10/14/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Jak vybrat elektrokoloběžku

Přemýšlíte nad koupí elektrokoloběžky, ale netušíte, na základě jakých vlastností ji vybrat a jestli se na některé typy náhodou nevztahuje povinné ručení? Přečtěte si náš článek, ve kterém vám poradíme s výběrem i nutností pojištění.

Jak vybrat elektrokoloběžku

Podle čeho vybírat elektrokoloběžku

Při výběru elektrokoloběžky by měl její budoucí majitel zohlednit celou řadu okolností. Nejdříve je ideální vědět, k jakému účelu budete elektrokoloběžku využívat, například jestli na ní budete jezdit do práce nebo ji chcete používat ve volném čase na výlety, případně ji potřebujete k občasnému cestování přes město na menší nákupy a schůzky. 

Podle toho si pak vyberete její výkon, rychlost, ale také velikost kol. Rozhoduje i věk. Pro děti jsou určené jiné elektrokoloběžky než pro dospělé. Ty nejvýkonnější navíc musí mít sjednáno povinné ručení a dokonce k nim využijete řidičský průkaz

Jak vybrat elektrokoloběžku pro dítě

Základem při výběru elektrokoloběžky pro dítě je velikost kol, řídítek, váha koloběžky, ale také výkon. Zjednodušeně – vše je menší než u koloběžky pro dospělého. Rychlost dětské elektrokoloběžky by neměla být vyšší než 25 km/h a výkon motoru nesmí přesáhnout 350 W. 

Co by měla splňovat elektrokoloběžka pro dítě:

  • Hmotnost do 10 kg (nosnost do 90 kg)
  • Nižší řídítka
  • Menší nášlap
  • Elektrické i mechanické brzdy
  • Velikost kol podle schopnosti dítěte koloběžku stabilizovat (stabilnější jsou malá kola)

Jak vybrat elektrokoloběžku pro dospělého

U dospělého je výběr už o něco náročnější. Existuje velké množství značek, které mají různou cenu. Ta se odvíjí nejen od kvality provedení, ale také od možností, které koloběžka nabízí, včetně možnosti propojení s chytrou aplikací. Orientovat byste se tedy neměli pouze podle ceny, ale hlavně podle funkčnosti stroje.

Elektrokoloběžka na krátké vzdálenosti a nepravidelnou jízdu:

  • Stačí stroj s rychlostí do 25 km/h
  • Kapacita baterie může být nižší (do 15 km)
  • Kola vybírejte podle terénu (pro město menší, pro náročnější terén větší)

Elektrokoloběžka na delší a pravidelné jízdy:

  • Je možné si pořídit stroj s rychlostí nad 25 km/h
  • Výkon lze i nad 1 000 W
  • Ideální je vyšší kapacita baterie (od 15 do 50 km)
  • Výběr kol také závisí na terénu

Najděte si nejlepší povinné ručení

Elektrokoloběžka a legislativa

Možná se ptáte, jak je to s legislativou? Jestli může elektrokoloběžka na silnici a kdy je nutné platit povinné ručení? Zákon ukládá, že lze provozovat elektrokoloběžky bez řidičského průkazu, pokud mají maximální rychlost do 25 km/h a hmotnost pod 25 kg. 

U vyšších rychlostí a výkonů už řidičský průkaz nutný je a tím pádem budete potřebovat i povinné ručení. 

Kde s elektrokoloběžkou jezdit?

S jakoukoliv elektrokoloběžkou je možné jezdit po silnici, kde se stáváte běžným účastníkem provozu. Využít můžete také vyhrazené cyklopruhy nebo cyklostezky, přičemž některé mohou být společné pro cyklisty i pěší. S elektrokoloběžkou byste naopak neměli jezdit po chodníku, na kterém můžete svůj stroj pouze bezpečně vést.

Jaké zvolit příslušenství

I v případě doplňků hraje roli to, k čemu budete koloběžku využívat. Většina z nich má v základním vybavení displej, který ukazuje rychlost a stav baterie, přední a zadní světlo, případně některé odrazové prvky. Pokud si ale nejste jisti, zda je vybavení dostatečné, můžete si jej dokoupit podobně, jako v případě kola. 

Co se doporučuje pro elektrokoloběžku:

  • Kvalitní reflexní prvky, zadní světlo a dobré přední světlo
  • Zvonek 
  • Mechanická brzda
  • Další displej pro větší množství údajů při jízdě (například GPS)
  • Cyklolékárničku

Majitelé koloběžek s povinným ručením musí ještě jezdit s bezpečnostní přilbou s uzavíratelným hledím a doporučují se také chrániče a vhodné oblečení. 

Najděte si nejlepší povinné ručení

Pojištění elektrokoloběžky

Od 1. dubna 2024 se na některé typy elektrokoloběžek vztahuje povinnost sjednat povinné ručení. Platí pro všechny elektrokoloběžky, které mají rychlost nad 25 km/h nebo hmotnost nad 25 kg. Proto byste se už před nákupem nového stroje měli informovat, zda se na něj povinné ručení bude vztahovat.

Ke sjednání povinného ručení pro elektrokoloběžku je nutné znát identifikátor v podobě výrobního nebo sériového čísla, protože elektrokoloběžky nemají SPZ. Cena pojištění se za rok pohybuje v řádu stovek korun, takže je mnohem levnější než pojištění motorek a klasických aut. 

Pojištění i pro jízdu na méně výkonných strojích

U strojů s menším výkonem nemusíte mít sice povinné ručení, ale zvážit byste měli kvalitní pojištění odpovědnosti, které vás ochrání v případě, že někomu s koloběžkou způsobíte újmu. Ta s ohledem na výkon stroje nemusí být tak velká, ale pravým opakem jsou rychlejší a výkonnější koloběžky, u kterých může mít nehoda i fatální následky. 

Sháníte pojištění pro další svá vozidla? Srovnejte si ceny povinného ručení pomocí kalkulačky Ušetřeno.cz a nastavte si parametry dle vlastního uvážení. Díky takovému srovnání získáte rychlý a nezávazný přehled o tom, jaké produkty existují, od jakých pojišťoven a na kolik vás ročně pojištění vyjde.

A pokud jste se pro konkrétní produkt rozhodli, nechte si od Ušetřeno.cz pomoci při sjednání smlouvy. Nic vás to nestojí, naopak ušetříte čas a zbytečné nervy.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.