6/13/2024, Martin Sítek, Ušetřeno.cz

Zorientujte se v dotacích na tepelné čerpadlo

Tepelná čerpadla zažívají velký boom, protože patří mezi oblíbené obnovitelné zdroje energie, které domácnostem přináší úspory a nezávislost. Ačkoli pořízení tepelného čerpadla není příliš levné, pomoci mohou státní dotace. A právě na podporu od státu se podíváme podrobněji.

Dotace na tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo – k čemu se používá?

Tepelné čerpadlo získává teplo ze svého okolí (vzduch, voda, země) a pomocí kompresoru ho proměňuje na energetické teplo pro spotřebu. Proto ho považujeme za obnovitelný zdroj energie. 

V domácnosti se technologie využívá pro vytápění, ale i ohřev vody a často se kombinuje s jinými energetickými zdroji, jako je plynový kotel nebo fotovoltaika

Pomocí dalších moderních technologií, které se starají o provoz tepelného čerpadla, můžete vytápění ovládat i na dálku přes tablet nebo mobilní telefon.

Výhody tepelného čerpadla

I přes vysokou pořizovací cenu a náročnost na instalaci, má tepelné čerpadlo velké množství výhod. Tou největší je jeho účinnost, která převyšuje 300 %, a tak se tepelné čerpadlo řadí k nejvýkonnějšímu systému pro vytápění. 

Počáteční investice je značná, ale na druhou stranu okamžitě uvidíte ohromné úspory na energiích a v ročním vyúčtování, a to až o 50 % více, než kdybyste topili plynovým kotlem. 

Tepelné čerpadlo je také v podstatě bezúdržbové. To ale neznamená, že mu nebudete muset dopřávat pravidelný servis. Právě pravidelný servis dokáže prodloužit jeho životnost z 15 až na 20 let a zároveň zachová jeho vysokou efektivitu.

Tepelné čerpadlo je pak vysoce ekologickým zdrojem, protože produkuje nulové emise CO2. Jako obnovitelný zdroj nezatěžuje životní prostředí těžbou a zpracováním fosilních paliv. 

Tepelné čerpadlo je vhodné pro starší domy a je ideální v kombinaci s jiným, záložním zdrojem vytápění. Čerpadlo totiž odebírá zhruba 65–75 % energie z okolí a zbytek pak z elektřiny, takže se k němu hodí také instalace fotovoltaiky právě pro výrobu elektrické energie.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Tepelné čerpadlo – cena

Celková cena za pořízení tepelného čerpadla se skládá z několika částí. Nejdříve je to cena samotného čerpadla a i ta je různá, podle toho, jaký typ si domácnost zvolí. 

Následuje cena za instalaci odbornou firmou, která může zahrnovat například práce na vrtu v případě čerpadla, které využívá teplo z vody. 

Také je nutné čerpadlo napojit na stávající otopný systém, případě ho celý vyměnit, což může instalaci prodražit. Důležitá je také nová elektroinstalace v kotelně

Jaké jsou průměrné ceny tepelných čerpadel?

  • Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: 20 000–50 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo vzduch-voda: 140 000–350 000 Kč
  • Tepelné čerpadlo země-voda: 213 000–370 000 Kč

Zdroj: cerpadla-topeni.cz, schlieger.cz, vip-klima.cz; aktuální k 6. 6. 2024.

Podmínky dotace na tepelné čerpadlo

Díky státním dotacím nemusíte nést 100 % nákladů na svých bedrech. Finanční příspěvek může tvořit až 50 % celkových výdajů za pořízení tepelného čerpadla a jeho instalaci. 

Pro běžný typ domácnosti existuje Nová zelená úsporám na tepelné čerpadlo, existuje ale i dotace na tepelné čerpadlo pro důchodce v rámci Kotlíkových dotací

Program Kotlíkové dotace pomáhá domácnostem s nižšími příjmy při přechodu ze starého kotle na tuhá paliva na moderní a efektivnější způsob vytápění, a to s výší dotace až 180 000 Kč. Tato dotace se ovšem nevztahuje na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch.

Možnosti dotační podpory z programu Nová zelená úsporám

Tepelné čerpadlo (typ čerpadla a způsob využití v domácnosti)Výše dotace v Kč
Vzduch-voda pro vytápění80 000 Kč
Vzduch-voda pro vytápění a přípravu teplé vody100 000 Kč
Vzduch-vzduch pro vytápění60 000 Kč
Vzduch-vzduch pro vytápění a přípravu teplé vody80 000 Kč
Země-voda, voda-voda pro vytápění120 000 Kč
Země-voda, voda-voda pro vytápění a přípravu teplé vody140 000 Kč
Vzduch-vzduch, vzduch-voda pro vytápění a přípravu teplé vody připojené k fotovoltaickému systému125 000 Kč

Zdroj: novazelenausporam.cz; aktuální k 6. 6. 2024.

Dotace na tepelné čerpadlo za plynový kotel

Jste majiteli plynového kotle a přemýšlíte, že si místo něj pořídíte tepelné čerpadlo a využijete státní dotaci? Je to možné, ale musíte k tomu splnit několik podmínek:

  • Současný plynový kotel musí mít stáří minimálně 20 let.
  • Dotace je poskytnuta pouze rodinným domům, které splňují energetickou náročnost A až D dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Spočítejte si úspory za energie pomocí online srovnání

I když odebíráte energii z vlastního tepelného čerpadla, máte sjednanou smlouvu s některým z dodavatelů. 

Pokud chcete ještě více ušetřit, můžete si udělat online srovnání elektřiny a zajistit si tak novou, výhodnější smlouvu u stávajícího, nebo klidně úplně jiného dodavatele. Vyplnění údajů vám zabere několik málo minut a zvládnete to třeba i z mobilu.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.