1/9/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Kdo je hypoteční poradce a jak může pomoct?

Při sjednávání hypotéky je potřeba vyřešit mnoho detailů a někdy to může být zdlouhavý a složitý proces. Proto může být pro mnohé z nás výhodné využít služby hypotečního poradce. Kdy se to vyplatí a kdy je naopak hypoteční poradce nadbytečný?

Hypoteční poradce

Kdo je hypoteční poradce?

Hypoteční poradce může být teoreticky i pracovník banky, do níž jdete žádat o hypotéku. Takový člověk je znalý v oblasti hypoték. Ví, co jeho banka nabízí, probere s vámi celý proces, nastíní možná řešení a provede vás celou cestou od prvotní žádosti o hypotéku, přes posuzování bonity až po schválení hypotéky.

Hledáte-li ale skutečně nejvýhodnější hypotéku, je lepší oslovit nezávislého specialistu, který nepracuje pro žádnou konkrétní bankovní instituci. Takový hypoteční poradce vám dokáže poradit, kde si vzít hypotéku, co musíte udělat pro získání výhodnějšího úroku, jak postupovat, co vše musíte doložit atd.

A rovnou vám také řekne, jak je pravděpodobné, že hypotéku získáte – a poradí, jak můžete své šance zvýšit.

Srovnejte si hypotéky online

Jak poznat kvalitního hypotečního poradce?

Není hypoteční poradce jako hypoteční poradce. Fakt, že se někdo živí jakožto hypoteční poradce, ještě neznamená, že je ve svém oboru skutečnou špičkou. Zkušený profesionál by měl:

  • mít přehled o aktualitách v oboru a neustále se vzdělávat,
  • umět nahlédnout „za oponu“ bankovních nabídek,
  • být chápavý, ochotný, trpělivý a především objektivní

Kvalitní hypoteční poradce je člověk, který se s vámi neváhá sejít a nezávazně si popovídat o vašich vizích. Hned od první minuty vás netlačí ke sjednání hypotéky s jeho výpomocí, vyslechne vás a nabídne různá řešení.

Zkušený hypoteční poradce by měl být schopný nejen vás zastoupit při jednání s vybranou bankou, ale měl by dokázat i vyjednat výhodnější podmínky nebo získat lepší úrok.

Najít takového hypotečního poradce ale nemusí být snadné. Vhodné je dát na doporučení vašich známých, kteří například už mají pozitivní zkušenost s nějakým konkrétním hypotečním poradcem. 

Dobrým rádcem v tomto ohledu může být také internet, kde můžete na daného hypotečního poradce hledat různé pozitivní i negativní ohlasy od jeho bývalých nebo stávajících klientů.

My pro vás máme mnoho důležitých informací včetně průvodce hypotékou.

Srovnejte si hypotéky online

Výhody hypotečního poradce

Nyní se podívejme na to, proč byste měli dát na rady hypotečního poradce a kdy se vyplatí sjednávat hypotéku jeho prostřednictvím (nebo na základě jeho rad).

Pestrá nabídka hypoték

Nejspíš už jste se dívali, jaké hypotéky banky nabízejí, za jakých podmínek a s jakým úrokem. Hypoteční poradce vám ale může rozšířit obzory, upozornit vás na další zajímavé bankovní produkty a ukázat vám, jaká hypotéka se vyplatí právě vám a od jaké banky.

Pomoc na telefonu

Profesionální hypoteční poradce se nespokojí s tím, že vám doporučí nějaký bankovní produkt a pošle vás pak samotné do banky. Bude vám stát za zády, dokud nedojde ke schválení hypotéky. Bude vám radit, pomůže vám shromáždit podklady, pomůže vyjednat příznivější podmínky a celým procesem vás provede.

Úspora času

Hypotéky si můžete srovnávat i sami. Můžete obcházet banky, studovat jejich webové stránky. Ale bude vás to stát čas a nakonec můžete být zahlceni daty. Hypoteční poradce by měl mít všechna tato data v malíku a předestřít je před vámi v přehledné a srozumitelné formě. 

Snížení byrokracie

Žádost o hypotéku je především o papírování. Budete bance muset doložit mnoho různých podkladů a dokladů. Hypoteční poradce vám to může ulehčit, protože řadu těchto dokumentů opatří namísto vás, případně vás s předstihem upozorní, co vše si budete muset pro úspěšnou žádost o hypotéku připravit. Počet návštěv v bance se díky tomu sníží na minimum.

Objektivní rádce

Hypoteční poradce by vám měl nejen objektivně poradit, do jaké banky zamířit s žádostí o hypotéku, ale měl by se v celém procesu i osobně angažovat. Měl by umět vyjednat lepší podmínky nebo vám poradit, jak jich dosáhnout. 

Nevýhody hypotečního poradce

Ne vždy je spolupráce s hypotečním poradcem potřeba. Řada žadatelů o hypotéku se bez jeho služeb obejde. Není na tom nic špatného. Pokud už předem jasně víte, od jaké banky chcete hypotéku a proč se vám vyplatí, směle do toho.

Ostatně, s otázkou půjček a hypoték vám mohou poradit i specialisté z Ušetřeno.cz, kteří vědí, na jaké parametry se při výběru zaměřit a jak na hypotéce ušetřit. Taky vám pomohou s případným refinancováním hypotéky. Určitě využijte služeb naší online kalkulačky hypoték

Mezi potenciální nevýhody hypotečního poradce může patřit:

  • Není nezávislý – nenabízí vám tedy ten nejvýhodnější produkt, ale ten, který se vyplatí jemu (protože má například přislíbenou provizi)
  • Není dostatečně zkušený – poradenstvím se dnes živí kdekdo, proto může být těžké narazit na zkušeného, schopného a znalého hypotečního poradce, kterému leží na srdci blaho klientů
  • Nemá vhodnou povahu – pro zaměstnání poradce musíte být především ochotným, trpělivým, empatickým a chápavým člověkem. Pokud hypotečnímu poradci tyto vlastnosti scházejí, nemusí pro vás být dobrým rádcem.

Srovnejte si hypotéky online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.