8/27/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jaké jídlo si můžete vzít na palubu do letadla?

Každá aerolinka má svá specifická pravidla, která se týkají jídla a pití, které si můžete vzít na palubu letadla. Své předpisy ohledně dovozu potravin mohou mít i konkrétní země, do kterých se chystáte. V našem článku se o tématu jídla v letadle dozvíte vše podstatné.

Jídlo do letadla

Co za vlastní pití si můžete vzít do letadla?

Snad každý se setkal s tím, že po něm na letišti při kontrole zavazadel chtěla kontrola otevřít příruční zavazadlo. Často tento příběh končí vyhozenými věcmi v přistaveném kontejneru.

Takže co dělat, abychom prošli kontrolou bez problémů? Nejprve se pojďme podívat na tekutiny. Ty jsou povoleny v příručním zavazadle jen v lahvičkách do maximálně 100 mililitrů. Musí být uzavřeny v průhledném uzavíratelném sáčku a dohromady dát objem maximálně 1 litr. 

Výše zmíněná pravidla se vztahují jak na kosmetiku, tak i na potraviny. 

Sjednejte si cestovní pojištění online

Specifickou položkou je potom alkohol. Platí stejná pravidla jako pro tekutiny a některá navíc. V příručním ani odbaveném zavazadle nesmí být převáženy tekutiny s objemem alkoholu vyšším než 70 %. Dále platí, že musí být uzavřený a zapečetěný v originálním obalu.

Na palubu si naopak můžete vzít veškeré tekutiny, které zakoupíte v tzv. bezcelní zóně.

Máme pro vás další info o cestování letadlem.

Můžete si vzít do letadla vlastní jídlo?

Ano, můžete. Obecně není problém s pevným jídlem v příručním zavazadle – tady hovoříme například o sendvičích, ovoci, zelenině, pečivu nebo sušenkách, oříšcích a chipsech. 

Problém nastává u tekuté stravy. Na jogurty, polévky nebo omáčky se totiž vztahuje výše zmíněné pravidlo o tekutinách. Specifickou položkou je potom zmrzlina. Ta je v tomto kontextu také považována za tekutinu.

Výjimku naopak tvoří dětská výživa, kterou si na palubu vzít můžete, a také léky na předpis, pokud jsou podloženy potvrzením od lékaře.

Stejná pravidla ohledně vlastního jídla do letadla dodržují i české aerolinky ČSA nebo Smartwings. Na palubě ČSA i Smartwings navíc nabízí možnost objednat si jídlo na palubu až do 48 hodin před odletem. Další občerstvení a pití najdete také v palubním menu.

Dovoz potravin do cílové destinace

Dostali jste se s tekutinami a potravinami na palubu? Tak pozor, ještě nemusíte mít vyhráno. A to především, pokud letíte do Austrálie nebo USA.

Hlavně Austrálie je známá svými přísnými pravidly, které se týkají dovozu potravin. Do země je zakázáno bez předchozího povolení přivážet čerstvé ovoce a zeleninu, maso, mléčné výrobky a další. 

Cestující musí deklarovat veškeré dovezené potraviny při vstupu do Austrálie. Pokud tak neučiní, riskují pokuty, které můžou dosáhnou až několika tisíc australských dolarů.

USA se zaměřuje hlavně na ovoce a zeleninu, ve kterých by se mohli vyskytovat škůdci. Může být také zabaveno maso nebo mléčné výrobky.

Země v Evropě, hlavně v Evropské unii, mají různé předpisy ohledně dovozu potravin. Ty se vztahují ale jen na cestující z nečlenských zemí. Jedná se hlavně o maso a mléčné výrobky. Pokud cestujete z jedné země EU do druhé, nebudete mít s převozem potravin nejspíše problém.

Jak se vyhnout problémům na dovolené? Sjednejte si cestovní pojištění

Před cestou doporučujeme vždy zkontrolovat pravidla konkrétní aerolinky, se kterou cestujete, a ověřit si také situaci ve vaší cílové destinaci. Tím se můžete vyhnout řadě problémů. A pro ty další je vhodné si sjednat cestovní pojištění.

To vás ochrání v případě, že se vám na dovolené přihodí nějaké zranění či onemocníte. Může se vám hodit také úrazové připojištění nebo pojištění odpovědnosti pro situace, kdy někomu způsobíte škodu na zdraví nebo na majetku. 

K zahození nemusí být ani připojištění zavazadel.

Jaké parametry u cestovního pojištění sledovat? Určitě výši pojistných limitů a rozsah krytí. Dále pak územní platnost a samozřejmě cenu, i když není dobré se orientovat jen podle ní. Nejlevnější cestovní pojištění nemusí znamenat, že vás nejlépe ochrání.

My vám se sjednáním cestovního pojištění rádi pomůžeme. Jak? Vyzkoušejte naši online kalkulačku cestovního pojištění, do které stačí zadat pár údajů a hned uvidíte přehled dostupných nabídek pojištění. Na vás už pak bude si jen vybrat to pro sebe nejlepší.

Cestovní pojištění jednoduše online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.