8/13/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Ekologická známka: Kolik stojí a kde ji koupit?

Cestujete do zahraničí autem? Nezapomeňte, že v některých destinacích si nevystačíte jen s dálniční známkou a dobrým povinným ručením. Určitá evropská města vyžadují po řidičích také ekologickou plaketu. Neboli emisní známku, která potvrzuje, že dané vozidlo splňuje stanovené emisní normy pro vjezd do určité zóny.

Ekologická známka kde koupit

Ekologická plaketa nebo také ekologická známka či emisní známka je nálepka, kterou některá města v Německu, Rakousku, Francii či Španělsku regulují vjezd na své území

Každé auto, které chce do dané zóny vjet, musí touto známkou disponovat. Získá ji na základě emisní skupiny, do níž auto spadá. Nejčastěji se rozlišuje čtyři až šest plaket, které jsou barevně rozlišené a lepí se na čelní sklo vozu. 

O tom, do jaké emisní normy auto spadá, rozhoduje jeho stáří, informace o emisích a palivo, na které jezdí. Čím vyšší číslo má daná skupina, tím nižší je emisní zátěž vozidla na životní prostředí. 

Omezení zpravidla bývají benevolentnější k benzinovým motorům. Taková auta často smějí do regulovaných zón už od nejnižší normy Euro 1, pakliže mají katalyzátor. Naopak diesely mají vjezd nezřídka povolen až od normy Euro 4 a vyšší. 

Srovnejte si povinné ručení online

Kde ekologickou známku koupit?

Kde tedy takovou ekologickou známku sehnat? Jednou z možností je koupit ji na specializovaných webech

Například na českých stránkách Ekologickaznamka.cz si můžete koupit plaketu do Německa, Rakouska či Francie. 

Můžete si zvolit mezi levnější ručně psanou známkou či trvanlivější tištěnou. Společnost slibuje doručení známky do sedmi dní a například známku do Německa vystaví za 500 Kč.

Ekologická známka – Dekra

V Česku je možné ekologickou známku sehnat také na některých stanicích technické kontroly. Nebývá to však pravidlem, a tak je dobré raději dopředu trochu zapátrat. 

Často tuto variantu nabízí společnost Dekra. Na jejích stránkách Dekra.cz naleznete seznam míst, kde můžete plaketu koupit. 

Ekologická známka v Německu

Německo patří k průkopníkům, co se týče zavádění nízkoemisních zón. Z evropských zemí jich také má nejvíce. Vjezd na své území reguluje většina velkých německých měst. Některá nastálo, jiná jen dočasně v určitém období. 

Proto se vyplatí si před cestou zkontrolovat, jaká je aktuálně situace. Například pomocí specializované stránky green-zones.eu, prostřednictvím které můžete známku rovnou zakoupit. 

Naopak při nedodržení nařízení a vjezdu do města bez známky vám hrozí pokuta až ve výši 80 eur, tedy zhruba 2 000 korun. 

Nízkoemisní zónu označuje v Německu značka s nápisem Umweltplakette a doprovodnou cedulí znázorňující, které emisní značky mají povolen vjezd. 

Ekologická známka v Rakousku 

Ekologickým známkám v Rakousku se říká Pickerl a byly zavedeny v regionech Vídeň, Horní Rakousko, Burgundsko, Štýrsko a Tyrolsko. Počítá se však s rozšířením jejich výčtu. Povinnost se nicméně zatím vztahuje pouze na nákladní vozidla kategorie N. 

Na rozdíl od Německa tam rozlišují 6 druhů známek. Za porušení nařízení hrozí pokuty až do 2 180 eur, tedy téměř 55 tisíc korun. Na webu ekologickaznamka.cz zakoupíte ekologickou známku do Rakouska za 999 Kč. 

Ekologická známka ve Francii

Také ve Francii přistupují k ochraně ovzduší svědomitě. Plaketu Crit’Air musíte mít nalepenou například při vjezdu do Paříže, Grenoble či Lyonu. Stejně jako v Rakousku tam rozlišují mezi šesti barevnými variantami podle emisní zátěže vozu. 

Při nedodržení pravidel hrozí pokuta až 375 eur, tedy bezmála 10 tisíc korun. V Česku ji seženete za necelých 700 Kč. 

Ekologická známka v České republice

Ekologické známky nicméně zavádějí i některá španělská, švýcarská, dánská či belgická města. Na zmíněném webu Green-zones.eu naleznete jejich přehled. 

Česká republika mezi nimi zatím není. Možnost vyhlásit nízkoemisní zóny sice česká legislativa uzákonila v roce 2012, ale obce se k jejímu využití dosud stavěly rezervovaně. 

V České republice každopádně stále platí povinnost platit si povinné ručení. Využijte naši online kalkulačku a spočítejte si, na kolik vás vyjde u které pojišťovny a zda náhodou zbytečně nepřeplácíte. 

Stejně tak si můžete spočítat havarijní pojištění, které už sice povinné není, ale váš vůz s ním bude komplexně chráněn.

Spočítat autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.