10/14/2024, Kateřina Novotná, Ušetřeno.cz

Jak v létě ochladit byt nebo místnost? Inspirujte se našimi radami

Nemůžete v noci spát a máte pocit, že ve vašem bytě je stejné horko jako venku? Přestože milujete slunce a léto, doma chcete mít i během tropických dní příjemný chládek a snesitelné klima? Připomeňme si, jaká je ideální pokojová teplota a ukažme si pár šikovných tipů, jak ochladit byt během letních veder. A že to jde i bez klimatizace.

jak ochladit byt

Ideální pokojová teplota v bytě

Každý má svou oblíbenou pokojovou teplotu někde jinde, a tak se spory o ní vedou jak doma, tak na dovolené v pokoji s klimatizací. Někomu nevadí balit se do dek a svetrů, jiný dává za všech okolností přednost tričku a kraťasům. Jaká je pro člověka ideální pokojová teplota?

Ideální pokojová teplota přes den

Pokojová teplota stojí na individuálním pocitu každého jednotlivce. Nějak se budete cítit při vaření a uklízení a úplně jinak budete vnímat teplotu při pohodlném polehávání na gauči.

Paneláková generace si už tak nějak zvykla na domácí teploty okolo 24–25 °C. Přes den by se však pokojová teplota v obytných místnostech měla pohybovat o pár stupňů níž, mezi 19 a 23 °C, budete tak výkonnější a odolnější vůči nemocem. V koupelně si naopak můžete klidně přitopit.

Ideální pokojová teplota během spánku

I během spánku by teplota v místnosti měla být o něco nižší, než jsou mnozí z vás asi zvyklí. Odborníci uvádějí jako ideální teplotu na spaní zhruba 16 až 18 °C. Za tu správnou teplotu v bytě se vám navíc odvděčí i pokojové rostliny a většina domácích mazlíčků. 

Najděte si výhodnějšího dodavatele elektřiny

Tipy, jak v létě ochladit byt či místnost bez klimatizace

Podívejte se na pár účinných způsobů pro ochlazení vzduchu v bytě. Ne každý z nás má to štěstí a vlastní klimatizaci, která by mu zajistila požadovanou teplotu na jedno zmáčknutí knoflíku. A ne každému se do ní chce investovat, a navíc si s ní zvýšit náklady na elektřinu. Ochladit teplotu vzduchu alespoň o pár stupňů naštěstí jde i jinak. 

Sluníčko nechť zůstane venku

V zimě nám sluneční paprsky v místnosti byt krásně ohřívají a jsou žádané, v létě je tomu naopak. Snížení teploty v bytě až o několik stupňů docílíte jednoduše tak, že zamezíte průniku slunečních paprsků dovnitř.

Během nejteplejší části dne k tomu můžete využít například (nejlépe předokenních) rolet a žaluzií, dále nejrůznějších zatemňovacích závěsů a záclon všeho druhu.

Pokud nechcete nebo nemůžete úplně zatemňovat místnost, například kvůli kytkám, nechte si na okenní skla nainstalovat speciální reflexní fólie, jež odráží sluneční paprsky.

Kuchyň se přes léto zavírá

Asi to znáte, venku hic a vy pobíháte v kuchyni od sporáku k troubě. Teče z vás pot, ale rodina si holt žádá svoje. Právě kuchyň bývá nejteplejší místností v bytě, neboť je v ní největší provoz.

Tomu je ale konec! Místo gulášů a pečínek dejte přes léto přednost studené kuchyni nebo si zpříjemněte léto grilováním na terase.

Troubu, pokud je to nutné, zapínejte pouze brzy ráno nebo si pořiďte remosku, kterou můžete klidně připojit do zásuvky venku.

Pokud už musíte stát u sporáku, omezte jeho provoz na minimum, ušetříte dost peněz a z vašeho bytu nebude sauna. Jak na to?

  • Poklička je základ, bez ní by vaření bylo mnohem delší.
  • Tlakový hrnec neboli papiňák zvládne klidně i brambory.
  • Staré nekvalitní hrnce špatně rozvádí teplo – pryč s nimi.
  • Malý hrnec na malou plotýnku, velký na velkou, tak už to chodí.
  • Pečínku v troubě sledujte jen přes sklo, žádné zbytečné otvírání dvířek.
  • Rychlovarná konvice bude výkonnější, zbavíte-li ji vodního kamene.
  • Vařte jen v takovém množství vody, které opravdu potřebujete.
  • Využijte setrvačnosti spotřebičů a vypínejte sporák nebo troubu o pár minut dřív.

Určitě omezte provoz i dalších přístrojů, především žehličky, ale i třeba počítače. Vypojte ze zásuvky i spotřebiče, které nepoužíváte, neboť i v pohotovostním režimu vyprodukují spoustu tepla.

Najděte si výhodnějšího dodavatele elektřiny

Místnost ochladí výkonný ventilátor

Dobře umístěný větrák, ať už stojací, nebo stropní, zvládne velmi efektivně nahradit chybějící klimatizaci. Ventilátor přitom nemusí mířit přímo na vás, místnost se bude i tak dobře ochlazovat prouděním vzduchu.

Nádoba s ledovou vodou nebo přímo s ledem postavená před ventilátor jeho efektivitu ještě zvýší a vy si můžete gratulovat, jakou jste si vytvořili domácí klimatizaci. Nebo investovat a pořídit si přímo ochlazovač vzduchu, jenž funguje na podobném principu. Napustíte jej studenou vodou a odpadá vám tak neestetické rozmisťování misek po místnosti.

Úsporná žárovka je to, oč tu běží

Díky dlouhému slunečnímu svitu sice v létě nesvítíme tolik jako v zimě, i tak je ale používání obyčejných žárovek zdrojem vytváření tepla.

Běžné žárovky tak nahraďte úspornými, například s LED diodami. Ty totiž budou „topit“ ve srovnání s těmi starými jen minimálně, udržíte si tak v bytě příjemné klima a i účty za energie budou snesitelnější.

Okna zůstávají přes den zavřená, to dá rozum

Tip, který snad ani není nutno zmiňovat, přesto je zásadní. Ačkoliv vás láká si i přes den vyvětrat a dopřát si tak čerstvého vzduchu, nechte okna raději pevně zavřená a vyvětrejte si jen párkrát a krátce. Pořádné větrání nechte až na pozdější večer nebo noc, kdy je venku nižší teplota než uvnitř. 

K ochlazení bytu během letních veder můžete využít i studený vzduch z místností, které zůstávají už ze své podstaty chladné i přes den, například z předsíně, místností v severní části bytu nebo přímo sklepa.

Kdy dochází ke změně času?

Nejen příjemná teplota vám bude odměnou

Provoz oblíbených domácích spotřebičů vám v létě sebere náladu nejen kvůli zvýšení teploty v už tak přehřátém bytě, ale i dost financí z peněženky. Šetření energiemi je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících vaše náklady na elektřinu.

Jak si pohrát se spotřebou a účty, aby to tolik nebolelo?

Naše kalkulačka cen elektřiny vám nabízí online srovnání cen od všech dodavatelů a během chvilky tak máte jasno, ke komu se přidat.

Kalkulačka v mžiku porovná aktuální nabídky na českém trhu. Díky zadaným údajům vše odpovídá na míru vašemu typu domácnosti a životnímu stylu. A vám už pak jen stačí vybrat si takovou variantu, kde za elektřinu nebudete přeplácet. 

Najděte si výhodnějšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.