2/20/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

4 způsoby dobití kreditu

Jen málokdo se obejde bez mobilního telefonu. Jenže abychom ho mohli naplno využívat, musíme za něj pravidelně platit – buď formou takzvaného paušálu, nebo pomocí dobíjení kreditu. V tomto textu se na dobití kreditu podíváme podrobněji.

dobití kreditu

Kredit vs. mobilní tarif

Nejprve si upřesněme, jaký je rozdíl mezi kreditem a mobilním tarifem.

Tarify

Mobilní tarif (často se mu říká jednoduše paušál) je typem smlouvy, který uzavře zákazník se svým operátorem. Vybere si určitý „balíček“ obsahující přesně daný počet volných minut pro volání, počet SMS a množství dat – a za něj každý měsíc svému operátorovi odvádí smluvenou částku neboli paušál. A to bez ohledu na to, zda smluvené služby vyčerpá či nikoliv. 

V dnešní době nabízí řada operátorů i mobilní tarify s neomezeným voláním či neomezeným počtem SMS – a hlavní rozdíl mezi tarify tkví v množství přidělených dat.

Předplacená karta

Oproti tomu kredit není podložený konkrétní smlouvou s operátorem. Platíte díky němu pouze za služby, které skutečně využíváte. Můžete si ho dobíjet kdykoliv a téměř v jakékoliv výši. Lze to udělat mnoha způsoby a vždy si můžete svobodně vybrat jeden z nich – anebo volit pokaždé jiný.

Nevýhodou kreditu je, že mobilní služby u něj bývají dražší. Na druhou stranu je ale možné kombinovat ho se speciálními tarifními či jednorázovými balíčky, které zlevní SMS či volání.

Navíc i k předplacené kartě si u operátora můžete přiobjednat balíček s daty pro používání internetu v mobilu.

Vyplatí se vám tarif, nebo předplacená karta?

Srovnejte si mobilní tarify online

Jak dobít kredit?

Pokud jste kredit ještě nikdy neměli, ale už nechcete dál platit měsíční paušál, můžete kdykoliv právě na kredit přejít. Stačí se na tom dohodnout s vaším operátorem – nebo třeba změnit mobilního operátora a pak si namísto mobilního tarifu vybrat pouze předplacenou kartu.

Přemýšlíte, kde dobít kredit? Není to vůbec složité a existuje několik míst a způsobů, kde to můžete provést. Udělat to můžete jak osobně, tak i online. Vždy přitom platí, že dobití kreditu je velmi rychlý a jednoduchý proces, a to ať už si zvolíte dobití kreditu online, dobití kreditu platební kartou, nebo třeba dobití kreditu v trafice.

Máme pro vás rovněž článek o tom, jak zjistit stav kreditu.

Jak dobít kredit přes internetové bankovnictví?

Čím dál více lidí využívá ke správě svého bankovního účtu internetové bankovnictví. Jeho velkou výhodou je, že si přes něj můžete mimo jiné také dobít kredit. Ale ne všechny banky s mobilními operátory spolupracují, proto je třeba vědět, odkud si kredit dobít můžete a kde to nepůjde.

Dobití kreditu Vodafone

Klienti mobilního operátora Vodafone si mohou dobít kredit přes internetové bankovnictví, mají-li účet vedený u některé z těchto bank:

  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • ČSOB Poštovní spořitelna
  • Moneta Money Bank

Dobití kreditu O2

Klienti O2 si mohou dobít kredit přes internetové bankovnictví většiny bank. Existují ale výjimky. Například Air Bank tuto možnost nedávno zrušila. A klienti České spořitelny sice možnost dobití kreditu mají, ale v aplikaci George musejí trochu více zapátrat (hledat je nutné v možnosti „Nastavení“).

Dobití kreditu T-Mobile

U T-Mobile si kredit můžete dobít taktéž prostřednictvím svého internetového bankovnictví. Tuto možnost nabízí většina tuzemských bank.

Postup dobití kreditu

Jak na to? Ve vašem internetovém bankovnictví si najdete v menu položku s názvem Dobití kreditu. Po jejím rozkliknutí se dostanete do jednoduchého formuláře, kde vyplníte pouze dva základní údaje – požadovanou částku, kterou chcete dobít, a číslo vašeho mobilního telefonu

Daná částka bude posléze stržena z vašeho bankovního účtu stejným způsobem, jako kdybyste odesílali běžnou platbu. A tatáž suma bude vzápětí připsána na SIM kartu s daným telefonním číslem.

Srovnejte si mobilní tarify online

Jak dobít kredit přes internet?

Možná stojíte o dobití kreditu online, ale nemáte internetové bankovnictví. To nevadí. Existuje možnost dobití kreditu přes internet.

Nejjednodušeji to provedete přes webové stránky vašeho mobilního operátora. (Pokud chcete dobít kredit někomu jinému, musíte to provést přes web jeho operátora.) Takže i tady je třeba zohlednit, jestli máte zájem o dobití kreditu O2, dobití kreditu T-Mobile, nebo jste klienty Vodafone.

Pokud využíváte služeb některého z virtuálních operátorů, tak je nutné vědět, že tito operátoři neprovozují svou vlastní síť, ale fungují na jedné ze tří výše uvedených. Takže i v tomto případě zapátrejte po tom, pod kterého mobilního operátora vlastně spadáte.

Pak už si jen najděte webové stránky svého mobilního operátora, na nich v menu vyhledejte položku Dobití kreditu a postupujte podle návodu. Je to snadné a rychlé. A i v tomto případě se zadaná částka strhává přímo z vašeho bankovního účtu, což se stane díky zaplacení vaší platební kartou. Při dobití kreditu platební kartou se proto pouze ujistěte, zda vlastníte platební kartu, kterou daný mobilní operátor akceptuje.

Většina mobilních operátorů nabízí také možnost uhradit dobití kreditu prostřednictvím Google Pay nebo okamžitým online převodem.

Jak dobít kredit přes bankomat?

Leckdo nemá důvěru k posílání peněz přes internet a nerad používá platební kartu k online nákupům. Pokud tedy hledáte jiný způsob dobití kreditu, můžete využít třetí možnost – dobití kreditu přes bankomat.

Opět jde o dobití kreditu platební kartou, ale v tomto případě dojdete k vybranému bankomatu, vložíte do něj svou platební kartu, vyťukáte svůj PIN kód a pak už si jen vyberete, o jakou službu máte zájem.

Zvolíte položku „Dobití kreditu“, pomocí klávesnice vyťukáte telefonní číslo, zadáte částku dobíjeného kreditu a potvrdíte. I tentokrát platí, že daná částka je okamžitě stržena z vašeho bankovního účtu a připsána na vaši SIM kartu.

Dobití kreditu nabízí přes své bankomaty většina tuzemských bank. Bankomaty, u kterých to lze, bývají zpravidla označeny logem mobilního operátora, který s danou bankou přímo spolupracuje (ale velmi často si kredit dobijete i jinde). Dobití kreditu Vodafone tak zajišťují bankomaty s logem operátora (nejčastěji jde o bankomaty ČSOB). Obdobné je to u dobití kreditu O2 a T-Mobile přes bankomaty s příslušným logem. 

Jak dobít kredit v trafikách?

Posledním a pro mnoho lidí stále nejoblíbenějším způsobem je dobití kreditu v trafikách, případně dobití kreditu na poště. Výhodou je, že nemusíte nikam nic vypisovat ani zadávat. Platit můžete platební kartou, ale i hotově. A když to děláte poprvé a nevíte si s něčím rady, pracovník za přepážkou vám ochotně poradí.

Princip je velmi snadný. Nejprve se optáte, jestli je v dané trafice možné dobití kreditu. Na pobočkách České pošty se ani ptát nemusíte, tam je možné dobití kreditu všude. Pak sdělíte název svého mobilního operátora, protože i zde je nutné zadat, zda jde o dobití kreditu O2, T-Mobile nebo jde o kredit pro Vodafone. Následně uvedete, jakou částku chcete nabít. A nakonec nadiktujete své telefonní číslo, zaplatíte a kredit už je na cestě k vám.

Srovnejte si mobilní tarify online

Výhody dobíjení kreditu

Na závěr si ujasněme, proč a pro koho je výhodné nabíjení kreditu. Obecně se uvádí, že se vám nabíjení kreditu vyplatí, pokud neprovoláte více než 300 Kč měsíčně. Proč? Protože většina mobilních tarifů bývá mnohem dražších než 300 Kč měsíčně. A jaké jsou tedy největší výhody dobíjení kreditu?

  • Nabíjíte kredit kdykoliv.
  • Nabíjíte jakkoliv vysokou částku.
  • Platíte jen za služby, které skutečně využíváte.
  • Můžete si vybrat z mnoha možností, jak a kde dobít kredit.
  • Aby kredit nepropadl, stačí si ho dobít jednou za 6 až 12 měsíců, a to částkou aspoň 200 Kč.
  • Dobíjení kreditu je zcela anonymní – neuzavíráte žádnou smlouvu s mobilním operátorem.

Nevýhody dobíjení kreditu

Existují i nějaké nevýhody dobíjení kreditu? Předplacené karty se obecně nevyplatí lidem, kteří provolají nad 300 Kč měsíčně. Nebo těm, kteří stojí hlavně o data. Mezi nevýhody kreditu patří například:

  • Nutnost dobíjení – po vyčerpání kreditu nemůžete využívat žádné služby mobilního operátora
  • Omezená platnost – jednorázové dobití kreditu zajistí jeho platnost na dobu 6 až 12 měsíců (doba platnosti záleží na konkrétním operátorovi)
  • Po vypršení platnosti kreditu je nutné aktivovat si znovu SIM kartu, a to dobitím kreditu ve výši nejméně 200 Kč.
  • Operátor může v případě dlouhé doby bez dobíjení kreditu zablokovat SIM kartu a následně i zrušit telefonní číslo.
  • Cena za služby je dražší než u mobilních tarifů.
  • Pro výhodnější ceny je nutné si kromě dobíjení kreditu objednat mobilní tarif kompatibilní s předplacenou kartou.
  • Aktuální výši kreditu si musíte sami hlídat – a to přes vytočení speciálního příkazu v telefonu nebo prostřednictvím webové stránky vašeho mobilního operátora. 

Tipy na dobití kreditu O2

Držitelé předplacené karty O2 mají celou řadu možností, jak si nabít kredit. Některé z nich už jsme uvedli, ale existují i další:

  • dobití kreditu v O2 prodejně,
  • dobití kreditu s pomocí kupónu (k zakoupení na čerpacích stanicí, v trafikách, na poště a ve vybraných obchodech),
  • přes sázkové terminály,
  • dobíjecí karty zakoupené v obchodech umožňující dobití přímo na pokladně daného obchodu,
  • dobití kreditu z paušálu (jde o zaslání kreditu někomu jinému, přičemž vám se částka připočítá k paušálu),
  • dobití někomu jinému pomocí zavolání na bezplatnou infolinku O2.

Tipy na dobití kreditu T-Mobile

I klienti T-Mobile mají možnost dobít sobě nebo někomu jinému kredit jinými než výše jmenovanými způsoby. Může jít například o:

  • dobití kreditu na prodejně T-Mobile,
  • dobití pomocí kupónu zakoupeného na prodejně nebo ve vybraných obchodech,
  • dobití kreditu pomocí sázkových terminálů,
  • zavoláním na linku 603 12 4602, kde pak zadáte dobíjené telefonní číslo, napíšete znak #, pak napíšete dobíjecí číslo a nakonec zase znak #.

Tipy na dobití kreditu Vodafone

Klienti Vodafone si mohou nabít kredit obdobnými způsoby. Existuje zde i možnost dobití kreditu někomu jinému, a to prostřednictvím SMS příkazu. Po zakoupení kupónu zašlete na číslo 7700 SMS ve tvaru DOBIJ VOD (plus číslo dobíjecího kupónu).

V nabídce je i takzvaný kredit poslední záchrany, kdy vám Vodafone půjčí 50 Kč kreditu, pokud vám dojdou peníze. A částku si následně strhne z dobitého kreditu.

Který tarif je nejlepší?

Jaký je ten nejlepší mobilní tarif pro vás? Na tuto otázku vám odpoví kalkulačka mobilních tarifů, díky které získáte přehled o nabídkách jednotlivých operátorů a tu nejvýhodnější si můžete rovnou sjednat.

Srovnejte si mobilní tarify online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.