5/10/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Hypotéka nepatří zrovna mezi nejjednodušší záležitosti, které člověk v životě zařizuje. Jak si zajistit hypotéku co nejrychleji a bez potíží a jak dlouho její vyřízení trvá? To se dozvíte v následujících řádcích.

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky

Postup při vyřízení hypotéky

Jaká vás vlastně čeká při sjednávání hypotéky cesta? Jako první si musíte zvolit banku, u které si budete peníze půjčovat

Následně vás bude čekat úvodní schůzka v bance, na které s vámi hypoteční specialista probere možnosti, stanoví předběžnou výši hypotéky a úrokové sazby a vyplní s vámi žádost o hypoteční úvěr.

K jejímu schválení bude potřeba bance dodat řadu dokumentů. Rozhodně ji bude zajímat potvrzení o výši příjmu u zaměstnanců nebo daňové přiznání u OSVČ. Banka na základě vašich příjmů pak vyhodnotí, zda jste schopni hypotéku řádně splácet. 

Dalšími podklady k hypotéce jsou dokumenty týkající se nemovitosti samotné, např. kupní smlouva, rozměry a velikost stavby a další. Během procesu se stanovuje pomocí odhadce také cena nemovitosti, jelikož nemovitost slouží bance jako zástava.

Pokud vše proběhne hladce, tak vám banka nabídne smlouvu. Po jejím podpisu a vyřízení dalších formalit můžete hypotéku začít čerpat.

Najděte si pro sebe tu správnou hypotéku

Jak dlouho trvá standardně vyřízení hypotéky?

Proces vyřízení hypotéky trvá standardně několik týdnů. Obecně se uvádí 4–6 týdnů, ale doba se může také protáhnout.

Značnou část této doby zabere schvalování hypotéky bankou, které může trvat 1–2 týdny. Vy také potřebujete určitý čas na sehnání všech potřebných dokumentů. To vám může zabrat od 7 do 14 dnů. Doba, jak dlouho trvá schválení hypotéky, se tedy liší případ od případu.

Ani odhad nemovitosti není hotový za den a samotný podpis smlouvy a splnění dalších podmínek, jako je například podání návrhu na vklad zástavního práva na nemovitost, také zabere nějaký ten čas.

Co může schválení hypotéky prodloužit?

V určitých situacích se může stát, že se schvalování hypotéky o něco prodlouží. Zcela nejčastějším důvodem bývají chyby v dodávaných dokumentech nebo jejich nekompletnost. 

Obecně rychlost schválení hypotéky záleží také na složitosti vašeho případu – jak dlouho vás banka musí prověřovat, jakou máte úvěrovou historii a podobně. V určitých situacích se může protáhnout i zpracování odhadu.

Proces se může prodloužit tím, že vám banka odmítne hypotéku přidělit. Vy v takovém případě musíte najít jinou banku, která vám financování poskytne. 

Dalším případem může být změna podmínek. Banka vás totiž může vyhodnotit jako rizikového klienta, ale hypotéku vám přidělit. Jako kompenzaci rizika si však zvýší úrokovou sazbu. Na obě zmíněné situace si budete muset vyhradit čas a vše důkladně promyslet.

Jak prodlužování předejít?

Důkladně si připravte a zkontrolujte veškerou potřebnou dokumentaci. To je jeden z hlavních bodů, kterým můžete proces schválení hypotéky výrazně urychlit. Potřebné papíry můžete začít chystat ještě předtím, než vůbec podáte žádost o hypoteční úvěr. 

Určitě se vyplatí mít k ruce i šikovného hypotečního poradce, který se na zrychlení procesu může také podílet.

Další rady jsou spíše dlouhodobého charakteru. Včas splácené půjčky a dostatek vlastních uspořených financí z vaší žádosti udělají obvykle tu jednodušší ke schválení a na příslušném oddělení banky tak nezůstane k posouzení příliš dlouho.

Hledáte momentálně hypotéku? Zkuste naši hypoteční kalkulačku

Doufáme, že vám náš článek ozřejmil veškeré kroky, které je potřeba udělat k tomu, aby byla vaše žádost o hypotéku rychle úspěšná. Jako první vás však čeká vybrat tu správnou banku a tu správnou hypotéku pro vás. 

S tím vám může pomoci naše hypoteční kalkulačka. Ta nabízí srovnání hypoték různých druhů z naší nabídky. Stačí zadat jen pár údajů o nemovitosti, výši hypotéky a o sobě a pak si jen vybrat dle vámi zvolených kritérií pro sebe tu nejlepší.

Srovnání hypoték online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.