorky, Frymburk nebo Letní den.

Kemp Sedmihorky

V Sedmihorkách se ocitnete přímo v ráji. A to doslova, najdete ho totiž v Českém ráji kousek od Hruboskalského skalního města. Kromě výletů do úchvatných skalních měst si užijete i pobyt v kempu.

Děti tu mají připraveno tolik zábavy, že ani nestihnou zlobit. Mlýnice ukrývá velkou dětskou hernu s vysokým labyrintem. 

Dvě patra jsou plná propojených skluzavek, prolézaček, trampolín a toboganů, zařádit si tu mohou i dospělí. Nebo si zatím sedněte do kavárny s výhledem na rybník. Zázemí tu je i pro nejmenší kempaře, a to batolecí hernička a přebalovací pulty.

Taky si můžete vybrat z pestré nabídky zábavních programů, jako je třeba lukostřelba, pohádková divadla, pohybové hry a cvičení, výtvarné dílničky, základy horolezectví a přehlídky zvířat (třeba dravců nebo koňů).

Camping Resort Frymburk

Rodinný kemp leží v atraktivní letní lokalitě, přímo na břehu Lipna. Je terasovitě uspořádaný, takže ze všech karavanových a stanových míst i z mobilních domků máte krásný výhled na vodní hladinu, která vás bude lákat k různým vodním sportům

Půjčit si můžete lodičky, šlapadla, surfy, paddleboardy, kajaky, ale i plachetnice a elektročluny. 

Pro děti se pořádají animační programy s maskotem žabákem Frymbou, každý týden na jiné téma, například doba ledová, piráti, indiáni, dinosauři, čarodějky, vesmír nebo podmořský svět.

V areálu jsou dětská hřiště pro nejmenší i větší děti a u pláže zábavný vodní svět.

Kemp Letní den 

Pohodové letní dny strávíte v kempu Letní den v příjemné krajině České Kanady u obce Staré Hobzí nedaleko Slavonic.

Kemp založili a pečují o něj rodiče třech dcer, tudíž zaměření na rodiny s dětmi bylo od začátku jasné.

V areálu kempu je bazén, brouzdaliště pro nejmenší, velké dětské hřiště s hradem, ping-pongový stůl, hřiště na míčové hry, dětská herna s kulečníkem a stolním fotbalem.

Okolo kempu protéká řeka, kde na odvážné čeká lanová dráha přes řeku, provazová lávka a houpací lano

V půjčovně jsou kola (vždyť jižní Čechy jsou oblíbenou cyklistickou destinací), kajaky a kánoe. Občerstvíte se v kantýně ve středomořském stylu, zatímco děti si užijí animační program.

Kam pod stan se psem?

Neumíte si představit dovolenou bez svého psího miláčka? Naštěstí v mnoha kempech je povoleno ubytovat se i se psem, některé se na pobyt se psem přímo zaměřují. Za psa je nutné zaplatit zvlášť příplatek, obvykle okolo stovky za noc. 

U každého kempu je potřeba zjistit si konkrétní podmínky pobytu se psem – zda se může pohybovat po celém areálu (obvykle pes nemá přístup na dětská hřiště a na některé pláže), jestli může být ubytovaný jen ve vašem stanu nebo i v chatkách a domcích a jestli je prostor, kde může běhat na volno a venčit se, tzv. dog arena. 

Samozřejmostí je pejska ohlídat, aby neznečišťoval areál a neobtěžoval ostatní hosty.

Tipy na kempy, kde vás uvítají i se zvířecím přítelem:

  • Kemp Karolina v západních Čechách mezi Českým a Slavkovským lesem, kde je dostatek vyžití pro celou rodinu. Pes může být ubytovaný kdekoliv po kempu. Majitelé kempu také mají psa a mazlíčci jsou vždycky vítaní.
  • Kemp Dolce u Trutnova v Krkonošském podhůří zaměřený jak na rodiny s dětmi, tak pobyty přátel, s možností širokého sportovního vyžití. Konají se zde pravidelně i akce přímo zaměřené na pejskaře.
  • Kemp Bítov u Vranovské přehrady s vlastním malým aquaparkem a spoustou rodinných aktivit.
  • Kemp Pecka v Podkrkonoší se zábavným dětským parkem, koupalištěm a lezeckou stěnou.
  • Kemp Kristýna u stejnojmenného jezera na trojmezí Čech, Německa a Polska.
  • Autokemp Žíchovec v jižních Čechách, jehož majitel pomáhá psům bez domova, sám má jednoho adoptovaného. Pravidelně pořádá srazy páníčků a jejich psů.

V případě pobytu v kempu se psem, myslete raději i na sjednání pojištění odpovědnosti. Přece jen pejsek si bude taky užívat léta a v cizím prostředí může i nechtěně způsobit nějakou škodu ať už na zařízení kempu, nebo jiným ubytovaným. 

S pojištěním nebudete na náhradu případné škody sami. Pojištění odpovědnosti je možné sjednat i jako připojištění k cestovnímu pojištění.

Sjednejte si cestovní pojištění po ČR online

Kam pod stan mimo kemp?

Rádi kempujete, ale nechcete strávit léto v jednom kempu? Dáváte přednost soukromí a romantice uprostřed přírody?

V tomto případě to už budete mít trochu těžší, ale dají se najít i místa, kde je možné přespat ve volné přírodě.

Vždy je ale nutné si zjistit, jestli zde neplatí zákaz stanování. Rozložit si stan nesmíte v chráněných krajinných oblastech, národních parcích a na soukromých pozemcích. 

Rozlišujte také mezi nocováním a tábořením. Nocovat, tedy přespat na místě jednu noc třeba pod širákem, nerozbalovat stan a nezakládat ohniště, můžete prakticky kdekoliv. 

S tábořením, tedy vícedenním pobytem, je to už jinak. Na mnoha místech je zakázáno úplně, jinde se svolením majitele pozemku. Vždycky si zjistěte, jaké v této oblasti platí místní předpisy. U turistických tras často bývají místa vyhrazená přímo pro táboření.

Jestli si chcete najít místo, kam pod stan bez kempů, podívejte se na web bezKempu. Najdete zde seznamy míst, kde je se souhlasem majitele pozemku možné kempovat, a další tipy na místa pro táboření mimo kempy.

Cestovní pojištění do kempu v ČR – bude mi k něčemu?

Ano, i když budete dovolenou trávit v ČR, kde máte hrazenou zdravotní péči, cestovní pojištění se vám bude hodit v jiných případech.

Tuzemské cestovní pojištění obsahuje například:

Pomůže vám, když si při dovádění v kempu vy nebo vaše děti způsobíte vážný úraz, když vám vykradou stan nebo karavan, když způsobíte někomu škodu nebo budete mít na cestě nečekané potíže s autem.

Cestovní pojištění si sjednáte rychle a pohodlně před cestou přímo z domova prostřednictvím naší online kalkulačky cestovního pojištění.

Sjednejte si cestovní pojištění po ČR online

Nezapomeňte na pojištění auta

Vyrážíte do kempu autem? Pak nezapomeňte ani na jeho pojištění. Kromě dobře známého povinného ručení, bez kterého se zkrátka neobejdete, byste si měli sjednat taky havarijní pojištění. Zákon vám tuto povinnost neukládá, nicméně havarijní pojištění kryje v případě nehody škody na vašem autě, takže se vám rozhodně vyplatí.

Pro sjednání obou typů autopojištění využijte naši kalkulačku. Zdarma si porovnáte nabídky jednotlivých pojišťoven a pak si vyberete tu, která je pro vás nejvýhodnější.

Autopojištění rychle a z pohodlí domova

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.